hero taustakuva

Tallinnan 10 parasta museota – löydä kaupungin koskettavimmat, kylmäävimmät ja kiehtovimmat tarinat

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Museot – tylsää? Muuta käsityksesi museoista Tallinnassa, joka on täynnä kiehtovia museoita, kylmääviä tarinoita ja näyttäviä historiallisia rakennuksia.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 17.09.2019
facebook   whatsapp

Museot tutuiksi Tallinna-kortilla

Kun ylittää Suomenlahden ja siirtyy Tallinnaan, matkailijalle avautuu kaupunki täynnä kiinnostavia museoita ja yli 800-vuotista historiaa. Tallinnan historia ulottuu kauas keskiaikaan, jolloin se oli tanskalainen linnoituskaupunki ja tärkeä kauppakaupunki.

Tallinnassa on museoita, jotka soveltuvat lapsiperheille ja museoita, jotka kertovat raskaita mutta koskettavia tarinoita Viron menneisyydestä. Helpoimmin vältät museoähkyn käymällä mahdollisimman erilaisissa museoissa.

Parhaiten tarkoitukseen sopii Tallinna-kortti Tallinn Card, jolla saa ilmaisen sisäänpääsyn yli 40 museoon ja ilmaisen kulkuoikeuden joukkoliikenteessä. Kortilla saa myös alennuksia retkistä, vapaa-ajan kohteista, kaupoista ja ravintoloista.

Noin 25 euron arvoisen vuorokausikortin voi ostaa ennakkoon verkossa tai esimerkiksi Tallinnan matkailuinfosta.

Lue, mihin museoihin kortilla voi päästä ja valitse kiinnostavimmat!

1. Lentosataman merimuseo

Lentosataman merimuseo Lennusadam sijaitsee Kalamajan kaupunginosassa. Rakennus on entinen Lentosataman vesitasohalli, joka rakennettiin 1916–1917 osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta.

Nykyisin näyttävä betoninen vesitasohalli on koko perheen museo, jossa voi tutustua merenalaiseen maailmaan muun muassa vuoden 1936 Lembit-sukellusveneessä. Kookkaan sukellusveneen lisäksi museossa riittää nähtävää: museo keskittyy tarinoihin merenkulusta ja merisodankäynnistä.

Historialleen uskollisena Lentosatamassa voi ihailla myös Viron armeijan käytössä ollutta vesitasoa. Museon vesitaso on maailman ainoa täysikokoinen kopio Short Type 184 -lentokoneesta.

Elina VenttolaTallinna, Viro
Lentosataman merimuseo on näyttävä rakennus ja kiinnostava koko perheen kiinnostava näyttely.

Esineisiin tutustumisen lisäksi museon simulaattoreissa pääsee Tallinnan ylilennolle, sukellusveneellä maailmanympärysmatkalle tai navigoimaan Tallinnanlahdelle. Lisäksi museossa järjestetään pysyvän näyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä.

>> Lue lisää: Paikka, jota et halua jättää väliin Tallinnassa – merikapteenien ideasta syntyi Viron näyttävin museo

Viron merimuseo
Vesilennuki 1, Tallinna

2. Patarein vankila

Patarein merilinnoitus rakennettiin 1800-luvulla, ja se perustettiin Venäjän keisarin Nikolai II:n käskystä. Se oli osa Pietari Suuren merilinnoitusta kuten Lentosatamakin, ja se toimi alkuun kasarmina.

Patarein vankilaa käyttivät 1919 lähtien kaikki Viron miehittäjät, ja se toimi vankilana myös Neuvostoliiton aikana. Patarein nykyinen näyttely ”Kommunismi on vankila” esittelee vankien arkea kommunismin aikana. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa pihalla säilyneisiin vankien ulkoiluhäkkeihin, vankilan selleihin, pesutiloihin ja käytäviin. Hallintotiloissa avoinna ovat tilat, joissa vangit valokuvattiin ja tarkastettiin sekä teloitustilat.

ShutterstockTallinna, Viro
Viimeisimpänä Patarein vankila on ollut käytössä vuoteen 2002 saakka.

Näyttely on avoinna vain kesäkautena toukokuusta lokakuuhun.

Patarein vankila
Kalaranna 28

3. Miehitysten ja vapauden museo Vabamu

Koskettavia ja kiehtovia tarinoita etsivän kannattaa lähteä Miehitysten ja vapauden museo Vabamuun, joka kertoo tositarinoita Viron lähihistoriasta. Vabamu kertoo Viron miehityskausista, vastarinnasta ja Viron uudesta itsenäistymisestä. Uusimpana aihepiirinä näyttelyyn on lisätty vapaus, joka laittaa kävijän pohtimaan, mitä vapaus merkitsee.

Museon pysyvään näyttelyyn voi tutustua e-oppaan avulla, ja opastukset on puhuttu myös suomeksi. Opas kertoo näyttelyesineiden tarinoita ja mukana on virolaisten puhumia muistoja miehityksen ajasta.

Miehitysten ja vapauden museo Vabamu
Toompea 8, Tallinna

4. Taidemuseo Kumu

Kadriorgin kaupunginosassa sijaitseva Kumu esittelee virolaista taidetta keskiajalta nykyaikaan. Nykyaikainen rakennus on Viron taidemuseon päärakennus. Rakennuksen kolmannessa ja neljännessä kerroksessa on esillä virolaisen taiteen kokoelmia 1700-luvun alusta, ja viidennessä kerroksessa pääsee tutustumaan nykytaiteeseen.

Elina VenttolaTallinna, Viro
Kumun taidemuseo esittelee virolaista taidetta keskiajalta nykypäivään.

Taidemuseon kävijän ei tarvitse valita perinteisen esittävän taiteen ja vapaamman nykytaiteen välillä, vaan näyttely tarjoaa kurkistuksen molempiin. Nykytaiteen galleriassa pääsee myös itse kehittelemään ideoita ja tekemään luovia kokeiluita.

Kadriorgin puistossa sijaitsee myös ulkomaalaista taidetta esittelevä Kadriorgin palatsi. Molempiin museoihin pääsee Tallinna-kortilla.

Taidemuseo Kumu
Weizenbergi 34, Tallinna

5. Viron ulkomuseo

1700–1900-lukujen virolaisia perinteitä, vanhaa rakentamista, käsitöitä ja kulttuuria esittelevä Viron ulkomuseo on koko perheen kohde, joka sijaitsee Rocca al Maren kaupunginosassa. Museo on avoinna läpi vuoden, ja erityisesti se hyvä vierailukohde kesällä, jolloin alueella on paljon tapahtumia.

Ulkomuseossa pääsee keinumaan perinteisessä virolaisessa kyläkeinussa, matkustamaan hevosvaunuissa ja maistamaan perinneherkkuja. Ulkoilmamuseoon pääsee Tallinna-kortilla.

Viron ulkomuseo
Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinna

6. Maarjamäen linna

Maarjamäen linna on yhden museon sijaan oikeastaan kolmen museon keskittymä: samassa pihapiirissä sijaitsevat Viron historiallinen museo, Elokuvamuseo ja tallirakennukseen pystytety Teatterin ja musiikin museo. Lisäksi Maarjamäen linnan takana voi tutustua neuvostoaikaisten patsaiden ulkonäyttelyyn.

Elina VenttolaTallinna, Viro
Maarjamäen museokeskuksen pihapiirissä riittää tekemistä, sillä nähtävänä on kolme museota.

Viron historiallisessa museossa on esillä pysyvä näyttely Minun vapaa maani, joka kuljettaa museovieraan Viron tasavallan synnystä nykyaikaan.

Vuonna 2018 avautunut uusi museokeskus on viihtyisä pihapiiri lyhyen linja-automatkan päässä Tallinnan keskustassa. Museokeskus sopii lapsiperheille, sillä sen pihamaalla voi järjestää piknikin, viihtyä leikkikentällä tai tutustua Viron historiallisessa museossa siihen, miten tasavalta toimii lasten näkökulmasta.

Maarjamäen museokeskus
Pirita tee 56, Tallinna

7. Kiek in de Kökin linnoitusmuseo

Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitseva Kiek in de Kökin linnoitusmuseo koostuu kolmesta osiosta: Kiek in de Kök -tykkitornista, maanalaisista Bastionien tunneleista sekä linnoituksen kolmesta tornista.

1475–1483 rakennetussa tykkitornissa voi tutustua Tallinnan kaupungin kehitykseen, puolustukseen ja merkittävimpiin sotiin. Museovieraat voivat myös kiivetä tykkitornin kuudenteen kerrokseen ihailemaan näkymiä Toompean mäelle, alakaupunkiin ja satamaan saakka.

Bastionien tunnelit rakennettiin 1600–1700-luvuilla kaupungin puolustukseen, ja niistä löytää nykypäivänä Kiviveistosmuseon.

Elina VenttolaTallinna, Viro
Tallinnan vanhankaupungin muuria pitkin pääsee tutustumaan sen torneihin.

Jos museoissa kiertäminen alkaa janottaa, 1300-luvulla rakennettuun Neitsyttorniin pääsee juomaan kupillisen kuumaa. Neitsyttorni oli aikansa kulttibaari ja taiteilijakoti, ja siellä voi nytkin tutustua Tallinnan kahvilakulttuuria ja makeisvalmistajista kertovaan näyttelyyn. Kaupunginmuuria pitkin vierailija voi jatkaa Tallitorniin ja Veräjätorniin.

Kiek in de Kök
Komandandi tee 2, Tallinna

8. Fotografiska

Telliskiveen keväällä 2019 avattu Fotografiska on yksi kaupungin kiinnostavimmista uutuuksista. Modernin valokuvataiteen keskuksena ja kohtauspaikkana toimiva rakennus on esitellyt muun muassa suomalaisten valokuvaajien töitä, ja vaihtuvat näyttelyt pitävät Fotografiskan tuoreena useammillakin käyntikerroilla.

Tallinnan Fotografiskassa toimii myös tyylikäs kattoravintola, josta voi ihailla kaupunkia ylhäältä käsin.

Fotografiska
Telliskivi 60a/8, Tallinna

9. KGB:n tutkintavankila

Tallinnan vanhassakaupungissa toimi yksi Viron neuvostoajan pelätyimmistä tutkintovankiloista, joka on sittemmin avattu museona. Neuvostohistoriasta kiinnostunut voi tutustua Viron synkkään historiaan muun muassa kellareihin rakennetuissa selleissä.

Vankilan olot olivat karut: kuulusteltaviksi tuotuja kidutettiin ja pahoinpideltiin, ja osa lähetettiin vankileirille Siperiaan. Museo sijaitsee osoitteessa Pagari 1, aivan Olevisten kirkon kupeessa ja vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Raatihuoneentorilta.

KGB:n historiasta kiinnostuneille matkalaisille löytyy museo myös lähempänä satamaa: tiesitkö, että Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsee KGB:n radiohuone?

Sokos Hotel ViruTallinna, Viro
Viron neuvostoaikaiseen historiaan pääsee tutustumaan muun muassa Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa.

>> Lue myös: Tämän rakennuksen ohi sinäkin saatat kävellä Tallinnassa – et uskoisi, miten kylmääviä asioita siellä tapahtui

KGB:n vankisellit
Pagari 1, Tallinna

10. Lastenmuseo Miiamilla

Lastenmuseo Miiamilla on poiminta pienten lasten museokierroksille. 3–11-vuotiaille suunnattu puuhamuseo on kaukana tylsästä kokemuksesta, sillä kaikkiin museoesineisiin saa koskea ja lapset voivat oppia kokeilemalla. 1930-luvun puutaloon rakennetussa museossa on oma kahvila ja leikkipuisto.

Lastenmuseo Miiamilla
L.Koidula 21c, Tallinna

>> Lue lisää vinkkejä Tallinnaan

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Elina Venttola ja Sokos Hotel Viru

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Missä on Tallinnan Fotografiska-museo? Telliskivessä. Avattu 16.6.2019. Lienee pian Tallinnan suosituimpia matkakohteita. Sisäänpääsy 14 euroa. Ylimmässä kerroksessa ravintola. Samalla sabluunalla tehty kuin Tukholman Fotografiska.


  • Hei Matti,

   Fotografiska avautui pari päivää tämän artikkelin julkaisun jälkeen eli avajaiset pidettiin 19.6.2019 ja valokuvanäyttelyt avautuivat 20.6. Tallinnassa on paljon mahtavia museoita, joten Fotografiska valikoitui pois osittain ajoituksen vuoksi.

   Telliskiven Fotografiskassa kannattaa ilman muuta käydä nyt kun se on auki, sillä siellä näkee myös muun muassa monien suomalaisten valokuvaajien töitä!

   Ystävällisin terveisin,
   Elina Venttola
   Sisällöntuottaja


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.