Hyppää sisältöön

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.02.2024
Oletko aina pelännyt lentokoneiden moottoreiden rikkoutuvan kesken matkan? Koneet voivat laskeutua turvallisesti vaikka kaikki moottorit olisivat rikki.

Kone voi liukua yllättävän pitkään ilman moottoreita

Lentokoneiden moottoreiden rikkoutuminen kesken lennon ei välttämättä tarkoita äkkikuolemaa, sillä lentokoneet voivat liukua yllättävän pitkän matkan vaikka moottorit eivät olisi lainkaan toiminnassa. Daily Mail -uutissivuston haastattelemat lentokapteenit vakuuttavat lentäjien koulutukseen kuuluvan myös liukumistekniikoiden opettelun.

Lentäjät voivat tarpeen mukaan liu’uttaa lentokoneen maahan, joten moottoreiden pettäessä matkustajilla ei siis ole syytä välittömään paniikkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haastatellun lentokapteenin mukaan jumbojetit voivat liukua jopa kolme kilometriä aina jokaista laskeuduttua 300 metriä kohden. Käytännössä noin 12 kilometrin korkeudessa lentävä kone voi siis laskeutua ilman moottoreita jopa 130 kilometriä.

Esimerkiksi vuonna 1982 British Airwaysin lentokone liukui turvallisesti 12 kilometrin korkeudesta 3,5 kilometriin.

Liukumistekniikoita käytetään lähes kaikille lennoilla

Lentomatkailua käsittelevän Cockpit confidential -kirjan tekijä, lentoasiantuntija Patrick Smith vertaa lentokoneen liukumista auton ajamiseen vapaalla vaihteella.

– Autolla ajaessa auto jatkaa matkaansa vaikka moottori ei olisikaan käynnissä. Sama ilmiö tapahtuu myös lentokonetta lentäessä, vakuuttaa Smith.

– On hyvin yleistä, että lentokoneet etenevät lyhyen matkaa tilassa, missä moottorit eivät tee mitään. Ne ovat toiminnassa, mutta eivät tarjoa lainkaan vauhtia. Lentomatkustajat siis liukuvat tietämättä koko asiasta, sillä sitä tapahtuu melkein jokaisella lennolla, jatkaa Smith.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentäjät liukuvat tavallisesti laskeutumisen yhteydessä. Tarkoituksella tehty liukuminen on tietysti erilaista verrattuna tilanteeseen, jossa moottorit lakkaavat toimimasta kokonaan, mutta matkustajan näkökulmasta kokemus ei juuri eroa.

>> Lue myös: Tässä yksi asia, jota ei tarvitse pelätä lentokoneessa: ovi ei voi aueta kesken matkan

Lähde: Daily Mail

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lennot Wieniin

Lisää lentoja Lappiin – Lufthansa ja Austrian Airlines avaavat kolme uutta reittiä

Lentokoneen matkustamo

Pidätkö turvavyötä auki lennon aikana? Pysäyttävä muistutus siitä, miksi niin ei kannattaisi tehdä

Suorat lennot Egyptiin ja Marokkoon

Norwegian avaa kolme uutta reittiä Helsingistä – eksoottisia kohteita talveksi

Yölento

Mitä lentäjät näkevät yöllä ohjaamosta? Toisin kuin ehkä luulit, ajovalot eivät valaise reittiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja