Budapest - edullinen kaupunkikohde koko perheelle

Budapest on helppo kaupunkikohde juuri sopivan lentomatkan päässä. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.

Budapest, Szechenyin kylpylä

Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää

Unkarin Budapest kuuluu hemmottelukohteiden aateliin. Kylpylät merkitsevät kaupungille samaa kuin Eiffel-torni Pariisille tai Vapaudenpatsas New Yorkille. Jokaisen Budapestin matkailijan tulisi käydä ainakin yhdessä niistä!

Kylpyläkulttuuria roomalaisten ajoista saakka

Budapestin kuumat lähteet ja kylpylät ovat maailmankuuluja. Niiden pitkä historia ulottuu aina roomalaisiin saakka. Budapestille on myönnetty ”kylpyläkaupungin” titteli, jonka se yli sadalla kuumalla lähteellään ja lukuisilla kylpylöillään ansaitseekin.

Budapestin ihanissa terveyskylpylöissä voi nauttia välillä höyryävänkin kuumista vesistä, jotka ovat omiaan hemmottelemaan päivän kävelystä väsyneitä jalkoja.

Kylpylöissä on yleensä yksi tai kaksi pääallasta sekä useampi pienempi allas, joiden vesien lämpötilat vaihtelevat viileähköstä melko kuumaan. Kylpylöiden kuumimpien lähteiden vesi on lähellä 40 astetta, joten niihin uskaltautuvat myös vilukissat.

Mutakylpyjä ja kauneudenhoitoa

Monissa kylpylöissä voi lämpimien vesien lisäksi nauttia lukuisista saunoista, mutakylvyistä ja hieronnoista. Tarjolla on myös mm. kuntosali-, kauneudenhoito- sekä kampaamopalveluita. Tekemistä siis riittää. Jos aika käy silti pitkäksi, voit pelata altaalla vaikka erän shakkia.

Budapestissa on yhteensä parisenkymmentä yleistä kylpylää, lisäksi muutamissa luksushotelleissa on omat kuumat lähteet ja kylpylät. Monissa kylpylöissä kannattaa vierailla, vaikkei lämpimistä vesistä niin innostunut olisikaan. Useilla kylpylöillä on nimittäin hyvin mielenkiintoinen historia ja niiden rakennusten arkkitehtuuri on upea.

Széchenyin kylpylä

Budapestin Kaupunginpuistossa upeassa uusbarokkisessa rakennuksessa sijaitseva Széchenyin kylpylä on yksi Euroopan suurimmista terveyskylpylöistä.

Suositussa kylpylässä on lukuisia sisä- ja ulkoaltaita, lisäksi tarjolla on saunoja, hierontoja, kuntosali sekä paljon muuta.

Gellértin kylpylä

Gellértin kylpylä sijaitsee Gellértinvuoren juurella, viittauksia kylpylän paikalla sijainneisiin kuumiin lähteisiin löytyy jo 1200-luvulta. Jugendtyylistä kylpylää koristavat värikkäät mosaiikit ja marmoripylväät ja sen rakennus onkin todella näyttävä.

Rudasin kylpylä

Rudasin kylpylä on rakennettu jo 1500-luvulla Turkin vallan aikaan. Kylpylän kupolikatto sekä kahdeksankulmaiset altaat edustavatkin tyypillistä turkkilaisajan arkkitehtuuria.

Viikonloppuisin Rudas muuntautuu illanviettopaikaksi, sen diskoon tulevat monet nuoret viettämään iltaa.

Királyn kylpylä

Yksi Budapestin vanhimmista sekä pienimmistä kylpylöistä on merkittävä turkkilaisajan rakennus Budapestissa. Királyn kylpylällä on erilliset päivät miehille ja naisille, sunnuntaisin molemmat voivat kylpeä samaan aikaan.

Perinteisesti miehille ja naisille on ollut erilliset päivät kylpemiseen, näin on juuri Királyn kylpylässä. Tosin nykyisin yhä useammat kylpylät avaavat ovensa molemmille samaan aikaan. Tämä asia kannattaa tarkistaa ennen kylpylään lähtöä. Yhteispäivinä uimapuku on luonnollisesti pakollinen.

Uimapuvun lisäksi ota mukaan kylpylään jonkinlaiset sandaalit. Joissain kylpylöissä vaaditaan myös uimahattu, sen voi yleensä vuokrata kylpylästä. Jotkut kylpylät antavat päivälipun hinnasta rahaa takaisin, jos viipyy vain muutaman tunnin.

Lisätietoa Budapestin kylpylöistä

Teksti: Anniina Simula
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 17.7.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 votes, average: 3,91 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia