Hyppää sisältöön

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.11.2019
Mistä voi tietää olevansa liian sairas lentämään?

1. Voidaanko sairas matkustaja poistaa lennolta?

Jos joskus tunnet olevasi liian sairas lentämään, kannattaa asiaan suhtautua vakavasti. Voi nimittäin olla, että sinut käännytetään pois lennolta. Selvät merkit huonovointisuudesta voivat saada lentoyhtiön varpailleen.

Eväämällä pääsyn lennolle lentoyhtiö pyrkii eliminoimaan kaikki mahdolliset riskit. Tällaisia ovat esimerkiksi hätälaskun tekeminen ja siihen liittyvät kulut sekä myöhästyminen ja uudelleenreititys ja siihen liittyvät korvaukset. Pahin skenaario on matkustajan menehtyminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Britannian lentäjäliitto Balpan lentoturvallisuusvastaava, lentäjä Rob Hunter vahvistaa The Independent -sivustolle lennolta poistamisen olevan mahdollista – vaikkakin harvinaista.

– Lentokapteenin on otettava huomioon kaikki tieto, mitä on sillä hetkellä saatavilla. Tässä auttavat muun muassa matkustamohenkilökunta, paikalliset terveysviranomaiset, lentokentän hoitoryhmä sekä lentoyhtiön käyttämät asiantuntijat, kertoo Hunter.

2. Mitkä sairaudet voivat estää lentämisen?

Tietyt sairaudet voivat estää lentämisen tai vaatia lääkäriltä matkustusluvan. Vaatimukset ovat lentoyhtiökohtaisia, mutta sairauden vaikutus lentämiseen tulee tarkistaa lääkäriltä nimenomaan oman terveyden takia.

Jopa tavallinen flunssa saattaa tehdä lennosta äärimmäisen kivuliaan – erityisesti, jos matkaan sisältyy useampia nousuja ja laskeutumisia. Jos joudut lentämään flunssassa, kokeile lentoemäntien nerokasta niksiä korvakipuun.

Finnairin verkkosivuilla on lista sairauksista, joista on ilmoitettava lentoyhtiölle etukäteen. Tällaisia ovat esimerkiksi krooniset keuhkosairaudet ja oireita tuottava sepelvaltimotauti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoyhtiö haluaa lääkärin lausunnon myös esimerkiksi äskettäin tapahtuneista sydäninfarkteista, leikkauksista ja psykooseista. Tarttuvien tautien suhteen on aina otettava huomioon muut matkustajat ja konsultoitava lääkäriä ennen matkaa.

Lue myös: Iskikö flunssa juuri ennen lentoa? Lue miten lentomatka vaikuttaa flunssaan – näin selviät perille

3. Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Vakavasta allergiasta on aina ilmoitettava lentoyhtiölle etukäteen. Esimerkiksi pähkinäallergia vaikuttaa koneen kaikkiin matkustajiin: matkustamohenkilökunta tekee kuulutuksen, jossa kaikkia matkustajia kielletään avaamasta pähkinätuotteita lennon aikana, mutta käytännössä sääntöä voi olla vaikea valvoa.

Inka KhanjiIlmoita vaikeista allergioista lentoyhtiölle
Vaikeista allergioista on ilmoitettava lentoyhtiölle.

Lue lisää: Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

4. Mitä jos sairastun juuri ennen matkaa?

Yllättäviä sairastumisia ei voi ennakoida. Jos matka on varattu hyvissä ajoin, ei kukaan voi tietää missä kunnossa tulee olemaan lähtöpäivänä.

Jos sairastut ennen matkaa, käänny heti lääkärin puoleen, jotta tämä voi arvioida reissun toteutumismahdollisuudet. Sairastapauksen takia peruuntuvasta matkasta voi hakea ilmaista peruutusoikeutta tai korvauksia joko lentoyhtiön, matkanjärjestäjän tai matkavakuutuksen kautta.

Lue lisää: Uhkaako matkasi peruuntua sairastumisen vuoksi? Toimi näin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Voiko raskaus estää lentämisen?

Lukemattomat naiset matkustavat raskauden aikana ilman ongelmia. Raskauden edetessä lentomatkoihin voi kuitenkin jo liittyä riskejä. Kukaan ei halua synnytyksen käynnistyvän lentokoneessa.

Jokaisella lentoyhtiöllä on omat sääntönsä siitä, mille raskausviikolle asti lentäminen hyväksytään. Selvitä aina ajankohtaiset säännöt omalta lentoyhtiöltäsi.

Esimerkiksi Finnair vaatii aina lääkärintodistuksen 28. raskausviikon jälkeen. Korkeintaan kaksi tuntia kestävillä lennoilla voi lentää 38. raskausviikolle ja yli kaksi tuntia kestävillä lennoilla 36. raskausviikolle saakka.

6. Miten äkillinen sairastapaus selvitetään lennolla?

Joskus lennon aikana voi tapahtua yllättäviä sairaskohtauksia tai matkustajan voinnin nopeaa heikkenemistä. Tavallisen flunssan takia ei lähdetä suorittamaan hätälaskua, mutta vakavat tapaukset vaativat välittömiä toimenpiteitä.

Kaikilla matkustamohenkilökunnan jäsenillä on valmius antaa ensiapua. Samaan aikaan miehistö selvittää kuuluttamalla, onko matkustajien joukossa lääkäreitä tai muita hoitoalalla toimivia henkilöitä. Kapteeni ottaa yhteyden lentoyhtiön käyttämiin lääketieteen asiantuntijoihin.

– Kun päätös koneen kääntämisestä lähimmälle kentälle on tehty, selvittävät lentäjät reitin. Lupa koneen uudesta reitityksestä on haettava lennonjohdolta, kertoo Hunter.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perillä kohteessa lentokonetta odottaa ambulanssi sekä paikalliset viranomaiset.

Lue myös: Miten toimitaan, jos matkustaja kuolee kesken lennon? Matkustamohenkilökunta kertoo

Lähde: The Independent
Kuva: Shutterstock, Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkatavaroiden luovutusaula

Näin matkatavaroiden käsittely on uudistunut Helsinki-Vantaalla – yksi selkeä muutos matkustajille

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Näin pääset helposti ja nopeasti Lontoosta lentokentälle – vertaa vaihtoehdot

Lennot Rovaniemeltä Bergamoon

Uusia reittejä Pohjois-Suomen lentokentiltä – näihin kohteisiin pääsee pian suorin lennoin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja