Hyppää sisältöön

Päivä Riiassa – mitä muutamassa tunnissa ehtii tehdä? Ota vinkit talteen!

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 14.09.2020
Riika on kiinnostava kaupunkikohde, jossa ehtii jo lyhyellä vierailulla nähdä kiinnostavia kohteita, syödä hyvin ja shoppailla.

Suunnittele etukäteen

Latvian pääkaupunki Riika tuli tänä kesänä tutuksi monille suomalaisille, kun suora risteilyreitti Helsingistä Riikaan avautui heinäkuussa. Tämän hetkisen tiedon mukaan risteilyt jatkuvat tammikuuhun 2021 asti Tallinkin Baltic Queen -aluksella.

Risteilyvierailulla on muutama tunti aikaa tutustua Riikaan. Vaikka se ei ehkä kuulosta paljolta, ehtii lyhyenkin vierailun aikana käydä nähtävyyksillä, syömässä ja shoppailemassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos parista tunnista haluaa ottaa mahdollisimman paljon irti, on hyvä tehdä etukäteen suunnitelmia ja päättää, mitä kaikkea haluaa vierailun aikana tehdä. Kannattaa myös tutustua kaupungin karttaan ja valita kohteita, jotka sijaitsevat järkevän matkan päässä toisistaan. Riian keskusta on melko kompakti, joten välimatkat ovat usein lyhyitä ja monesti käveltävissä.

Vaikka Riikaan ehtii pikaisesti tutustua jo muutamassa tunnissa, on kaupungilla annettavaa myös pidemmälle lomalle. Riika on mainio kohde esimerkiksi rennolle viikonloppulomalle ja kaupunkiin pääsee Helsingistä kätevästi myös lentäen alle tunnissa. Suoria lentoja on päivittäin Finnairilla ja Air Balticilla.

Lue vinkit päivävierailulle Riiassa!

Valitse kiinnostavimmat nähtävyydet

Koska Riian keskustassa välimatkat ovat lyhyitä, sijaitsevat monet nähtävyydet lähellä toisiaan ja myös parissa tunnissa ehtii kiertää useamman kiinnostavan nähtävyyden. Kaikkea ei kuitenkaan kannata yrittää mahduttaa yhteen päivään, jotta kiire ei yllätä.

Ensikertalaisille Riian vanhakaupunki on usein ensimmäinen kohde ja alueen nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Riian katedraali, Kolmen veljeksen talot ja Mustapäiden talo. Muita suosittuja nähtävyyksiä kaupungissa ovat esimerkiksi Riian keskustori sekä jugend-tyyliset rakennukset, joita löytyy paljon esimerkiksi Alberta-kadun ympäristöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiPäivä Riiassa
Kolmen veljeksen talot ovat yksi vanhankaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.

Joki- ja kanavaristeilyt ovat mainio vaihtoehto, jos haluat rennosti nähdä veneen kyydistä Riian maisemia ja nähtävyyksiä. Upeita maisemia tarjoavat myös Riian näköalapaikat, joista suosituimpia ovat vanhassakaupungissa sijaitseva Pyhän Pietarin kirkon torni ja Latvian tiedeakatemian näköalaterassi, jossa vierailun voi yhdistää helposti käyntiin Riian keskustorilla.

Jos Riian keskusta ja kuuluisimmat nähtävyydet ovat sinulle jo tuttuja, ehtii päivävierailun aikana käydä myös hieman kauempana. Kiinnostavaa nähtävää löytyy myös keskusta-alueen ulkopuolelta ja esimerkiksi autoihin ja niiden historiaan keskittyvä Riian moottorimuseo on suosittu kohde lapsiperheiden keskuudessa. Erityisesti kesäaikaan Jurmala on mainio kohde päiväretkelle, sillä Riiasta pääsee Jurmalan pitkälle hiekkarannalle junalla noin puolessa tunnissa ja alle parilla eurolla.

Varaa hetki herkuttelulle

Riiassa on kattava ravintolatarjonta ja kaupungissa voi syödä hyvin kohtuuhinnalla. Vaikka aikaa olisi vain pari tuntia, kannattaa vierailuun Riiassa mahduttaa myös ravintolaruokailu tai herkkuhetki kahvilassa. Parin tunnin vierailulla aikataulu on melko tiukka, joten pöytävaraus on hyvä tehdä etukäteen, mikäli mielessä on joku tietty paikka, mitä haluaa ehdottomasti testata.

Vanhassakaupungissa ja keskustassa ravintoloita näkyy lähes joka kulmalla, joten nälkä ei varmasti pääse yllättämään. Vanhassakaupungissa esimerkiksi ravintolat Valtera ja Restorāns 3 tunnetaan tasokkaasta ruoasta. Lähellä Vapauden muistomerkkiä sijaitseva Коlonāde tarjoaa herkullisen ruoan lisäksi myös kauniin näkymän Riian oopperatalolle.

Helppoa ja edullista ruokaa etsiville latvialaisen Lido-ketjun paikat tarjoavat nopeasti kattavan valikoiman erilaisia ruokia. Lido-ravintoloita löytyy keskustan alueelta useampia.

Vanhankaupungin ulkopuolella herkuttelijoille kiinnostava kohde on ravintola- ja shoppailualue Berga Bazārs, josta löytyy erilaisia ruokapaikkoja moneen makuun. Herkullista ruokaa kauniissa puistoympäristössä tarjoilee fine dining -ravintola Bibliotēka N°1, joka sijaitsee Vērmanen puistossa.

Krista AhonenPäivä Riiassa
Lyhyeenkin vierailuun Riiassa kannattaa mahduttaa ruokailu tai kahvihetki.

Pienempään nälkään tai makeanhimoon helpotusta löytyy Riian viihtyisistä kahviloista ja leipomoista. Parunasim-kahvila sijaitsee kätevästi vanhassakaupungissa ja kahvilassa voi nauttia niin herkullisista kakkupaloista kuin lasillisesta viiniä. Terbatas-kadun varrella on kaksi herkuttelijalle houkuttelevaa kahvila-leipomoa, Kūkotava ja Bezē. Kūkotavassa vitriinit ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia kakkuja, kun taas Bezēn valikoimasta löytyy erilaisia makeita leivonnaisia ja suolaista syötävää. Hinnat ovat ilahduttavan edulliset, sillä makean herkun voi saada alle parilla eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvällä ja lämpimällä säällä kannattaa ottaa testiin Riian kattobaarit, jotka ovat myös mainioita näköalapaikkoja. Suosittuja baareja, joista aukeaa huikeat maisemat, ovat esimerkiksi Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel -hotellin Skyline Bar, Galleria Riga -ostoskeskuksen kattotasanteella sijaitseva Herbārijs ja Grand Hotel Kempinskin baari Stage 22.

Tee parhaat löydöt parissa tunnissa

Myös shoppailijat viihtyvät Riiassa, sillä kaupungissa on monipuolisesti vaihtoehtoja aina isoista ostoskeskuksista pieniin putiikkeihin. Suosittuja ostoskatuja ovat esimerkiksi Tērbatas ja Krišjāņa Barona.

Riian keskustasta löytyy monia tyylikkäitä liikkeitä, jotka keskittyvät erityisesti latvialaisiin käsitöihin ja designiin. Tērbatas-kadulla sijaitseva Riija-liike kokoaa yhteen eri latvialaisten suunnittelijoiden tuotteita. Riijan valikoimiin kuuluu esimerkiksi vaatteita, astioita ja kodin tekstiilejä. Riijaa melkein vastapäätä sijaitsevasta Mūsmājasta taas löytyy hauskoja ja tyylikkäitä käsitöitä vaikkapa tuliaiseksi. Latvialaista muotia ja sisustusesineitä etsivän kannattaa vierailla myös BOLD Concept Store -liikkeessä.

Inka KhanjiPäivä Riiassa
Riiasta voi ostaa esimerkiksi latvialaista designia ja käsitöitä.

Muun muassa vaatteita ja asusteita myyviä ketjuliikkeitä löytyy Riian ostoskeskuksista, joista monet sijaitsevat aivan keskustassa. Esimerkiksi vanhassakaupungissa sijaitseva Galerija Centrs, Riian rautatieaseman vierestä löytyvä Origo sekä Galleria Riga ovat suosittuja shoppailijoiden keskuudessa.

Paikallisia ruokatuotteita tai käsitöitä saa hankittua kaupungin markkinoilta ja kauppahalleista. Tunnetuin näistä on Riian keskustori, jossa myydään runsaasti erilaisia ruokatuotteita ja esimerkiksi kukkia. Jos vierailu Riiassa osuu lauantaille, kannattaa suunnaksi ottaa Kalnciema kvartāls -alueen markkinat, joille kokoontuvat latvialaiset ruoantuottajat ja käsityöläiset esittelemään ja myydään omia tuotteitaan. Ystävälliset myyjät tarjoavat mielellään maistiaisia ja myynnissä monenlaisia herkkuja, kuten leivonnaisia, leipiä, juustoja ja juomia.

Rentoudu kylpylässä

Jos kaipaat vauhdikkaan kaupunkiloman sijasta rentoutumista ja rauhoittumista, ovat Riian kylpylät mainio vaihtoehto viettää päivä. Monissa hotelleissa Riian keskustassa on tyylikkäät ja viihtyisät spatilat, joihin kuka tahansa voi ostaa sisäänpääsyn. Mitään koko perheen vesipuistoja ei kannata odottaa, mutta aikuisille Riian kylpylät tarjoavat mainiot puitteet ottaa rennosti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä kylpylöistä löytyy uima- ja poreallas sekä erilaisia saunoja. Aikataulun ja budjetin mukaan voi ajasta nauttia saunoen ja uiden tai yhdistää kylpylävierailuun erilaisia hoitoja, kuten kasvohoitoja tai hierontoja. Parin tunnin kylpylävierailun hinta on noin 30 eurosta ylöspäin.

Krista AhonenPäivä Riiassa
Päivän Riiassa voi viettää myös kylpylässä rentoutuen.

Esimerkiksi Grand Hotel Kempinski -hotellin kylpylä, Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel -hotellin ESPA Riga ja Grand Poet by Semarah -hotellin Hedonic Spa ovat helppoja kylpylävaihtoehtoja keskustassa. Kylpylävierailu ja hoidot kannattaa varata etukäteen.

Lue myös: Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Krista Ahonen ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Riian nähtävyydet

Riikaan pääsee edullisesti ympäri vuoden – kaupungin 20 parasta nähtävyyttä

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Riika, Latvia

Edullinen ja lähellä: viisi vinkkiä kaupunkilomailijan Riikaan

Jokiristeily Riiassa

Tämän sinäkin haluat kokea! Jokiristeilyllä on helppo tutustua Riikaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja