Hyppää sisältöön

Älä huolestu, kun näet lentokoneen ikkunassa pienen reiän – siihen on hyvä syy

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.03.2024
Lentokoneiden ikkunoiden pienet reiät saattavat hämmentää matkustajaa, mutta niillä on tärkeä tehtävä.

Lentokoneen ikkunoiden ilmanpaineen tasapainotus

Reikä missään lentokoneen osassa ei ehkä kuulosta hyvältä asialta, mutta ikkunoissa olevat pienet reiät ovat todellisuudessa tärkeitä ja hyödyllisiä, selvittää matkailusivusto Travel + Leisure.

Lentokoneiden ikkunat koostuvat tavallisesti kolmesta paksusta pleksilasista. Lasien väliin jäävä pieni välitila säätelee matkustamon ilmanpainetta ja estää painetta laskemasta lentomatkan aikana liian matalaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokoneen noustessa ilmanpaine koneen ulkopuolella laskee, mutta pysyy korkealla paineistetun matkustamon sisäpuolella. Suuret paineenvaihtelut tuovat painetta myös ikkunoihin, jotka ovat kovilla erityisesti nousun ja laskun aikana.

Vaikka reikä saattaa näyttää olevan useammassa lasissa, on se oikeasti vain keskimmäisessä. Reiän tärkein tehtävä on antaa ikkunan hengittää eli laskea ilmaa ulos ja tasapainottaa ilmanpainetta lasien välillä.

Pienellä reiällä on myös toinen tarkoitus, sillä se päästää kosteutta ulos ja estää näin ikkunaa jäätymästä. Sen ansiosta lentokoneen ikkunat eivät myöskään mene helposti huuruun.

Lentokoneen ikkunoiden pyöreät kulmat ovat niin ikään tarkan suunnittelun tulos. Myös niiden muodolla pyritään maksimoimaan lentoturvallisuus.

Lentokoneissa kaikkien sääntöjen takana on oma tarkoituksensa – tiesitkö miksi lentokoneen valot sammutetaan nousun ja laskun aikana tai miksi kaikissa koneissa on tuhkakupit sauhuttelukiellosta huolimatta? Entä arvaatko miksi pelastusliivit täytetään vasta lentokoneen ulkopuolella?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Travel + Leisure

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja