Hyppää sisältöön

Rohkenetko terveysturistiksi? Kaikki nämä hoidot saat ulkomailla halvemmalla!

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.02.2018
Terveyspalveluja ulkomailta hakeva matkailija voi saada tarvittavan hoidon kotimaata huomattavasti edullisemmin Suomen rajojen ulkopuolelta. Epäilyksistä huolimatta palvelun taso on mahdollisesti yhtä hyvä tai jopa parempi kuin Suomessa, kun vain osaa valita oikein.

Terveysmatkailu on yhä suositumpaa

Terveysmatkailun suosio on jatkuvassa nousussa, sillä suomalaiset ovat alkaneet havahtua siihen, että monissa maissa on saatavilla aivan yhtä tasokasta hoitoa kuin Suomessa, mutta huomattavasti halvempaan hintaan. Enää ei terveysmatkailla pelkästään loman yhteydessä, vaan matkalle saatetaan lähteä yksinomaa edullisten terveyspalvelujen perässä.

Pelkän edullisen hintalapun perusteella ulkomaista terveysklinikkaa ei kuitenkaan kannata valita, sillä terveysturistiksi ryhtyvän matkailijan on syytä olla tarkkana missä itseään hoidattaa ja selvittää valitun klinikan taso huolellisesti etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terveysmatkailu ei ole mikään tuore ilmiö, sillä esimerkiksi Thaimaahan on tehty terveysmatkoja jo useiden vuosikymmenten ajan. Thaimaahan matkustaakin edullisten terveyspalvelujen perässä Tekesin vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan jopa viisi miljoonaa ulkomaalaista eri puolilta maailmaa. Maahan matkustetaan muun muassa edullisten sydän- ja keinonivelleikkausten, syöpähoitojen sekä silmäleikkausten vuoksi.

IstockphotoTerveysturismi
Ulkomaiden edulliset terveyspalvelut houkuttelevat, ja vierailun paikallisessa sairaalassa tai terveysasemalla voi yhdistää helposti lomaan.

Thaimaan lisäksi suomalaiset tekevät terveysmatkoja esimerkiksi Viroon, Latviaan, Puolaan, Unkariin ja Intiaan.

Hoitoa saa useissa kohteissa jopa suomeksi

Terveysmatkailu on tehty hoitojen perässä matkustaville helpoksi, sillä useat matkatoimistot ovat erikoistuneet puhtaasti terveysmatkailuun ja tarjoavatkin valmiita paketteja jotka sisältävät paitsi hoidon luotettavassa hoitolaitoksessa myös matkat, vakuutuksen ja jopa suomenkielisen hoitajan palvelut.

Ulkomailta hoidon hakeminen on myös nykyisin aikaisempaa kannattavampaa, sillä suomalaisilla on ollut tammikuusta 2014 lähtien oikeus Kela-korvaukseen hakeutuessaan hoitoon Sveitsissä, EU- tai Eta-maassa.

Ulkomaille matkustetaan tavallisimmin hoitamaan joko hampaita tai silmiä tai tekemään plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Myös syöpähoitoja haetaan ulkomailta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viron edulliset silmäleikkaukset houkuttavat

Silmäleikkausten perässä Suomesta lähdetään erityisesti Viroon, sillä leikkauksen voi saada naapurimaassa noin puolet kotimaata edullisemmin. Lahden yli tehtävät silmäleikkausmatkat kestävät tavallisesti kolme päivää, joista ensimmäisenä päivänä hoidetaan esitarkastus, toisena päivänä itse leikkaus ja kolmantena jälkitarkastus.

IstockphotoTerveysturismi
Suomalaiset matkustavat ulkomaille muun muassa silmä- ja hammaspalvelujen perässä.

Useat matkatoimistot järjestävät silmäleikkausmatkoja paitsi Viroon myös muun muassa Ruotsiin ja Turkkiin. Valmiita silmäleikkausmatkoja järjestää esimerkiksi Blu Meditravel.

Lisätietoa virolaisista silmäsairauspalveluista saa Medicine Estonia -palvelun verkkosivuilta. Silmäleikkauspalvelujen lisäksi Virosta ja muista ulkomaan kohteista haetaan tyypillisesti myös uusia silmälaseja.

Hammashoito on Thaimaassa halpaa

Suomalaisen yksityisen hammashoidon kalliiden hintojen vuoksi monet hoitavat hampaansa mieluummin ulkomailla. Suosittuja kohdemaita hampaiden hoitoon ovat muun muassa Viro ja Thaimaa. Esimerkiksi Thaimaassa hampaiden hoito maksaa noin puolet tai jopa vain kolmasosan siitä, mitä samasta hoidosta joutuu maksamaan Suomessa.

Thaimaan matkailutoimiston mukaan maan hammashuolto on kehittynyt harppauksin viime vuosina ja thaimaalaisilla hammaslääkäreillä tuleekin olla takanaan kuuden vuoden koulutus ennen erikoistumista. Monet piipahtavat Thaimaassa hammaslääkärissä loman aikana. Esimerkiksi maan matkailuviranomaisten suosittelemilta klinikoilta voi valita luotettavaksi arvioidun hammaslääkärin. Myös Unkariin tehdään runsaasti hammasmatkoja.

Plastiikkakirurgiset hoidot Puolassa tai Baltiassa

Suomalaiset matkailevat ulkomailla myös edullisten plastiikkakirurgisten toimenpiteiden perässä. Suosittuja matkakohteita ovat Viron lisäksi Puola, Thaimaa ja Liettua. Ennen lähtöä plastiikkakirurgin veitsen alle ulkomaille kannattaa tarkistaa, että leikkaava kirurgi on kansainvälisen plastiikkakirurgien yhdistyksen jäsen. Jäsenyys varmistaa kirurgin koulutuksen, mutta ei kuitenkaan vielä takaa hoidon tasoa.

Esimerkiksi Virossa kauneuskirurgisia toimenpiteitä tarjoavat muun muassa Taastava Kirurgia Kliinik ja Fertilitas-sairaala, Thaimaassa Skin Hopital Bangkokissa ja Bandon Hospital Koh Samuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reseptilääkkeitä saa Virosta suomalaisella reseptillä

Useat suomalaiset hakevat Virosta tai Ruotsista edullisia reseptilääkkeitä ja myös rokotuksia, sillä usein naapurimaasta on edullisempaa hakea kalliita reseptilääkkeitä kuin ostaa samat lääkkeet Suomesta.

Terveysturismi
Moniin eksoottisiin kohteisiin matkustaminen edellyttää rokotteiden tai lääkkeiden ottamista, mitkä voi saada huomattavasti kotimaata edullisemmin esimerkiksi Virosta tai Ruotsista.

Virosta reseptilääkkeitä hakiessaasi tarvitset mukaan suomalaisen paperisen reseptin, sillä elektroninen resepti ei kelpaa Virossa. Jos haet yhdellä kertaa suuren määrän esimerkiksi malarialääkkeitä, varmista lääkkeen saatavuus apteekista ennen matkaa.

Hoidot ulkomailla aina omalla vastuulla

Jos päätät lähteä hoitamaan terveyttäsi suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolelle muista, ettei kotimaan potilasvahinkovakuutus korvaa ulkomailla tehtyjen leikkausten mahdollisia ongelmatilanteita. Mahdollisten hoitovirhetapausten selvittäminen vieraassa maassa ja vieraalla kielellä on aina hankalampaa kuin omalla äidinkielellä. Seurausten selvittäminen ja korvausten saaminen voi käydä raskaaksi.

Kaikista toimenpiteistä ja etenkin ulkomailla tehdystä leikkauksesta kannattaa pyytää mukaan mahdollisimman paljon tietoa. Näin olet varautunut pahimman varalta ja esimerkiksi kotimaassa tehtävä korjausleikkaus on helpompi jos sellainen sattuu olemaan tarpeen. Ellei valitsemallasi klinikalla ole potilaita varten vakuutusturvaa tai jos se ei ole riittävän kattava, hanki oma vakuutus ennen leikkausta mahdollisten vahinkojen varalle.

Todennäköisimmin kaikki menee toki hyvn, eikä vakuutusasioita tai muita huolia tarvitse pohtia. Ulkomaille hoitoon lähtöä ei siis kannata pelätä, mutta on tärkeää tehdä päätös vakaasti harkiten ja huomioiden myös muut kuin rahalliset seikat. Erityisen tärkeää on selvittää hoidon tekevän lääkärin kokemus ja pätevyys, jotta uskallat mennä hoitoon turvallisin mielin.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Vatsan terveys lomalla

Muista tämä niksi jo ennen matkaa – maitohappobakteerit voivat pelastaa herkkävatsaisen loman

Matkaripuli

Turistiripuli yllättää monet kesken matkan – näin torjut ja hoidat kiusallista vaivaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja