Hyppää sisältöön

Älä huolestu, kun näet lentokoneen ikkunassa pienen reiän – siihen on hyvä syy

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.03.2024
Lentokoneiden ikkunoiden pienet reiät saattavat hämmentää matkustajaa, mutta niillä on tärkeä tehtävä.

Lentokoneen ikkunoiden ilmanpaineen tasapainotus

Reikä missään lentokoneen osassa ei ehkä kuulosta hyvältä asialta, mutta ikkunoissa olevat pienet reiät ovat todellisuudessa tärkeitä ja hyödyllisiä, selvittää matkailusivusto Travel + Leisure.

Lentokoneiden ikkunat koostuvat tavallisesti kolmesta paksusta pleksilasista. Lasien väliin jäävä pieni välitila säätelee matkustamon ilmanpainetta ja estää painetta laskemasta lentomatkan aikana liian matalaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokoneen noustessa ilmanpaine koneen ulkopuolella laskee, mutta pysyy korkealla paineistetun matkustamon sisäpuolella. Suuret paineenvaihtelut tuovat painetta myös ikkunoihin, jotka ovat kovilla erityisesti nousun ja laskun aikana.

Vaikka reikä saattaa näyttää olevan useammassa lasissa, on se oikeasti vain keskimmäisessä. Reiän tärkein tehtävä on antaa ikkunan hengittää eli laskea ilmaa ulos ja tasapainottaa ilmanpainetta lasien välillä.

Pienellä reiällä on myös toinen tarkoitus, sillä se päästää kosteutta ulos ja estää näin ikkunaa jäätymästä. Sen ansiosta lentokoneen ikkunat eivät myöskään mene helposti huuruun.

Lentokoneen ikkunoiden pyöreät kulmat ovat niin ikään tarkan suunnittelun tulos. Myös niiden muodolla pyritään maksimoimaan lentoturvallisuus.

Lentokoneissa kaikkien sääntöjen takana on oma tarkoituksensa – tiesitkö miksi lentokoneen valot sammutetaan nousun ja laskun aikana tai miksi kaikissa koneissa on tuhkakupit sauhuttelukiellosta huolimatta? Entä arvaatko miksi pelastusliivit täytetään vasta lentokoneen ulkopuolella?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Travel + Leisure

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja