Hyppää sisältöön

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.02.2024
Tuntemattomat happinaamarit – tiesitkö jo nämä asiat lentokoneen turvallisuusvälineistä, joita onneksi ei tarvitse usein käyttää?

1. Happinaamareiden putoaminen on harvinaista

Usein lentävät matkustajat osaavat jo lähes ulkoa lentokoneen turvallisuusdemonstraation samanlaisena toistuvan osuuden. Happinaamarit putoavat istuimien yläpuolelta siinä harvinaisessa tilanteessa, jossa matkustamon ilmanpaine laskee äkillisesti.

Harvempi matkustaja on onneksi joutunut todistamaan tilannetta. Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen Federal Aviation Administration kertoo matkailusivusto Condé Nast Travelerille, että happinaamareita tarvitaan keskimäärin kymmenen kertaa miljardia lentotuntia kohden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Happinaamari aina ensin itselle

Tätä tuttua ohjetta tulee oikeasti noudattaa: happinaamari on laitettava aina ensin itselle, ennen kuin auttaa muita. Vaikka vaisto kehottaisikin auttamaan ensin lapsia, on näille enemmän apua vanhemmasta, jolla on asianmukaiset varusteet.

Asiantuntijoiden mukaan matkustajilla on vain noin 18 sekuntia aikaa kiinnittää happinaamarit, ennen kuin vaikutukset alkavat hiljalleen tuntua.

3. Miten happinaamari toimii?

Moni luulee, että lentokoneet kantavat mukanaan happisäiliöitä, mutta asia ei ole aivan näin. Happinaamareiden kautta matkustajat eivät hengitä varsinaista happea, vaan erilaisia kemikaaleja, joiden välinen reaktio muuttuu hengitettäväksi hapeksi.

ShutterstockMiten lentokoneen happinaamareita käytetään?
Näitä turvallisuusvälineitä kukaan ei haluaisi joutua lennollaan näkemään – silloin matka on sujunut hyvin.

4. Miten kauan happea riittää?

Happinaamari auttaa matkustajia ja miehistöä kriittisessä tilanteessa, mutta ei loputtoman pitkään. Asiantuntijoiden mukaan happea riittää noin 12–15 minuutiksi. Tässä ajassa lentokoneen tulisi laskeutua korkeuteen, jossa ihminen voi hengittää helpommin.

5. Mitä lentokone tekee, kun happinaamarit putoavat?

Kun lentokoneen matkustamon ilmanpaine laskee äkillisesti, on koneen tärkeintä laskeutua nopeasti matalampaan lentokorkeuteen. Kun lentokone normaalisti lentää noin kymmenen kilometrin korkeudessa, pyritään hapen loppuessa laskeutumaan noin kolmen kilometrin korkeuteen. Matkustajille nopea laskeutuminen voi tuntua koneen putoamiselta, mutta siitä ei välttämättä ole kysymys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Ilman happinaamaria voi käydä huonosti

Ilman happinaamaria matkustajan tilanne voi muuttua vakavaksi hyvinkin nopeasti. Hapen menetys matkustamossa tuntuu esimerkiksi pahoinvointina ja päänsärkynä, mutta myös euforiana eli voimakkaana hyvänolontunteena. Lopulta hypoxia eli hapen niukkuus saa matkustajan menettämään tajuntansa ja saattaa aiheuttaa aivovaurioita tai jopa kuoleman.

Lue myös: Vältä mokat lennolla – näin käytät turvallisuusvälineitä oikein hätätilanteessa

Lähde: The Telegraph, Condé Nast Traveler, Huffington Post

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lennot Kööpenhaminaan

SAS avaa uuden reitin Rovaniemeltä

Helsinki-Vantaan erikoiset palvelut

Tässä ovat Helsinki-Vantaan yllättävimmät palvelut – tiesitkö näistä?

Lentokoneeseen noustaan vasemmalta puolelta

Miksi lentokoneeseen noustaan aina vasemmalta puolelta? Tässä syy

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja