Hyppää sisältöön

Miten Dubaissa on helpointa liikkua? Lomailijan pikaopas takseihin ja julkiseen liikenteeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.11.2018
Dubaissa matkailijan on pakko turvautua jonkinlaisiin kulkupeleihin. Lue miten kaupungissa on helpointa liikkua!

Takseja on kaikkialla

Jos olet lähdössä lomalle Dubaihin, varaudu siihen, etteivät kaupungin mielenkiintoisimmat kohteet sijaitse kävelymatkan päässä toisistaan. Dubain keskusta-alue on iso, ja välimatkojen taittamiseen tarvitaan kulkuväline. Oman hotellin lähistöltä kannattaa lähteä rohkeasti tutkimusretkelle: liikkuminen Dubaissa on helppoa.

Dubaissa takseja ei ole koskaan vaikea löytää, ja niillä matkustaminen on kätevää. Hinnat määräytyvät taksamittarin mukaan. Maksu onnistuu käteisen lisäksi myös kortilla tai paikallisella Nol-matkakortilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taksit ovat Dubaissa kohtuuhintaisia, mutta pidemmän loman aikana niihinkin saa uppoamaan rahaa. Vuorokaudenaika saattaa vaikuttaa hintaan. Lyhyet etäisyydet kannattaa taittaa jalkaisin, ja pidemmälle matkalle voi harkita esimerkiksi metroa tai bussia.

Naiset voivat halutessaan valita myös naiskuljettajan ajaman, vain naisille tarkoitetun taksin. Menopelin tunnistaa vaaleanpunaisesta katosta.

Dubaissa toimii myös Suomestakin tuttu kyytipalvelu Uber, jonka kuljettajan voi tilata ja maksaa sovelluksen kautta.

Metro on helppo ja edullinen

Dubain vuonna 2009 avattu metro on maailman pisin automatisoitu, ilman kuljettajaa liikennöivä metrorata. Kaupungissa on vain kaksi metrolinjaa, joten metrolla liikkuminen on helppoa. Metro kuljettaa useimpiin matkailijoita kiinnostaviin paikkoihin, ja sillä pääsee myös lentokentälle.

Metroa käyttääksesi tarvitset Nol-kortin eli paikallisen matkakortin, jota voi käyttää maksuvälineinä myös busseissa, rautiovaunuissa ja takseissa. Kortille ladataan rahaa tarpeen mukaan. Metro on kukkaroystävällinen vaihtoehto: edullisimmillaan matkan voi saada alle eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMetrolla on helppo liikkua Dubaissa
Dubain metro on siisti ja kätevä tapa liikkua kaupungissa.

Metron lisäksi Dubaissa on myös muuta raideliikennettä. Dubain raitiovaunu yhdistää reitin yksiraiteiseen monorail-rataan, joka vie Palm Jumeirah -palmusaarella sijaitsevaan Atlantis, The Palm -hotelliin.

Syöminen, juominen ja torkkuminen on kiellettyä Dubain siistissä metrossa. Naisille ja lapsille on tarjolla vaunuja, joihin on miehiltä pääsy kielletty.

Matkakortti käy myös busseihin

Dubaissa on myös bussiliikennettä, mutta sen käyttäminen ja reittien selvittäminen voi tuntua matkailijalle vaikeammalta kuin metro. Bussit ovat ilmastoituja, ja maksun voi hoitaa samalla Nol-kortilla.

Bussia kannattaa harkita kulkuvälineeksi erityisesti siinä tapauksessa, että haluat tehdä päiväretken Arabiemiraattien kakkoskaupunkiin Abu Dhabiin. Bussit liikennöivät myös Ras Al Khaimahiin, josta matkaa voi jatkaa esimerkiksi maan korkeimmalle vuorelle.

Venematka on elämys

Veneellä liikkuminen on Dubaissa paljon muutakin kuin tapa päästä paikasta toiseen. Venematka on edullinen elämys ja mielenkiintoinen loman ohjelmanumero.

Dubaissa liikkuu lauttoja ja vesitakseja, mutta kokeile ainakin kaikkein perinteisimpiä venekyytejä. Abra-nimiset veneet ovat yksinkertaisia, pitkän mallisia veneitä, kun taas dhow-veneet ovat isoja, purjehdusveneen tyylisiä kulkupelejä.

Inka KhanjiVeneellä liikkuminen Dubaissa
Perinteinen venekyyti Dubaissa tarjoaa vaihtelua luksushotellien ja jättimäisten ostoskeskusten miljöössä.

Abra-veneellä voi ylittää Dubai Creekin edulliseen hintaan. Dhow-veneillä järjestetään esimerkiksi illallisristeilyjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyöräilyreitit lisääntyvät Dubaissa

Dubaissa voi halutessaan liikkua myös polkupyörällä, mutta menopelin kätevyys riippuu pitkälti siitä, mihin olet menossa. Parhaiten pyöräily sopii vaikka yhden lomapäivän ohjelmanumeroksi.

Pyörän voi vuokrata joko tavallisesta pyörävuokraamosta tai kaupunkipyörien vuokrauspisteeltä. Kannattaa huomioida, että pyöräilijöiltä vaaditaan Dubaissa kypärän käyttöä. Pyöräilyä harrastetaan vain talvikaudella, sillä kesäkuukausien paahtavassa helteessä se ei ole mielekästä.

Mielenkiintoinen paikka pyöräretkelle on esimerkiksi kaupungin uudempiin nähtävyyksiin kuuluva Dubai Water Canal, jossa on tuore 12 kilometrin reitti pyöräilijöitä varten. Alueella voi helposti liikkua pyörällä maisemia ihaillen. Myös monissa puistoissa ja esimerkiksi Jumeirah Beachilla on pyöräkaistat.

Kuntoilutarkoituksessa pyörän vuokraavia matkailijoita palvelevat pidemmät reitit kuten Nad Al Sheba Cycle Park sekä Al Qudra, jossa on jopa 50 kilometrin mittainen reitti.

Tarvitsetko vuokra-auton?

Jos majoitut Dubaissa keskeisellä paikalla ja suunnitelmissasi on käydä tunnetuimmilla nähtävyyksillä ja rannoilla, et tarvitse vuokra-autoa. Taksi ja julkinen liikenne riittävät hyvin esimerkiksi keskustan, Marinan tai Jumeirah Beachin alueella yövyttäessä.

Autonvuokraus Dubaissa on kannattavinta silloin, kun haluat tehdä retkiä naapurikaupunkeihin tai muille lähialueille. Kannattaa huomioida, että tarvitset vuokra-autoa varten kansainvälisen ajokortin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikenne on Dubaissa vilkasta ja ruuhkautuu helposti kiireisimpinä matkustusaikoina. Polttoaine on öljyvaltiossa reilusti halvempaa kuin Suomessa.

Lue myös: Ensikertalaisen Dubai – 7 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Burj Khalifa, Dubai

Tätä sinäkin olet joskus miettinyt – katso miltä näyttää maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä

Dubai, Arabiemiraatit

Koe Dubain nähtävyydet – 22 vinkkiä unohtumattomaan lomaan

Näin Dubai syntyi keskelle aavikkoa

Miten Dubaista tuli Dubai? Näin megakohde ilmestyi keskelle aavikkoa – 5 nopeaa faktaa

Dubain korkein infinity pool

Vau, mikä uima-allas! Tältä näyttää 200 metrin korkeuteen rakennettu infinity pool Dubaissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja