hero taustakuva

Tiesitkö? Suomalaisten suosima edullinen kaupunkikohde on ”Euroopan Hollywood” – jättileffojen yllättävä kuvauspaikka

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Budapestissä voi vierailla monien tunnettujen elokuvien kuvauspaikoilla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 20.06.2018
facebook   whatsapp

Budapest nousi elokuvantekijöiden suosioon

Suomalaistenkin suosima Budapest tunnetaan erityisesti edullisena kaupunkikohteena, jossa loma onnistuu pienelläkin budjetilla. Budapestillä on myös pitkä historia kylpyläkaupunkina.

Joko tiesit, että Budapest on myös suosittu kuvauspaikka isoille Hollywood-tuotannoille? Kaupungissa on kuvattu muun muassa elokuvia Mission: Impossible – Ghost Protocol, Yksin Marsissa, Blade Runner 2049, Atomic Blonde ja Red Sparrow.

Kuvaukset ovat tuoneet Budapestiin monia maailman tunnetuimpiin kuuluvia elokuvatähtiä kuten Ryan Goslingin, Charlize Theronin, Matt Damonin ja Jennifer Lawrencen, joka bongattiin suomalaisittain hauskasti nimetyssä Klub Vittulassa.

Budapestin suosion suurtuotantojen keskuudessa voi tiivistää houkutteleviin verokannusteisiin, edulliseen hintatasoon, kuvauksellisiin maisemiin sekä ammattitaitoisiin kuvausryhmiin. Kaupunkiin on Financial Timesin mukaan rakennettu studioita, joissa on maailmanluokan puitteet. Samalla kuvaukset ovat luoneet Budapestiin työpaikkoja ja tehneet kaupunkia tunnetuksi maailmalla.

Budapestin roolista elokuvamaailmassa on suurelta osin vastuussa Andy Vajna, joka aloitti peruukintekijänä, loi uraa Hollywood-tuottajana ja palasi myöhemmin Budapestiin luomaan kaupunkiin kilpailukykyiset puitteet elokuvatuotannolle.

Valkokankaalla Budapest muuttuu moniksi kaupungeiksi

Monissa elokuvissa Budapest ei esiinny itsenään, vaan sen kadut on naamioitu esimerkiksi Pariisiksi, Berliiniksi tai Roomaksi. Kaupunki on jopa toimittanut Buenos Airesin virkaa Madonnan tähdittämässä vuoden 1996 elokuvassa Evita.

Sen sijaan vuonna 2014 ilmestynyt elokuvaa The Grand Budapest Hotel ei ole kuvattu Budapestissä, eikä se nimestään huolimatta edes sijoitu kaupunkiin. Elokuva kuvattiin Saksassa.

Budapestissä on huomattu hyödyntää matkailijoiden kiinnostusta elokuvia kohtaan. Kaupungissa järjestetään opastettuja kierroksia, jotka vievät tunnettujen elokuvien kuvauspaikoille.

Omatoimisesti kuvauspaikkoja etsivät matkailijat voivat poiketa esimerkiksi New York Café -kahvilassa, jonka voi bongata Uma Thurmanin ja Robert Pattinsonin tähdittämästä elokuvasta Bel Ami. Four Seasons Hotel Gresham Palace puolestaan näkyy elokuvassa Spy – vakoojan asussa, jonka pääosassa on Jude Law.

”Valaaksi” kutsuttua erikoista rakennusta Bálnaa käytettiin elokuvassa Yksin Marsissa, ja Nyugatin rautatieasemaa puolestaan Brad Pitt -elokuvassa Spy Game.

Suomesta on Budapestiin erinomaiset yhteydet. Helsingin suorien lentojen lisäksi halpalentoyhtiö Ryanairilla on kaupunkiin kesäreitti Tampereelta.

Lähde: Financial Times, Architectural Digest
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.