Hyppää sisältöön

Tässä on maailman harvinaisin passi – myönnetty vain kolmelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.11.2018
Maltan ritarikunnan tavallinen passi on harvinaisuus, joka on vain ritarikunnan tärkeimmillä henkilöillä.

Kaikki eivät tunnusta harvinaista passia

Suomen passi on kansainvälisellä mittapuulla harvinaisen hyvä, mutta oikeasti harvinainen passi ei ole – ei ainakaan, jos vertauskohteena on maailman harvinaisin passi. Matkailumedia Condé Nast Travelerin mukaan maailman harvinaisin passi on Maltan ritarikunnan passi.

Ritarikunnan tavallisia passeja myönnetään nimittäin samalla kertaa ainoastaan kolme kappaletta: yksi suurmestarille, toinen pääkomentajalle ja kolmas liittokanslerille. Ritarikunnan diplomaattipassit taas ovat huomattavasti tavallisempia, sillä niitä on myönnetty yli 400 kappaletta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maltan ritarikunta eli Jerusalemin Pyhän Johanneksen suvereeni sotilaallinen hospitaliitta ritarikunta täyttää useita itsenäisen valtion tunnusmerkkejä, ja oman passin lisäksi ritarikunnalla on muun muassa oma perustuslaki sekä omat postimerkit. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, ritarikunnan päämaja sijaitsee Maltan saarivaltion sijaan Italian pääkaupungissa Roomassa.

Katolisella ritarikunnalla ei ole omaa aluetta, mutta siitä huolimatta sillä on diplomaattisuhteet yli sataan maahan. Ritarikunta tekee runsaasti hyväntekeväisyyttä esimerkiksi tarjoamalla lääkintäapua ympäri maailmaa.

Ritarikunta on merkittävän kokoinen, sillä siihen kuuluu yhteensä 13 500 ritaria, rouvaa ja kappalaista, 80 000 pysyvää vapaaehtoista ja 25 000 työntekijää. Vain harvalle kuitenkin myönnetään ritarikunnan tavallinen passi, sillä ainoastaan ritarikunnan kolme tärkeintä henkilöä saavat ainutlaatuisen matkustusasiakirjan.

Harvinaisella passilla ei kuitenkaan voi matkustaa aivan missä tahansa. Vain alle puolet Schengen-maista tunnustaa passin, eikä sitä hyväksytä matkustusasiakirjana myöskään esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Uudessa-Seelannissa.

Lähde: Condé Nast Traveler
Kuva: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Kadonnut passi

Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja