Hyppää sisältöön

Mitä tehdä Malesiassa? Lue asiantuntijan vinkit ja parhaat kohdetärpit

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.01.2016
Malesian valtteja ovat upea luonto ja laajat harrastusmahdollisuudet. Maan asiantuntija Jaana Nyström kertoo vinkit matkalle ja kiinnostavimmat kohdevalinnat lomallesi.

Kaupunkiin vai rannalle? Molempiin!

Malesian monien lomakohteiden suuri valtti on niiden rauhallisuus. Malesia on monelle tuntemattomampi kohde kuin naapurissa sijaitseva matkailijoiden supersuosikki Thaimaa, joten useissa maan kohteissa voi nauttia lomasta ilman tunkua. Malesian lomakohteet tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia lomailuun sekä rannalla että kaupungissa.

Malesia-asiantuntija Jaana Nyström on matkustellut runsaasti ympäri maata ja tuntee paikan kuin omat taskunsa. Hän suosittelee lämpimästi Malesiaa matkakohteena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Malesia on paratiisi, jossa on kaikkea kaikille, Nyström tiivistää.

Nyström suosittelee Malesiaa erityisesti sukeltamisesta ja snorklauksesta kiinnostuneille. Matkakohteeksi kannattaa valita esimerkiksi tuntemattomampi itärannikko, jossa on upeita koralleja. Malesian vesissä voi korallien lisäksi nähdä pinnan alla meren asukkeja laidasta laitaan.

– Olen itse nähnyt puolen tunnin sisään merikäärmeen, barrakudan, kilpikonnan ja delfiinin.

Malesiassa on lämmintä ympäri vuoden, mutta lämpötilat nousevat harvoin tukalan kuumiksi. Ilmankosteus on yleensä suuri. Nyström kehottaa matkustamaan Malesiaan kesällä, jolloin hintataso on edullinen matalan sesongin vuoksi.

– Tällöin hotelleissa on tarjouksia ja hinnat ovat jo valmiiksi huippusesonkia halvemmat. Hotellia valitessa kannattaa ottaa hyvää neljää tähteä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Jaana Nyström
Malesian asiantuntija Jaana Nyström on matkustanut maassa paljon, mutta löytää aina jotain uutta nähtävää ja koettavaa.

Herkullista ruokaa ja hyviä ostosmahdollisuuksia

Malesiassa on herkullista ruokaa, jota Nyström kertoo löytyvän erityisesti maan länsirannikolla sijaitsevasta Penangista. Paikallisten herkkujen lisäksi saatavilla on laajasti Aasian eri keittiöiden antimia. Esimerkiksi beef rendang on mausteinen liharuoka, joka maistuu erityisesti lihanystäville. Satay-vartaita saa katkaravuilla, kanalla ja lihalla.

Matkailijoiden kannattaa nautiskella erityisesti mereneläviä, jotka ovat maassa edullisia ja niitä on jatkuvasti saatavilla tuoreina meren läheisyyden vuoksi.

– Hummeriakin voi syödä vaikka joka päivä, eikä lompakko siitä paljon köyhdy, Nyström neuvoo.

Katuruokaa Kuala Lumpurissa
Malesiassa voi maistella paikallisia herkkuja ja muiden Aasian keittiöiden antimia.

Malesia on hyvä paikka tehdä ostoksia ja erityisen monipuoliset ostostarjonta on pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Kaupungissa on eri hintatason ostoskeskuksia ja hyviä löytöjä voi tehdä pikkurahalla.

– Yksi suosikeistani on vaaleanpunainen ostoskeskus Sungei Wang Plaza, jossa hinnat ovat todella edulliset.

Langkawilta on helppo aloittaa

Ensikertalaisen kannattaa valita ensimmäiseksi kohteeksi Langkawi. Langkawin saari sijaitsee Malesian länsirannikolla osana samannimistä saariryhmää. Saaren pääkaupunki on Kuah. Langkawi on verovapaata aluetta ja Kuahista löytyy hyvä ostoskeskus.

– Langkawi on rento lomakohde, jossa on hyviä hotelleja, mutta myös upeaa luontoa. Saarta on kiva kierrellä skootterilla, joita saa vuokrattua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Rantakahvila Langkawilla
Ensimmäiseksi kohteeksi kannattaa valita Langkawi, jossa voi lomailla rennosti rannalla ja nähdä upeaa luontoa.

Vaikka Langkawi onkin yksi Malesian tunnetuimmista kohteista ja panostanut turismiin, löytyy sieltä silti koskematonta luontoa ja esimerkiksi sademetsää. Luontokohteisiin voi tehdä retkiä, joilla voi nähdä Langkawin kuuluisia ruskeita kotkia. Langkawilla on hyvät vesiurheilumahdollisuudet.

– Langkawilta on kiva tehdä myös päiväretkiä muihin alueen kohteisiin, Nyström vinkkaa.

Upeita luontokohteita ja aktiviteetteja Borneolla

Maan monipuolisuus tekee Malesiasta matkakohteen, jonne voi palata aina yhtä uudestaan. Uusia elämyksiä etsivän kannattaa suunnata rannalta sisämaahan ja kaupunkeihin.

– Malesia on huippukohde viettää luontopainotteista lomaa ja maa on valokuvauksen kannalta mahtava paikka.

Nyström kehottaa tutustumaan mantereen lisäksi myös Borneon saarella sijaitseviin osavaltioihin Sabahiin ja Sarawakiin. Borneo on suureksi osaksi sademetsää ja siellä sijaitsevat Malesian korkeimmat vuoret.

– Borneolla on mahtavia luonnonpuistoja, joihin pääsee myös yöpymään. Puistoissa voi nähdä paikallisten heimojen elämää ja villieläimiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Luonnonpuisto Borneolla
Borneolla voi suunnata retkelle luonnonpuistoon.

Yksi Nyströmin suosittelemista kohteista on Sarawakissa sijaitseva Damai Beach, josta voi tehdä retkiä lähellä sijaitsevaan Bakon kansallispuistoon.

Sabahin suosituimpia kohteita ovat osavaltion pääkaupunki Kota Kinabalu ja Sandakan, josta on noin 1,5 tunnin lauttamatka pienelle Lankayan-saarelle, joka on loistava snorklauskohde. Lähellä saaren rantaa on sata metriä leveä koralliriutta.

– Jos haluaa nähdä orankeja, Sandakanin lähellä on orankien suojelukeskus, jossa orvoksi jääneitä orankeja sopeutetaan takaisin luontoon.

Luonnosta kiinnostuneiden lisäksi Borneon kohteet sopivat myös urheilusta pitäville, sillä erityisesti Sabahissa on hyviä golfkenttiä.

Yhdistele eri lomatyyppejä

Malesiaan tutustuu parhaiten yhdistelemällä lomaan eri lomatyyppejä kuten ranta- ja kaupunkilomaa.

– Ranta- ja kaupunkilomaa voi yhdistellä esimerkiksi Sabahin Kota Kinabalussa. Suosittelisin majoittumaan esimerkiksi Shangri La -hotelliketjun lomakeskuksissa Tanjung Aruassa ja Rasa Riassa.

Välimatkat matkakohteiden välillä voi taittaa bussilla, junalla, lentäen tai lautalla. Nyström suosittelee suuntaamaan kaupungin sijasta ensin rannalle. Levänneenä saa kaupunkilomasta enemmän irti.

– Monilta menee kaupunki ihan hukkaan, kun sinne mennään ensin väsyneinä ja kärsimään jetlagista.

Maisema Kuala Lumpurissa
Kuala Lumpur on monipuolinen kaupunkikohde, jossa on hyvät ostosmahdollisuudet.

Kaupunkilomaa voi viettää esimerkiksi maan pääkaupunki Kuala Lumpurissa, jossa on paljon nähtävää ja helppo liikkua. Muita kaupunkikohteita maassa ovat George Town Penangin osavaltiossa maan länsirannikolla ja Malakka, jossa on paljon portugalilaisia vaikutteita.

– Paras yhdistelmä on ensin lähteä rannalle rentoutumaan, ottaa sitten väliin pari päivää kivoja aktiviteetteja tai retkiä ja lähteä sen jälkeen kaupunkiin koluamaan nähtävyyksiä ja shoppailemaan.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Krista Ahonen, Riikka Krenn, Jaana Nyström, Flickr/Bertrand Duperrin, William

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malesian luontokohteet Mainos

Ota kaikki irti Aasian monipuolisimmasta matkailumaasta: näin pääset helposti Malesian uusiin luontokohteisiin

Nainen ottamassa kuvaa kännykällä iltahämärässä valaistuneista kahdesta jättitornista.

Malesian nähtävyydet: 10 paikkaa, joita ei kannata missata lomalla

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Vaihtelua rantapäiville Langkawilla – katso kolme kiinnostavaa nähtävyysvinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja