Hyppää sisältöön

Ota kaikki irti Aasian monipuolisimmasta matkailumaasta: näin pääset helposti Malesian uusiin luontokohteisiin

  • Palmuja rannalla
Ilmoitus Päivitetty: 22.01.2024
Niin monipuolinen luonto, että sitä on vaikea ymmärtää kokematta itse – se löytyy Malesiasta. Vaihda suurkaupunki vehreään sademetsään tai ikivanhoihin kivimuodostelmiin ja koe elämyksiä, jotka ovat mahdollisia vain Malesiassa.

MAINOS: VISIT MALAYSIA

Koe Malesia uudella tavalla

Monipuolinen Malesia nousee nopeasti matkailijoiden suosikiksi, sillä tässä maassa koet helposti koko Aasian. Lukuisia ruokakulttuureja, uskontoja, kulttuurien eri juhlia ja niin historiallisia, kulttuurisia kuin luonnonperintökohteitakin yhdessä maassa – Malesiassa koet koko Aasian. Kun tähän lisätään maan edullinen hintataso ja matkailijan kannalta järkevät vaihtokurssit, on maata vaikea vastustaa. Vaikka Malesia tunnetaan Kuala Lumpurin kaltaisesta metropolista, on myös maan luonto tutustumisen arvoinen.

Malesian luonto tarjoaakin elämyksiä, jotka nousevat nopeasti loman ikimuistoisimmiksi asioiksi. Maan monipuolinen luonto pitää sisällään upeita vesiputouksia, satoja miljoonia vuosia vanhoja alueita, eläimiä joita ei elä maailmassa missään muualla sekä rauhaa, joka tarjoaa erinomaisen kontrastin Kuala Lumpurin suurkaupunkitunnelmalle. 

Luontokohteissa on helppo vierailla vastuullisesti, sillä paikalliset matkanjärjestäjät tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden osallistua retkille, jotka esittelevät luonnonpaikkojen parhaat palat, mutta huomioivat myös luonnon ja alkuperäisväestön tarpeet. 

Malesian matkailutoimisto lanseerasi tammikuussa 2024 viisi uutta luontoretkeä, jotka korostavat eri kohteiden erikoisuuksia. Koe nämä elämykset lomalla – se on tehty todella helpoksi!

Näiden alueiden luontoon pääsee tutustumaan entistä helpommin:

Sarawak Deltan geopuisto

Malesian eteläosassa sijaitseva vehreä geopuisto on paikka, missä voi nähdä orankeja aidossa elinympäristössään, seikkailla luolastoissa tai vuorilla ja todistaa paikan päällä, miltä tuntuu seisoa paikassa, jonka luonto on muovannut miljoonia vuosia sitten. 

ShutterstockSarawak Deltan luonnonpuisto, Malesia
Miljoonia vuosia vanhat luolat ovat kiehtovia vierailukohteita.

Sarawak Deltan geopuisto on erinomainen kohde matkailijoille, jotka rakastavat luontoa tai ovat kiinnostuneita historiasta, sillä alueella on helppo yhdistää molemmat kiinnostuksenkohteet. Puiston tunnetuimpia luontonähtävyyksiä ovat Santubong-vuori ja siellä asustavat sympaattiset nenäapinat sekä Bako Sea Stack -kansallispuiston kivimuodostelmat. 

Apinoiden lisäksi alueella voi bongata delfiinejä.

Kinabalun Unesco global -geopuisto

Pohjois-Malesiassa Sabahin alueella sijaitsevan Kinabalun alueen Unesco global -geopuisto tarjoaa 46 geokohdetta, valtavan määrän erilaisia kasveja ja eläimiä sekä eläväisen paikalliskulttuurin, johon myös matkailijoilla on mahdollisuus tutustua omakohtaisesti. 

Alueen tärkeimpiä vetonauloja ovat sen uniikit maaperän muodot sekä luolat, valtavan laaja biodiversiteetti eli todella monipuolinen kukkien ja eläimien määrä sekä kulttuurinen rikkaus: geoparkin alueen väestön juuret ulottuvat lukuisten sukupolvien taakse, ja elämä perustuu yhteiselolle yhdessä luonnon kanssa. 

ShutterstockKinabalu-vuori, Malesia
Kinabalu-vuori kuuluu Unesco global -geopuistoon.

Matkailijoiden toiminnassa satsataan rutkasti kestävyyteen, sillä luonnon monimuotoisuus halutaan määrätietoisesti säilyttää Kinabalussa ennallaan. Tästä syystä matkailijoiden tulee noudattaa annettuja ohjeita, mutta se on tehty vierailijoille helpoksi tarjoamalla tietoa ja järjestettyjä retkiä. Kooltaan geopuisto on 4 750 neliökilometrin suuruinen alue, joka kattaa Kota Beludin ja Kota Marudun alueet sekä osan Ranun alueesta. 

Endau-Rompinin kansallispuisto

Malesian niemimaan toiseksi suurin kansallispuisto Endau-Rompin on nimetty alueen Endau ja Rompin -jokien mukaan. Se sijaitsee Johorin ja Pahangin osavaltioiden rajalla Etelä-Malesiassa. 

Kansallispuistossa voi vierailla trooppisessa sademetsässä, uida vuoristoalueen huikeissa vesiputouksissa ja nähdä myös uhanalaisia eläimiä: kansallispuiston alueella asuu muun muassa uhanalaisia malesian tiikereitä ja veikeitä tapiireja. 

ShutterstockMalesian tiikeri
Malesian tiikerit ovat erittäin uhanalaisia, mutta niitä on mahdollista nähdä luonnollisessa elinympäristössään Endau-Rompinin kansallispuistossa.

Monipuolinen luonto on kansallispuiston ehdoton valttikortti, ja erityisen alueesta tekevät myös 248 miljoonaa vuotta vanhat kivimuodostelmat. Tunnetuimpien luontokohteiden joukkoon lukeutuu Buaya Sangkut -vesiputous, joka on 120 metriä korkea.

Langkawin Unesco global -geopuisto

Suomalaismatkailijoiden rakastamalla Langkawin alueella sijaitseva Unesco global -geopark kattaa 99 taianomaista saarta, joilla riittää valtavasti nähtävää. Alueella sijaitsee koko Kaakkois-Aasian vanhin vuoristo, jotka ovat muodostuneet 550 miljoonaa vuotta sitten. 

ShutterstockLangkawi, Malesia
Rakastettu Langkawi on erinomainen luontokohde, ja kuvankaunis saaristo täynnä seikkailumahdollisuuksia.

Alueella sijaitsee myös maailman ensimmäinen sademetsä ja valtava määrä erilaisia kasveja ja eläimiä – Malesian biodiversiteetti onkin täällä parhaimmillaan. Matkailijoiden näkökulmasta luontoelämyksistä on helppo nauttia, ja siellä järjestetään muun muassa mangrove-safareja ja saariretkiä, minkä lisäksi maisemia voi katsella esimerkiksi köysiradalta käsin.

Perlisin alueen luontokohteet

Pohjois-Malesiassa sijaitseva Perlisin alue on paikka, josta kokeneetkaan Malesian-kävijät eivät ole välttämättä kuulleet. Kuvankaunis luonnonpaikka, seikkailukohteet ja rauhallinen ympäristö takaavat, että tähän paikkaan on helppo rakastua. 

ShutterstockPerlis, Malesia
Perlisin alueen auringonlaskut ovat yhtä upeita kuin muukin luonto.

Alueen tunnetuimpien luontokohteiden joukkoon lukeutuu Gua Kelam -luolasto, Melati-järveä ympäröivä alue ja käärmeisiin sekä muihin matelijoihin erikoistunut puisto. Myös Bukit Ayer Amenity Forest -alueen piknik- ja retkikohteet sekä uimiseen soveltuva vesiputous ja luonnon uima-altaat houkuttavat matkailijoita alueelle. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nainen ottamassa kuvaa kännykällä iltahämärässä valaistuneista kahdesta jättitornista.

Malesian nähtävyydet: 10 paikkaa, joita ei kannata missata lomalla

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Vaihtelua rantapäiville Langkawilla – katso kolme kiinnostavaa nähtävyysvinkkiä

Kuninkaallisten suosikki ja elokuvien kuvauspaikka – tällainen on Penangin upein luksushotelli

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja