Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää
Kylpyläkulttuuria roomalaisten ajoista saakka
Budapestin kuumat lähteet ja kylpylät ovat maailmankuuluja. Niiden pitkä historia ulottuu aina roomalaisiin saakka. Budapestille on myönnetty kylpyläkaupungin titteli, jonka se yli sadalla kuumalla lähteellään ja lukuisilla kylpylöillään ansaitseekin.
Budapestin ihanissa terveyskylpylöissä voi nauttia välillä höyryävänkin kuumista vesistä, jotka ovat omiaan hemmottelemaan päivän kävelystä väsyneitä jalkoja. Kylpylävierailu kuuluu olennaisena osana Budapestin-lomaan, ja kylpyläelämys kannattaa ehdottomasti sisällyttää lomasuunnitelmaan.
Kylpylöissä on yleensä yksi tai kaksi pääallasta sekä useampi pienempi allas, joiden vesien lämpötilat vaihtelevat viileähköstä melko kuumaan. Kylpylöiden kuumimpien lähteiden vesi on lähellä 40 astetta, joten niihin uskaltautuvat myös vilukissat.
Mutakylpyjä ja kauneudenhoitoa
Monissa kylpylöissä voi lämpimien vesien lisäksi nauttia lukuisista saunoista, mutakylvyistä ja hieronnoista. Tarjolla on myös muun muassa kuntosali-, kauneudenhoito- sekä kampaamopalveluita, joten tekemistä riittää. Jos aika käy silti pitkäksi, altaalla voi pelata vaikkapa erän shakkia. Joissakin kylpylöissä järjestetään myös bileitä.
Budapestissa on yhteensä parisenkymmentä yleistä kylpylää, ja lisäksi muutamissa luksushotelleissa on omat kuumat lähteet ja kylpylät. Monissa kylpylöissä kannattaa vierailla, vaikkei lämpimistä vesistä niin innostunut olisikaan, sillä kylpylät ovat arkkitehtonisesti kiinnostavia kohteita, ja niillä on usein myös kiehtova historia.
Pakkaa kylpylävierailua varten mukaan uima-asun lisäksi oma pyyhe, sandaalit, pesuaineet ja uimalakki, jos hiuksesi ovat pitkät.
Budapestin tunnetuimmat kylpylät – minkä näistä valitset lomallesi?
Széchenyin kylpylä
Budapestin Kaupunginpuistossa upeassa uusbarokkisessa rakennuksessa sijaitseva Széchenyin kylpylä on yksi Euroopan suurimmista terveyskylpylöistä ja koko Budapestin suurin kylpylä. Koon lisäksi myös hyvä sijainti ja vaikuttava arkkitehtuuri houkuttavat matkailijoita vierailemaan juuri Széchenyin kylpylässä.
Keltaisten rakennusten täyttämällä alueella on yhteensä 18 uima-allasta, jotka sijaitsevat niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Kylpylä on avoinna vuoden ympäri, ja talvikuukausina lämmitetyissä altaissa rentoutuminen on elämys, joka kannattaa kokea.
Gellértin kylpylä
Gellértin kylpylä sijaitsee Gellértinvuoren juurella, viittauksia kylpylän paikalla sijainneisiin kuumiin lähteisiin löytyy jo 1200-luvulta. Jugendtyylistä kylpylää koristavat värikkäät mosaiikit ja marmoripylväät ja sen rakennus onkin todella näyttävä.
Vuonna 1918 avattu kylpylä sijaitsee samannimisessä hotellissa ja tarjoaa kävijöille 13 uima-allasta. Miehille ja naisille on omat saunat ja höyryhuoneet, minkä lisäksi kylpylässä on myös lapsille suunnattu allas.
Rudasin kylpylä
Rudasin kylpylä on rakennettu jo 1500-luvulla Turkin vallan aikaan. Kylpylän kymmenen metriä leveä kupolikatto sekä kahdeksankulmaiset altaat edustavatkin tyypillistä turkkilaisajan arkkitehtuuria, ja Rudasin kylpylä on Budapestin turkkilaisista kylpylöistä ehdottomasti hienoin.
Viikonloppuisin Rudas muuntautuu illanviettopaikaksi, sen diskoon tulevat monet nuoret viettämään iltaa. Kylpylässä on yhteensä kuusi kylpyallasta ja yksi uima-allas. Rudasin kylpylä avattiin myös naisvieraille vuoden 2005 uudistustöiden jälkeen.
Királyn kylpylä
Yksi Budapestin vanhimmista sekä pienimmistä kylpylöistä on merkittävä turkkilaisajan rakennus Budapestissa. Királyn kylpylällä on perinteen mukaisesti erilliset päivät miehille ja naisille, mutta sunnuntaisin kaikki voivat kylpeä samaan aikaan. Yhteispäivinä uimapuku on luonnollisesti pakollinen.
Kylpylä sijaitsee Budapestin Linnavuorella, vaikka siellä ei ole luonnostaan kuumaa lähdettä. Ongelma ratkaistiin 1500-luvulla johtamalla vesi kauempana sijaitsevasta Lukácsin lähteestä, mistä Királyn vesi on edelleen peräisin.
>> Lue lisää vinkkejä Budapestiin!
Teksti: Anniina Simula ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää