Hyppää sisältöön

Yllättävän edullinen Lissabon – 15 asiaa, jotka kaupungissa kannattaa tehdä

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.05.2022
Portugalin pääkaupunki Lissabon on hurmaava, herkullinen ja yllättävän edullinen.

1. Kävele kaupunginosat tutuiksi

Lissabonissa huippukuuluisat, kaikkien tuntemat nähtävyydet loistavat poissaolollaan. Kaupungista ei löydy Colosseumin tai Eiffel-tornin kaltaisia maamerkkejä, joita pitäisi suorittaa läpi listan kanssa.

Juuri siksi Lissabon onkin niin poikkeuksellisen miellyttävä kaupunki: aikaa jää päämäärättömiin kävelyretkiin, ansaittuun herkutteluun ja yllättäviin löytöihin. Lissabon on myös hintatasoltaan varsin edullinen läntisen Euroopan mittapuun mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kapea katu, jonka keskellä kulkevat raitiovaunukiskot ja molemmin puolin kohoavat värikkäät asuinrakennukset.
Alfaman kaupunginosan rosoisuus vetoaa useimpiin kävijöihin. Parhaiten alueen saa haltuun jalkaisin.

Lissabonin mielenkiintoisimpia kaupunginosia ovat esimerkiksi Graça ja Alfama, kaupungin vanhimmat alueet, joiden labyrinttimaiset pikkukujat on otettava haltuun nimenomaan jalkaisin.

2. Raitiovaunut kuuluvat Lissaboniin

Vanhat raitiovaunut ovat juuri se näky, jonka matkailijat yleensä ensimmäisenä yhdistävät Lissaboniin. Pienet keltaiset vaunut kiemurtelevat sympaattisen hitaasti mäkiä ylös ja alas. Välillä autot tukkivat reitin – ja taas odotetaan.

Ylivoimaisesti suosituin turistireitti on raitiovaunu numero 28, joka ajaa esimerkiksi suositun näköalapaikan ohi. Mikäli kärryt ovat tupaten täynnä, kokeile esimerkiksi reittiä numero 12.

ShutterstockKeltainen raitiovaunu värikkäiden talojen reunustamalla tiellä
Keltaiset raitiovaunut kuuluvat ikonisesti Lissabonin katukuvaan, ja niitä on helppo bongata pitkin kaupunkia.

Raitiovaunuliput kannattaa ostaa etukäteen kioskista, josta ne saa hankittua edullisemmin. Muista pitää kiinni arvotavaroistasi – matkailijoita kuhisevat vaunut ovat myös taskuvarkaiden suosiossa ja rosvot toimivat tungoksen suojissa hämmästyttävän näppärästi.

3. Koe Pyhän Yrjänän linna

Castelo de São Jorge eli suomalaisittain Pyhän Yrjänän linna on yksi Lissabonin suosituimmista nähtävyyksistä. Alfaman kaupunginosassa sijaitsevaan linnaan kiipeäminen kuuluukin useimpien matkailijoiden lomaohjelmaan. Linna toimii myös hyvänä näköalapaikkana kaupungin ylle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVärikkäitä taloja mäen rinteellä
Pyhän Yrjänän linna kohoaa Lissabonin yläpuolella.

Vuoden 1755 maanjäristyksessä tapahtuneista vaurioista huolimatta linnasta on edelleen jäljellä 18 tornia ja jykevät muurit. Kävelymatkan ylös linnaan voi välttää hyppäämällä esimerkiksi raitiovaunu 28:n kyytiin.

4. Ostoksille keskustaan

Lissabon ei ehkä ole Lontoon tai Pariisin veroinen shoppailukaupunki, mutta tarjontaa on enemmän kuin tarpeeksi. Kaupungista löytyvät kaikki kohtuuhintaiset ketjuliikkeet, eikä design-putiikeistakaan ole pulaa. Hyvä paikka ostoksille on esimerkiksi Rua do Garmo sekä Rua Garrett.

ShutterstockRaitiovaunun muotoisia magneetteja myynnissä kadulla
Lissabonin hintataso on monissa asioissa Suomea edullisempi, joten esimerkiksi vaatehankintojen jättäminen Portugalin-lomalle voi olla viisasta.

Matkamuistoista tyypillisimpiä ovat paikallisten herkkujen ja portugalilaisten viinien lisäksi esimerkiksi perinteiset värikkäät kaakelit, joita löytyy vanhoista taloista. Kukko on Lissabonin symboli, ja kukkoaiheisia esineitä myydään jokaisessa matkamuistoliikkeessä.

Tiistaisin ja lauantaisin Lissabonissa kannattaa suunnata Feira de Ladran kirpputorille Alfaman kupeeseen. Nimi tarkoittaa suomeksi varkaiden markkinoita.

5. Syö, juo, herkuttele

Valmistaudu herkkuähkyyn ja avattuun housunnappiin – olet Lissabonissa. Kaupunki tunnetaan erityisesti erinomaisista tuoreista kalaruoista ja äyriäisistä, joita kannattaakin kokeilla. Pikkunälkään sopii perinteinen pastel de bacalau eli turskapasteija.

Kukaan tuskin lähtee Lissabonista maistamatta vaniljakreemillä täytettyjä pieniä pastel de nata -leivoksia, joita saa jokaisesta kahvilasta ja leipomosta parhaimmillaan alle eurolla.

ShutterstockKermaleivokset leipomon ikkunassa
Uunituoreet pastel de nata -leivokset kannattaa tilata paikallisittain kanelin kanssa.

Portugalilaisten viinien lisäksi juomapuolelta kannattaa testata paikallinen kirsikkalikööri ginjinha, joka tarjoillaan usein pienessä suklaasta tehdyssä snapsikupissa. Myös portugalilainen kahvi on hyvää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Lautalla Almadaan

Lissabonista päin katsottuna Tejo-joen toisella puolella Almadassa kohoaa Kristus-patsas Cristo Rei, joka tuo mieleen Rio de Janeiron kuuluisimman nähtävyyden. 28-metrinen patsas komeilee 82 metriä korkealla jalustalla, jonka huipulle kulkee hissi.

ShutterstockJoki ja etualalla iso kristus-patsas selän puolelta kuvattuna.
Jättimäinen Kristus-patsas kohoaa Almadan yläpuolella.

Almadaan pääsee matkustamalla lautalla Cais do Sodrésta Cacilhasiin noin varttitunnissa. Matkaa patsaalle voi jatkaa joko bussilla tai kävellen. Patsaalta voi ihailla myös 25 de Abril -siltaa, joka muistuttaa San Franciscon Golden Gate -siltaa.

Vastarannalla kannattaa myös nauttia vaikka lounas – kalaa ja mereneläviä, Lissabonissa kun ollaan.

7. Poikkea Belemissä

Torre de Belém eli Belemin torni on yksi Lissabonin maamerkeistä. Torni rakennettiin vuonna 1515 suojaamaan Lissabonin satamaa, ja se on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi sekä arkkitehtuurinsa että historiallisen merkityksensä ansiosta. Kävijät voivat kiivetä portaat ylös tornin huipulle.

ShutterstockPitsitorni auringonlaskun valossa
Belemin torni on kiehtova vierailukohde, mutta kaupunginosassa on muutakin nähtävää.

Toinen Lissabonin Unesco-kohteista on Hieronymoksen luostari (Mosteiro dos Jerónimos), joka sijaitsee niin ikään Belemissä.

Belemin kaupunginosasta löytyy myös kahvila, josta pastel de nata -leivosten kerrotaan saaneen alkunsa. Pastéis de Belem -kahvila on valmistanut lissabonilaisherkkuja jo vuodesta 1837, ja tiskille kiemurteleekin usein pitkä jono. Leivoksia kannattaa tilata kerralla useampia!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Kiipeä Lissabonin näköalapaikoille

Lissabonia kutsutaan seitsemän kukkulan kaupungiksi – onkin siis luonnollista, että kaupungista löytyy lukuisia mainioita näköalapaikkoja. Kokeile esimerkiksi Portas do Solin näköalapaikkaa Alfaman kattojen yllä raitiovaunureitti 28:n varrella. Myös Bairro Alton São Pedro de Alcântara puutarhoineen on hyvä vaihtoehto, samoin Lissabonin korkein kohta Nossa Senhora do Monte Graçan kaupunginosassa.

ShutterstockMies istumassa näköalapaikan reunalla ja katsomassa merelle auringonlaskua vakava ilme kasvoillaa
Lissabonin näköalapaikat ovat parhaimmillaan auringon laskiessa tai noustessa.

Vaihtoehtoisesti maisemia voi nousta ihailemaan Santa Justan hissillä, joka löytyy Baixan alueelta läheltä Rossion aukiota. Hissi vie 45 metrin korkeuteen.

9. Antaudu fadon vietäväksi

Haikea fado on portugalilaista kansanmusiikkia, joka on tunnelmallinen elämys Lissabonin illassa. Lissabonissa on myös fadolle omistettu museo Alfaman kaupunginosassa.

Lissabonissa on monia fado-ravintoloita, joissa show’n nähdäkseen on osallistuttava myös useamman ruokalajin illalliselle. Valinnanvaraa kuitenkin riittää, ja suosituksia voi kysyä paikallisilta. Fadon perässä kannattaa suunnata Alfaman, Bairro Alton tai Graçan kaupunginosiin.

ShutterstockNainen laulamassa, kaksi miestä soittaa taustalla
Perinteinen portugalilainen fado-esitys on paikalliskulttuuria parhaimmillaan.

Paikallisten itsensä mielestä fado on parhaimmillaan silloin, kun se onnistuu yllättämään. Pienemmissä fado-paikoissa kuka tahansa voi nousta lavalle. Joku tarttuu kitaraan ja joku toinen alkaa laulaa – elämys on valmis.

10. Koe Lissabonin yöelämä

Innokkaat bilettäjät löytävät Lissabonista menopaikkoja vaikka jokaiselle illalle, mutta rauhallisemmastakin lomasta nauttivien kannattaa lähteä ulos edes yhtenä iltana. Caipirinha-drinkki tai lasillinen viiniä kaupungin humussa on lissabonilainen elämys.

Juhlahumua Lissabonissa

Suosituin illanviettoalue on Bairro Alto, joka sijaitsee nimensä mukaisesti kukkulalla. Kaupunginosa on päivisin rauhallinen, mutta illalla kadut täyttyvät ääriään myöten sekä paikallisista että turisteista. Bairro Alton lukemattomiin baareihin tullaan tapaamaan ystäviä ja aloittelemaan iltaa – yökerhoihin Lissabonissa siirrytään eteläeurooppalaiseen tapaan vasta pitkästi keskiyön jälkeen.

Myös Cais do Sodrén alue on iltaisin vilkas. Uuden nousun kokeneelta alueelta löytyy kiinnostavia baareja kuten entisen bordellin tiloissa sijaitseva tunnelmallinen Pensão Amor.

11. Museoon tai akvaarioon

Taiteesta kiinnostuneille matkailijoille Lissabonista löytyy useita mielenkiintoisia museoita. Perinteisempiä vaihtoehtoja edustaa esimerkiksi arvostettu taidemuseo Calouste Gulbenkian. Uudemmista tulokkaista mielenkiintoisin on muodin ja designin museo MUDE, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Rua Augustalla aivan Praca do Comercion kupeessa. Museoon ei ainakaan toistaiseksi ole sisäänpääsymaksua.

ShutterstockKeltainen raitiovaunu ajamassa tyhjän aukion läpi, taustalla keltainen rakennus ja näyttävä portti
Lissabonin perinteisimpien nähtävyyksien ja kokemusten lisäksi kaupunkilomalla kannattaa piipahtaa myös museossa.

Hieman toisenlainen vaihtoehto museoille on Lissabonin akvaario Oceanário, jota pidetään alallaan varsin arvostettuna. Oceanáriossa voi tutustua vesieläimiin ja vedenalaiseen maailmaan sekä itsenäisesti että opastetuilla kierroksilla.

12. Mercado da Ribeira – ruokamarkkinat lissabonilaisittain

Cais do Sodrén aseman liepeiltä löytyy varsinainen herkkukeidas: kauppahalli Mercado da Ribeira. Vanhan ajan tunnelmaa ei hallista löydy, sillä se avattiin vasta vuonna 2014. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kauppahallin ruokatarjonta on erinomainen.

Shutterstock / TichrTäydet ruokamarkkinat modernissa kauppahallissa
Hyvää ruokaa moneen makuun ja rennon letkeä tunnelma – mitä muuta lomalainen voi ruokapaikalta toivoa?

Mercado da Ribeirassa kala on tuoretta, hampurilaiset käsintehtyjä, kakkulautaset kukkuroillaan ja liha mehevää. Halli onkin vilkkaimpaan lounas- ja illallisaikaan ääriään myöten täynnä – eikä suinkaan vain turisteja.

Kauppahallilla on myös ilahduttavan pitkät aukioloajat, sillä viikonloppuisin kojut sulkevat ovensa vasta aamukahdelta.

13. Silmät auki katutaiteelle

Modernista Suomesta tulevalle matkailijalle Lissabon näyttäytyy viehättävän rähjäisenä – mikäli pidät rappioromantiikasta, olet oikeassa paikassa. Rapistuneet talot, graffitit ja sympaattisesti rempallaan olevat paikat kuuluvat katukuvaan.

Lissabonissa kannattaa avata silmät katutaiteelle, joka piristää maisemaa rakennusten seinissä. Kaupungissa järjestetään myös katutaidekierroksia, joilla kävijät viedään suoraan ihailemaan mielenkiintoisimpia seinämaalauksia.

ShutterstockVärikkäät talot kapean kadun varrella
Perinteisen katutaiteen lisäksi Lissabonissa kannattaa kiinnittää huomiota rakennusten julkisivuihin, jotka ovat täynnä näyttäviä kaakeleita.

Lissabonin myönteinen suhtautuminen katutaiteeseen näkyy myös kaupungin hauskassa projektissa, jossa yli 65-vuotiaita on opetettu tekemään seinämaalauksia.

14. Tee retki Sintran palatseihin

Suosituin päiväretki Lissabonista lienee vuorten siimeksessä piilotteleva Sintra, satulinnoistaan tunnettu kylä. Mikäli aikaa riittää, saa Sintrassa helposti kulumaan useammankin päivän.

ShutterstockVärikäs linna kukkulan laella
Sintran tunnetuin nähtävyys on värikäs Penan palatsi, joka on erinomainen päiväretkikohde Lissabonista.

Jos haluat ihailla Sintran palatseja, varaudu maksamaan sisäänpääsymaksu. Palatsien tiluksillekaan ei ole asiaa valokuvaamaan ellei taskusta löydy asiaankuuluvaa lippua. Jos aiot vierailla useammassa palatsissa, kannattaa ostaa edullisempi yhteislippu.

Juna Sintraan lähtee Rossion asemalta. Matka vie Lissabonin lähiöiden halki perille noin 50 minuutissa, ja yhtäkkiä olet perillä: Sintrassa odottavat raikas ilma ja satukirjojen maisemat. Vilkkaimpina kesäkuukausina Sintran vanhakaupunki on täynnä turisteja.

15. Junalla lähirannoille

Lissabonista on helppo siirtyä läheisille rannoille. Cais do Sodrén asemalta lähtevän junaradan varrella on lukuisia pieniä rantoja, joille pääsee kaupungista näppärästi ja edullisesti. Estorilin ja Cascaisin rantakaupungit sijaitsevat noin 40 minuutin junamatkan päässä Lissabonista.

ShutterstockVaalea hiekkaranta ja aallot turkoosin meren edessä
Cascaisin upeat rannat tuovat vaihtelua Lissabonin kaupunkimaisemaan.

>> Lue lisää vinkkejä Lissaboniin Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Madeira, Portugali

Unohda ennakkoluulot! Madeira sopii niin pakettimatkailijalle kuin reppureissaajallekin

Porto Santo, Portugali

Onko tässä Portugalin paras rantakohde? Pitkä hiekkaranta aivan Madeiran vieressä jää monilta kokematta

Sintra, Portugali

Onko tämä paikka todella olemassa? Portugalin linnakaupunki on kuin suoraan sadusta

Madeiran ruokavinkit

Herkuttele Madeiran paikallisherkuilla – viisi ruokaa, joita on maistettava

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja