Hyppää sisältöön

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.03.2022
Tuntemattomat happinaamarit - tiesitkö jo nämä asiat lentokoneen turvallisuusvälineistä, joita onneksi ei tarvitse usein käyttää?

1. Happinaamareiden putoaminen on harvinaista

Ainakin usein lentävät matkustajat osaavat jo lähes ulkoa lentokoneen turvallisuusdemonstraation samanlaisena toistuvan osuuden. Happinaamarit putoavat istuimien yläpuolelta siinä harvinaisessa tilanteessa, jossa matkustamon ilmanpaine laskee äkillisesti.

Harvempi matkustaja on onneksi joutunut todistamaan tilannetta. Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen Federal Aviation Administration kertoo matkailusivusto Condé Nast Travelerille, että happinaamareita tarvitaan keskimäärin kymmenen kertaa jokaista miljardia lentotuntia kohden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Happinaamari aina ensin itselle

Tätä tuttua ohjetta tulee oikeasti noudattaa: happinaamari on laitettava aina ensin itselle, ennen kuin auttaa muita. Vaikka vaisto kehottaisikin auttamaan ensin lapsia, on näille enemmän apua vanhemmasta, jolla on asianmukaiset varusteet.

Asiantuntijoiden mukaan matkustajilla on vain noin 18 sekuntia aikaa kiinnittää happinaamarit, ennen kuin vaikutukset alkavat hiljalleen tuntua.

3. Miten happinaamari toimii?

Moni luulee, että lentokoneet kantavat mukanaan happisäiliöitä, mutta asia ei ole aivan näin. Happinaamareiden kautta matkustajat eivät hengitä varsinaista happea, vaan erilaisia kemikaaleja, joiden välinen reaktio muuttuu hengitettäväksi hapeksi.

4. Miten kauan happea riittää?

Happinaamari auttaa matkustajia ja miehistöä kriittisessä tilanteessa, mutta ei loputtoman pitkään. Asiantuntijoiden mukaan happea riittää noin 12–15 minuutiksi. Tässä ajassa lentokoneen tulisi laskeutua korkeuteen, jossa ihminen voi hengittää helpommin.

5. Mitä lentokone tekee, kun happinaamarit putoavat?

Kun lentokoneen matkustamon ilmanpaine laskee äkillisesti, on koneen tärkeintä laskeutua nopeasti matalampaan lentokorkeuteen. Kun lentokone normaalisti lentää noin kymmenen kilometrin korkeudessa, pyritään hapen loppuessa laskeutumaan noin kolmen kilometrin korkeuteen. Matkustajille nopea laskeutuminen voi tuntua koneen putoamiselta, mutta siitä ei välttämättä ole kysymys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Ilman happinaamaria voi käydä huonosti

Ilman happinaamaria matkustajan tilanne voi muuttua vakavaksi hyvinkin nopeasti. Hapen menetys matkustamossa tuntuu esimerkiksi pahoinvointina ja päänsärkynä, mutta myös euforiana eli voimakkaana hyvänolontunteena. Lopulta hypoxia eli hapen niukkuus saa matkustajan menettämään tajuntansa ja saattaa aiheuttaa aivovaurioita tai jopa kuoleman.

Lue myös: Vältä mokat lennolla – näin käytät turvallisuusvälineitä oikein hätätilanteessa

Lähde: The Telegraph, Condé Nast Traveler, Huffington Post
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Märällä paperilla täytetyt pahvikupit auttavat korvakipuun lennolla

Tätä lentoemäntien nerokasta niksiä et olisi ikinä keksinyt itse – kuulostaa oudolta, mutta poistaa korvakivun

Kymmenen asiaa, joita voit pyytää lennolla.

Yllätytkö? Kymmenen asiaa, joita et tiennyt voivasi pyytää lennolla

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Mielenkiintoiset faktat alkoholista lennolla

Tiesitkö, että lentokoneessa humaltuminen on rikos? 8 faktaa alkoholista lennoilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja