Hyppää sisältöön

Edullinen ja lähellä: viisi vinkkiä kaupunkilomailijan Riikaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.08.2022
Baltian suurin kaupunki tarjoaa upeat puitteet edulliseen ja aktiiviseen kaupunkilomaan.

Kiinnostava lomakohde lähellä

Latvian pääkaupunki Riika on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa nähtävää jokaiselle. Kaupungissa on paljon kulttuuritapahtumia kuten konsertteja, kaunista arkkitehtuuria ja kiinnostavia ravintoloita.

Nähtävyyksien ja kulttuurin lisäksi Riiassa voi viettää aktiivilomaa, sillä kaupungin puistoissa on mahdollista harrastaa eri urheilulajeja, jonka lisäksi voi osallistua kaupungissa järjestettäviin urheilutapahtumiin. Rentoutumista kaipaavalle Riiasta löytyy kylpylöitä ja kauneushoitoloita. Shoppailijan kannattaa tutustua paikallisiin tuotteisiin kuten kosmetiikkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riikaan lentävät Helsingistä suorilla lennoilla Finnair ja Air Baltic. Lento Helsingistä Riikaan kestää vain hieman yli tunnin, joten kaupunkiin voi lähteä myös lyhyelle reissulle. Riian lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä kaupunkiin pääsee edullisesti ja nopeasti bussilla tai taksilla.

1. Maistele paikallisia herkkuja

Riika kutsuu itseään Baltian ruokapääkaupungiksi ja kaupungissa on panostettu ruoka- ja ravintolakulttuuriin. Uusia tuulia alalle tuovat paikalliset nuoret keittiömestarit.

Riian ruokakulttuurissa yhdistyvät latvialaiset perinteet ja kaupungin eri kansalaisuuksien vaikutteet. Jokaiselle vuodenajalle on valittu sesongin raaka-aineet, joita Latvian luonto tarjoaa, ja Riian ravintolat loihtivat näistä paikallisista tuotteista annoksia listoilleen.

ShutterstockRiika, Latvia
Riian kaduilta löytää lukuisia tunnelmallisia ja laadukkaita ravintoloita.

Riiassa järjestetään ravintolaviikko kaksi kertaa vuodessa, joista toinen on keväällä ja toinen syksyllä. Ravintolaviikkoon osallistuvat ravintolat tarjoavat kolmen ruokalajin menukokonaisuuksia, jotka maksavat 15-20 euroa.

Riiassa kannattaa myös tutustua kaupungin yöelämään. Kaupungista löytyy paljon viihtyisiä baareja, jotka sopivat rentoon illanviettoon hyvästä seurasta nauttien. Janon voi sammuttaa Riian nimikkococktaililla Clavis Rigalla tai paikallisten panimoiden oluilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Herkuttele Latviassa – tässä ovat Riian parhaat ravintolat

2. Tutustu keskustaan yläilmoista

Riian vanhakaupunki sijaitsee kaupunkia halkovan Daugava-joen oikeanpuoleiselle rannalla. Vanhassakaupungissa on historiallisesti tärkeitä rakennuksia ja lukuisia kirkkoja.

Yksi tunnetuimmista kirkoista on Pyhän Pietarin kirkko, jonka torni kohoaa yläilmoihin keskellä vanhaakaupunkia. Tornista avautuu huikeat näkymät alas kaupunkiin ja sieltä voi ihastella kaupungin vanhoja ja uusia osia sekä näkymää joelle.

ShutterstockRiika, Latvia
Riikaa voi ihastella myös yläilmoista.

Pyhän Pietarin kirkko on yksi Baltian vanhimmista keskiaikaisista rakennuksista. Kirkon sisätiloissa pääsee tutustumaan rakennuksen historiaan ja siellä järjestetään myös kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyjä.

Kirkko ja sen torni ovat oiva paikka aloittaa tutustuminen Riikaan, koska yläilmoista saa yleiskuvan kaupungista ja lähellä sijaitse muita tunnettuja nähtävyyksiä kuten Riian tuomiokirkko ja Mustapäiden talo.

3. Nauti kulttuurista

Riiassa voi nauttia monipuolisesti kulttuuriesityksistä ja museoista. Liput esityksiin ovat edullisia, joten pienelläkin hinnalla voi päästä nauttimaan todella laadukkaasta näyttämötaiteesta.

Latvian kansallisooppera sijaitsee Riiassa ja sen ohjelmistoon kuuluu oopperaa ja balettia. Vuodessa voi olla jopa kuusi ensi-iltaa. Joka kesä järjestetään Riian oopperafestivaali. Festivaali juhlistaa kauden päättymistä kansallisoopperassa ja on suosittu tapahtuma kulttuurin ystävien keskuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riiassa on useita kiinnostavia museoita. Riian historiasta ja merenkulusta kertovat museo on Latvian vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista museoista. Kaupungissa on useita taidemuseoita kuten Art Museum Riga Bourse. Perheille sopiva museo on Laiman suklaamuseo, joka esittelee suklaan valmistusta ja Baltian suurinta makeisvalmistajaa. Vierailijat pääsevät museossa tekemään itse suklaata.

4. Näe ja koe edullisemmin Riga Cardilla

Riga Card -kortti helpottaa lomailua Riiassa, koska sillä saa käyttää rajattomasti kaupungin julkista liikennettä. Kortilla pääsee valittuihin nähtävyyksiin ja museoihin alennetuin hinnoin tai jopa ilmaiseksi. Alennuksia saa myös joissakin ravintoloissa.

Riga Cardin voi ostaa yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi päiväksi. Kortin saa hankittua etukäteen internetistä tai paikan päällä lentokentältä ja kaupungin turisti-infosta. Internetistä ostettuna kortin hinta on hieman edullisempi ja sivuilta näkee listan alennuksien tarjoajista.

ShutterstockRiika, Latvia
Riga Card avaa ovia lukuisiin vierailukohteisiin, ja siitä kannattaakin ottaa kaikki irti.

Nähtävyyksistä esimerkiksi Riian eläintarha, Riga Art Nouveau Museum ja Pyhän Pietarin kirkko antavat vierailijoille alennuksia Riga Cardilla. Kortilla saa osallistua ilmaiseksi muun muassa opastettuun kävelykierrokseen vanhassakaupungissa ja hop on hop off -bussiajelulle.

5. Tee päiväretki lähelle

Jos pidemmällä kaupunkilomalla kaipaa vaihtelua maisemiin, kannattaa suunnata päiväretkelle lähialueille. Hyviä päiväretkikohteita ovat esimerkiksi Jurmalan ja Siguldan kaupungit. Riiasta päiväretkiä on kätevä tehdä junalla tai bussilla, joilla matkustaminen on edullista.

Jurmala on merenrantakaupunki, joka sijaitsee Riianlahden rannalla. Kaupungissa on yli 20 kilometriä pitkä hiekkaranta ja Jurmala on myös Latvian kylpyläkaupunki. Kylpylöiden lisäksi kaupungissa on esimerkiksi suuri Livu Akvaparks -vesipuisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockJurmala, Latvia
Jurmalassa on yli 20 kilometriä pitkä hiekkaranta, jonne voi piipahtaa Riiasta viettämään rantalomaa.

Sigulda sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Riiasta keskellä upeita metsämaisemia. Maisemia pääsee ihastelemaan esimerkiksi köysiradalla, joka kuljettaa vierailijoita Gauja-joen yli. Siguldassa on paljon erilaisia aktiviteetteja kuten kelkkarata ja tuulitunneli, jossa voi kokeilla lentämistä.

Jos haluaa kaupunkimaisemasta luonnon helmaan, voi lähteä retkeilemään esimerkiksi Kemerin tai Gaujan kansallispuistoihin. Gaujan kansallispuistossa on paljon luolia kuten Baltian suurin luola Gutmanala.

>> Lue lisää vinkkejä Riikaan!

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Riian nähtävyydet

Riikaan pääsee edullisesti ympäri vuoden – kaupungin 20 parasta nähtävyyttä

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Jokiristeily Riiassa

Tämän sinäkin haluat kokea! Jokiristeilyllä on helppo tutustua Riikaan

Riian kattobaarit

Riian parhaat kattobaarit – lue vinkit paikkoihin, joista löydät kaupungin kauneimmat maisemat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja