Hyppää sisältöön

Vaihtoehto Thaimaalle – tiesitkö nämä 10 asiaa Malesiasta?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.09.2016
Lentäviä käärmeitä ja vuori, joka kasvaa joka vuosi - lue kymmenen kiinnostavaa faktaa Malesiasta.

1. Satojen saarten Malesia

Malesiassa on yhteensä 877 saarta. Niistä suosituimpia matkakohteita ovat länsirannikon Langkawi, Penang ja Pulau Pangkor sekä itärannikon Pulau Tioman, Pulau Redang ja Perhentianin saaret. Kaikki nämä tarjoavat trooppista eksotiikkaa ja upeita rantoja aina kuumankosteassa ilmastossa.

2. Malesian korkein vuori kasvaa edelleen

Malesian korkein vuori on Sabahin osavaltiossa sijaitseva Kinabalu-vuori, joka kohoaa 4095 metrin korkeuteen. Vuori kasvaa edelleen: se on joka vuosi viisi millimetriä edellistä korkeampi. Reitti ylös on raskas, ja vuorelle kipuamiseen tarvitaan yleensä kaksi kokonaista päivää. Toisenlaista mallia näyttävät kuitenkin jokasyksyisen Mount Kinabalu Climbathon -kisan osallistujat, jotka taittavat matkan alhaalta ylös ja takaisin alle kolmessa tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Malesian valuuttaa kutsutaan myös dollariksi

Malesian valuutta on ringgit. Erikoista kyllä, sitä kutsutaan usein myös dollariksi. Myös lyhenteenä näkyy usein RM-lyhenteen ohella M$.

Riikka KrennMalesia on kasvava matkailumaa.
Malesiassa lämpötila pysyy helteisenä ympäri vuoden.

4. Lämpötila on tasainen ympäri vuoden

Malesiaan matkustavan ei tarvitse kantaa mukanaan kuin kahteen säähän sopivia vaatteita: helteeseen ja sateeseen. Lämpötila pysyttelee 30 asteen tuntumassa kaikkina vuodenaikoina ja vain sademäärä vaihtelee. Kuala Lumpurin sadetilastot kertovat vettä tulevan eniten maalis-huhtikuussa ja loka-marraskuussa.

Sateet eivät kuitenkaan ole varsinainen syy jättää matkustamatta näinä ajankohtina: ne saattavat alkaa ja loppua nopeassakin tahdissa ja jättää puolen tunnin kaatosateen jälkeen koko loppupäivän aurinkoiseksi poudaksi. Vähiten vettä sataa kesäkuun ja elokuun välisenä aikana.

5. Kansallispuistoista valtaosa sijaitsee Borneolla

Sademetsät ja huikean monimuotoinen luonto ovat Malesian suurin rikkaus. Maassa on yhteensä 28 kansallispuistoa, joista 23 sijaitsee Borneon saarella. Ensimmäinen kansallispuisto perustettiin jo brittihallinnon aikana vuonna 1938 ja se on nykyään osa Taman Negaran kansallispuistoa.

Malesiasta löytyy upeita rantoja.
Valkoista hiekkarantaa Malesiassa.

6. Eläinkunnan kirjo on valtava

Malesiassa elää yhteensä lähes 200 000 eläinlajia. Huima luku, jota on jopa vaikea hahmottaa. Koskemattomien sademetsien siimeksessä kuhisee kuitenkin kaikenlaista pientä ja suurta elämää, joka ei ole kaikilta osiltaan edelleenkään tiedemaailman kirjaamaa. Yksin lintulajeja on 750 ja perhoslajeja 1 300.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusia lajeja löydetään säännöllisesti – ja ikävä kyllä myös menetetään sukupuuttoon. Suuressa vaarassa ovat esimerkiksi sumatransarvikuonot, joita arvioidaan olevan jäljellä enää alle sata. Matkailunäkökulmasta luonnon monimuotoisuus on valtava rikkaus, mutta myös vaativa valinnan paikka jokaiselle vierailijalle: kestävän matkailun ajatukset eivät saa jäädä pelkäksi sanahelinäksi.

7. Maan sisäiset lennot ovat edullisia

Lentomatkat Malesian sisällä (ja myös naapurimaihin) ovat erittäin edullisia. Esimerkiksi Air Asia -halpalentoyhtiön lennoilla voi liikkua osavaltiosta toiseen usein vain muutamalla kympillä.

Riikka KrennPetronas-tornit ovat näkyvä osa Malesian siluettia.
Petronas-tornit kohoavat kohti korkeuksia.

8. Petronas-tornit olivat pitkään maailman korkeimmat

Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin maamerkkinä komeilevat Petronas-tornit kohoavat 452 metrin korkeuteen. Valmistuessaan ne nauttivat maailman korkeimman statuksesta, mutta nykyisin sija on ohitettu jo moneen otteeseen. Argentiinalaisen Cesar Pellin suunnittelemat kaksoistornit hallitsevat kaupungin skylineä ja niitä kannattaa käydä ihailemassa myös 41. kerroksen Skybridgeltä eli torneja siltana yhdistävältä käytävältä. Skybridgelle pääsee päivittäin vain rajoitettu kävijämäärä, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

9. Langkawi on verovapaa alue

Suosittu aurinkosaari Langkawi nauttii erikoisasemasta: se on läntisen Malesian ainoa verovapaa alue. Verovapauden piiriin kuuluvat esimerkiksi alkoholijuomat, tupakka ja kosmetiikka, joten saari on matkailijoille muuta Malesiaa edullisempi.

10. Älä ylläty lentävästä käärmeestä

Malesian sademetsien erikoisiin asukkaisiin kuuluu käärmelaji, jota kutsutaan lentäväksi käärmeeksi. Nämä käärmeet saattava liitää jopa 50 metrin matkoja puusta toiseen. Todellisuudessa nämä chrysopelea-suvun käärmeet eivät omaa siipiä tai lentotaitoa, vaan ne käyttävät hyväkseen kehonsa litteitä ulokkeita hieman samaan tapaan kuin liito-orava poimujaan. Lentävät käärmeet ovat vain miedosti myrkyllisiä.

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malesian luontokohteet Mainos

Ota kaikki irti Aasian monipuolisimmasta matkailumaasta: näin pääset helposti Malesian uusiin luontokohteisiin

Nainen ottamassa kuvaa kännykällä iltahämärässä valaistuneista kahdesta jättitornista.

Malesian nähtävyydet: 10 paikkaa, joita ei kannata missata lomalla

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Vaihtelua rantapäiville Langkawilla – katso kolme kiinnostavaa nähtävyysvinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja