Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oletko huomannut tämän salaperäisen kaivon Tallinnan vanhassakaupungissa? Taustalla synkkä legenda

Istockphoto artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Muista kiinnittää huomiota tähän kaivoon seuraavalla Tallinnan-reissulla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.01.2020
facebook   whatsapp

Legendojen kaivo Tallinnassa

Jos olet liikkunut Tallinnan vanhassakaupungissa Rataskaevu-nimistä katua pitkin, olet todennäköisesti ohittanut myös kaivon, jolta katu on saanut nimensä. Mutta oletko kiinnittänyt siihen huomiota – tai kuullut sen kummallisesta menneisyydestä?

Kaivo sijaitsee vanhankaupungin ytimessä vastapäätä St. Petersbourg -hotellia. Ohi kuljettaessa sitä ei voi olla huomaamatta, sillä se on rakennettu omalle katetulle jalustalleen. Samalla paikalla on seissyt kaivo jo 1300-luvulta lähtien.

Legendan mukaan paikalliset keksivät aikoinaan, että kaivossa asuu vesipiru tai näkki. Uskomus sai alkunsa kaivosta kuuluvista selittämättömistä äänistä. Kaupungissa alkoi levitä tarina, jonka mukaan kaivon henki kuivattaisi kaikki Tallinnan kaivot mikäli sille ei annettaisi eläinuhreja.

Kylmäävältä kuulostavan tarun mukaan paikalliset alkoivat heittää kaivoon säännöllisesti kissoja ja eläinten ruhoja pitääkseen hengen tyytyväisenä. On selvää, että veden laatu ei ainakaan parantunut tämän kaamean tavan myötä.

Paikalliset alkoivat puhua Tallinnassa kissakaivosta. Vieläkin Googlen kartoista voi löytää kaivon nimellä Cat’s Well.

Kaivo poistettiin käytöstä jo 1800-luvulla. Tänä päivänä Tallinnan hanavesi on täysin juomakelpoista. Suomalaiset saattavat tosin huomata siinä korkeammasta kalkkipitoisuudesta johtuvan sivumaun.

Kyseessä ei ole alueen ainoa mystinen legenda, sillä samalla kadulla sijaitsevaan Rataskaevu 16 -ravintolaan liittyy yksi Tallinnan kuuluisimmista kummitustarinoista.

Katso alta kuvia kaivosta – näyttääkö paikka tutulta?

Lue myös: Tallinnan yllättävin nähtävyys: Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.