Hyppää sisältöön

Budapestin tärkeimmät nähtävyydet – koe nämä 15 kohdetta kaupunkilomallasi

  • Ella Vuolasto
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Ella Vuolasto, Inka Khanji Päivitetty: 25.09.2023
Unkarin pääkaupunki Budapest on täynnä kaunista arkkitehtuuria ja näyttäviä maisemia, mutta kaupunki tarjoaa myös monipuolisia elämyksiä. Koe lomasi aikana ainakin nämä nähtävyydet!

1. Linnavuori

Unkarin pääkaupunki Budapest jakautuu nimensä mukaisesti kahteen osaan: Budaan ja Pestiin. Komeana kohoava linnavuori sijaitsee Budan puolella Tonavan rannalla. Kukkulalle pääsee niin köysiradalla kuin bussillakin, mutta sinne on myös reitti jalankulkijoita varten. Varaa mukaan hyvät kengät ja vesipullo, jos päätät nousta linnavuorelle omin jaloin!

ShutterstockBudapest, Unkari
Linnavuori on näyttävä kohde, jossa voi viettää vaikka koko päivän.

Periltä avautuu Budapestin upeimpiin lukeutuva näkymä, joten vierailu on ehdottomasti vaivan arvoinen. Linnavuoren sisällä luikertelee luolaverkosto, missä voi vierailla. Luolaston lisäksi linnavuorella sijaitsee Budan linna, johon kuuluu useita museoita, kirkkoja ja tunnelmallisia kujia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Sankarien aukio

Budapestin suurin aukio Sankarien aukio, Hősök tere, sijaitsee suositun Andrássy út -kadun päässä. Vuonna 1896 vietetyn Unkarin valtion tuhatvuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennettu aukio on suosittu kohtaamis- ja tapahtumapaikka, missä järjestetään lukuisia juhlallisuuksia ja muita tilaisuuksia.

ShutterstockBudapest, Unkari
Sankarien aukio on Budapestin tunnetuimpia kohteita.

Sankarien aukiolla huomion keskipiste on lähes 40-metrinen näyttävä pylväs, jonka huipulla on arkkienkeli Gabrielin patsas.

3. Budapestin kauppahalli

Budapestin näyttävin kauppapaikka on ehdottomasti suuri kauppahalli Nagycsarnok, kolmikerroksinen rakennus, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen kohde. Suosittuun nähtävyyteen voi yhdistää myös shoppailupäivän, sillä tarjolla on valtava määrä paitsi tuoreita raaka-aineita myös monipuolinen valikoima matkamuistoja.

ShutterstockBudapest, Unkari
Suosittu kauppahalli on arkkitehtonisesti kiinnostava nähtävyys.

Tunnelmallinen ja näyttävä kauppahalli sijaitsee keskeisellä paikalla noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Budapestin keskustasta. Paras aika vierailla kauppahallissa on maanantaista lauantaihin aamupäivästä, jolloin kiireisin ruuhka-aika on ohitse. Sunnuntaisin kauppahalli on suljettu.

4. Széchenyin kylpylä

Budapest on tunnettu kylpylöistään, ja kaupungin suosituimmaksi kylpyläksi on noussut näyttävä Széchenyin kylpylä. Koko Euroopan suurimpiin kylpylöihin lukeutuvassa Széchenyissä on 15 sisä- ja kolme ulkouima-allasta. Näyttävä arkkitehtuuri ja kansainvälinen tunnelma ovat Széchenyin valtteja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBudapest, Unkari
Kaunis kylpylä on suosittu vierailukohde vuoden ympäri.

Vuonna 1913 rakennettu kylpylä on edullinen vierailukohde, joka tarjoaa mieleenpainuvan elämyksen. Uima-altaiden lisäksi kylpylässä on myös kymmenen saunaa tai höyryhuonetta ja mahdollisuus rentoutua hierontojen ja muiden hoitojen avulla.

5. Ketjusilta

Tonavan ylittävä, Budan ja Pestin kaupunginosat yhdistävä ketjusilta on kaupungin näyttävimpiä maamerkkejä komeine leijonapatsaineen.

ShutterstockBudapest, Unkari
Näyttävä riippusilta yhdistää Budan ja Pestin.

Ketjusilta oli ensimmäinen Tonavan ylittävä pysyvä silta, joka rakennettiin Budapestiin. Silta avattiin vuonna 1849, ja 1900-luvun alussa sitä remontoitiin entistä kestävämmäksi. Toisen maailmansodan päätteeksi vuonna 1945 silta kuitenkin räjäytettiin, ja se uudelleenrakennettiin ja avattiin jälleen vuonna 1949.

6. Gellértinvuori

Gellértinvuori edustaa yhtä Budapestin keskeisimmistä maamerkeistä. Vuorelle, noin 140 metrin korkeuteen, voi kiivetä jalkaisin, ja huipulta avautuu henkeäsalpaava panoraamanäkymä Tonavan yli. Vuorelle järjestetään myös opastettuja kierroksia.

ShutterstockBudapestin vapaudenpatsas
Gellértinvuoren huipulla kohoaa Budapestin Vapaudenpatsas.

Reitin varrella avautuu useita näköalatasanteita ja vihreitä puistoalueita, jotka tarjoavat oivan tilaisuuden pysähtyä ihailemaan maisemia ja ottamaan upeita valokuvia. Lisäksi vuoren sisällä voi tutustua vaikuttavaan Gellértin luolakirkkoon, ja vuoren juurella sijaitsee Gellértin kylpylä.

7. Margitinsaari ja musiikkisuihkulähde

Margitinsaari on Tonavan keskellä sijaitseva viherkeidas, joka tarjoaa rentouttavaa vastapainoa kaupungin vilinälle. Saari on saanut nimensä Unkarin kuninkaan Béla IV:n tyttären Margaretin mukaan ja toimi alun perin yksityisenä puistona kuninkaallisille, mutta nykyään se on avoinna kaikille.

ShutterstockBudapest Margitinsaari
Margitinsaarelle pääsee kätevästi Margitin siltaa pitkin.

Yksityisautoilu on kielletty, joten saareen voi tutustua joko jalkaisin tai vuokraamalla polkuauton. Saarella voi nauttia kävelyistä vehreissä puistoissa, rentoutua terveyskylpylässä ja ihailla historiallisia nähtävyyksiä, kuten keskiaikaisia raunioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Musiikkisuihkulähde eteläosassa on yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä, ja se tarjoaa vaikuttavia musiikki- ja valoshow-esityksiä iltaisin.

8. Parlamenttitalo

Unkarin parlamenttitalo on yksi maailman vaikuttavimmista parlamenttitaloista ja edustaa pääosin uusgoottilaista arkkitehtuuria. Se sijaitsee Tonavan rannalla ja valmistui vuonna 1904, ja on ollut siitä lähtien maan hallituksen keskeinen toimipaikka.

ShutterstockBudapest, Unkari
Parlamenttitalon torni kohoaa 96 metrin korkeuteen, tehden siitä yhden Budapestin korkeimmista rakennuksista

Rakennuksen ulkoasu on tunnettu koristeellisista yksityiskohdistaan sekä lukuisista patsaistaan. Parlamenttitalon sisätiloihin voi tutustua maksullisella opastetulla kierroksella. Passi kannattaa ottaa mukaan, sillä ETA-alueeseen kuuluvien valtioiden kansalaiset saavat kierroksen alennettuun hintaan.

9. Budapestin museot

Budapestin museot tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia tutustua kaupungin rikkaaseen historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin.

ShutterstockTerrorin talo on suosittu museo Budapestissa
Terrorin talo on yksi Budapestin suosituimmista museoista.
  • Unkarin Kansallismuseo: Unkarin tärkein historiaan keskittyvä museo, joka esittelee maan kulttuuriperintöä jopa vuodesta 400 000 eaa. lähtien.
  • Terrorin talo: Museo keskittyy Unkarin fasismin ja kommunismin värittämiin aikakausiin ja tarjoaa syvällisen näkymän maan historian synkkiin vaiheisiin.
  • Unkarin Kansallisgalleria: Budan linnassa sijaitseva museo keskittyy unkarilaiseen taiteeseen ja tarjoaa kattavan näkymän maan taidehistoriaan.
  • Unkarin taideteollisuusmuseo: Museo keskittyy korkealaatuiseen taidekäsityöhön ja designiin. Kokoelmasta löytyy muun muassa renesanssihuonekaluja 1700-luvulta.

Museoiden lisäksi historiaan pääsee tutustumaan Memento Park -puistossa, joka esittelee vaikuttavia patsaita ja monumentteja Unkarin kommunistisen ajan historiasta.

10. Váci-katu

Váci-katu on yksi Budapestin keskustan pääkävelykaduista ja ehkäpä kuuluisin katu Unkarissa. Tätä katua arvostetaan erityisesti sen kauniin arkkitehtuurin, monipuolisten ravintoloiden ja kiinnostavien ostosmahdollisuuksien vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBudapest Váci-katu
Váci-katu on shoppailijan unelma.

Kadulla on monia erilaisia kauppoja, joista löytyy niin kansainvälisiä brändejä kuin paikallisia erikoisliikkeitäkin, jotka tarjoavat kaiken vaatteista koruihin ja käsityötuotteisiin. Lisäksi alueella on runsaasti ruokailumahdollisuuksia, ja monet ravintoloista tarjoavat perinteisiä unkarilaisia herkkuja.

Váci-katu päättyy Vörösmarty-aukiolle, joka on toinen suosittu paikka Budapestin keskustassa.

11. Pyhän Tapanin kirkko

Pyhän Tapanin kirkko on yksi Budapestin vaikuttavimmista uskonnollisista nähtävyyksistä. Kirkko on nimetty Unkarin ensimmäisen kuninkaan, Pyhän Tapanin, mukaan.

ShutterstockPyhän Tapanin kirkko Budapestissa
Pyhän Tapanin kirkko on Budapestin suurin kirkko.

Tämä arkkitehtoninen mestariteos tarjoaa mahdollisuuden vierailla maksua vastaan kirkon sisätilassa. Kirkon sivukappelissa voi hämmästellä arvokasta pyhäinjäännöstä, Pyhän Tapanin muumioitunutta kättä.

12. Budapestin Suuri synagoga

Budapestin Suuri synagoga on puhutteleva rakennus Unkarin pääkaupungissa. Se on Euroopan suurin synagoga ja toiseksi suurin maailmassa.

ShutterstockBudapestin Suuri synagoga
Budapestin Suuri synagoga ihastuttaa sen yksityiskohtaisella arkkitehtuurilla.

Vierailijat voivat oppia juutalaisesta historiasta ja synagogan upeaan sisätilaan voi tutustua maksua vastaan. Kannattaa huomioida, että synagoga on suljettu lauantaisin. Synagogan vieressä sijaitsee myös holokaustin muistomerkki ja juutalaismuseo.

13. Jokiristeily Tonavalla

Jokiristeily Tonavalla tarjoaa upean tavan tutustua Budapestiin vesiltä käsin. Risteilyllä voit ihailla kaupungin upeita maisemia sekä monia joen varrella sijaitsevia nähtävyyksiä, kuten Parlamenttitaloa ja Ketjusiltaa.

ShutterstockJokiristeily Budapestissa
Jokiristeily tarjoaa rauhallisen tavan nauttia kaupungin nähtävyyksistä.

Illan tullen jokiristeilyllä voi nauttia romanttisesta tunnelmasta, kun Budapestin valot heijastuvat Tonavan pinnasta. Risteilyjä on tarjolla eri pituisina, ja ne tarjoavat myös mielenkiintoista tietoa kaupungin historiasta ja kulttuurista.

14. Budapestin kenkämonumentti

Budapestin kenkämonumentti sijaitsee Tonavan rannalla ja muistuttaa toisen maailmansodan aikaisen juutalaisten vainon uhreista. Tämä vaikuttava muistomerkki koostuu 60 rautaisesta kenkäparista.

ShutterstockBudapestin kenkämonumentti
Kenkämonumentti levittyy noin 40 metrin matkalle.

Kenkäveistokset symboloivat niitä ihmisiä, jotka heitettiin Tonavaan. Kenkämonumentti on hiljentävä paikka, joka kunnioittaa holokaustin uhreja ja muistuttaa historian synkistä tapahtumista.

15. Budapestin joulutorit

Budapestin joulutorit levittäytyvät kaupungin eri osiin ja tarjoavat vierailijoille upean joulutunnelman. Suurimmat joulumarkkinat järjestetään Vörösmarty-aukiolla.

FlickrBudapest joulumarkkinat
Budapestin joulutorit ovat Euroopan tunnetuimmista ja upeimmista joulumarkkinoista.

Satumaiset joulutorit täyttyvät sadoista kojuista, joista löytää paikallisia jouluherkkuja, laadukkaita käsitöitä ja lämmintä juotavaa. Alueilla voi nauttia joulumusiikista ja iloisista tanssiesityksistä.

>> Lue lisää vinkkejä Budapestiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Budapestin hotellit – kuusi helppoa vinkkiä erilaiseen lomaan

Budapest, Szechenyin kylpylä

Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää

Budapest, Unkari

Hylättyihin rakennuksiin avatuista rauniobaareista tuli Budapestin kiinnostavin ilmiö – pitäneet pintansa yli 15 vuotta

Budapest, Unkari

Buda ja Pest ovat yhdessä Budapest – katso nämä 23 kuvaa ja hanki matkakuume!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja