Hyppää sisältöön

Tässä on maailman harvinaisin passi – myönnetty vain kolmelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.11.2018
Maltan ritarikunnan tavallinen passi on harvinaisuus, joka on vain ritarikunnan tärkeimmillä henkilöillä.

Kaikki eivät tunnusta harvinaista passia

Suomen passi on kansainvälisellä mittapuulla harvinaisen hyvä, mutta oikeasti harvinainen passi ei ole – ei ainakaan, jos vertauskohteena on maailman harvinaisin passi. Matkailumedia Condé Nast Travelerin mukaan maailman harvinaisin passi on Maltan ritarikunnan passi.

Ritarikunnan tavallisia passeja myönnetään nimittäin samalla kertaa ainoastaan kolme kappaletta: yksi suurmestarille, toinen pääkomentajalle ja kolmas liittokanslerille. Ritarikunnan diplomaattipassit taas ovat huomattavasti tavallisempia, sillä niitä on myönnetty yli 400 kappaletta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maltan ritarikunta eli Jerusalemin Pyhän Johanneksen suvereeni sotilaallinen hospitaliitta ritarikunta täyttää useita itsenäisen valtion tunnusmerkkejä, ja oman passin lisäksi ritarikunnalla on muun muassa oma perustuslaki sekä omat postimerkit. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, ritarikunnan päämaja sijaitsee Maltan saarivaltion sijaan Italian pääkaupungissa Roomassa.

Katolisella ritarikunnalla ei ole omaa aluetta, mutta siitä huolimatta sillä on diplomaattisuhteet yli sataan maahan. Ritarikunta tekee runsaasti hyväntekeväisyyttä esimerkiksi tarjoamalla lääkintäapua ympäri maailmaa.

Ritarikunta on merkittävän kokoinen, sillä siihen kuuluu yhteensä 13 500 ritaria, rouvaa ja kappalaista, 80 000 pysyvää vapaaehtoista ja 25 000 työntekijää. Vain harvalle kuitenkin myönnetään ritarikunnan tavallinen passi, sillä ainoastaan ritarikunnan kolme tärkeintä henkilöä saavat ainutlaatuisen matkustusasiakirjan.

Harvinaisella passilla ei kuitenkaan voi matkustaa aivan missä tahansa. Vain alle puolet Schengen-maista tunnustaa passin, eikä sitä hyväksytä matkustusasiakirjana myöskään esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Uudessa-Seelannissa.

Lähde: Condé Nast Traveler
Kuva: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista kesää varten

Henkilöllisyyden todistaminen hotellissa

Nämä tiedot sinusta kerätään kaikissa Suomen hotelleissa – taustalla monta painavaa syytä

Roomasta on helppo vierailla minivaltio Vatikaanissa

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Pitävätkö lentokonemyytit paikkansa?

Kymmenen yleistä lentomyyttiä – joko tiesit, etteivät nämä uskomukset pidä paikkaansa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja