Hyppää sisältöön

Esittelyssä Ranskan ihastuttavat joulumarkkinat – löydä suosikkisi

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.12.2015
Rakastetuilla joulumarkkinoilla viihtyvät herkuttelijat ja joulun tunnelmaa etsivät.

Jouluvalojen säihkettä ja paikallisia herkkuja

Joulumarkkinoilla on Ranskassa pitkä historia ja ne kuuluvat kiinteästi paikalliseen joulunviettoon. Joulumarkkinoihin kuuluvat tunnelmalliset valot, koristeita notkuvat joulukuuset ja herkkuja tarjoilevat kojut. Lähes joka kaupungista löytyy oma joulutori, jossa voi nautiskella joulun odotuksesta.

Suurin osa joulumarkkinoista aukeaa jo marraskuun loppupuolella. Moni on auki joulukuun loppuun asti, mutta saattaa olla joulupäivänä suljettuna. Yleensä markkinat aukeavat aamupäivisin noin kello 10 ja sulkeutuvat alkuillasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskalaisten joulutoreilla on tarjolla maassa tyypillisiä jouluherkkuja, jonka lisäksi jokaisella alueella on omia paikallisia erikoisuuksia. Monesti tarjolla on kuumaa juotavaa ja erilaisia leivonnaisia. Tyypillisiä joulujuomia ovat joulumausteinen punaviini sekä hunajalla ja kanelilla maustettu appelsiinimehu.

Joulutuotteita Strasbourgin joulumarkkinoilla
Ranskan joulumarkkinoilla myydään joulukoristeita, juhlakauden herkkuja ja lahjatavaroita.

Katso tästä Ranskan tunnelmallisimmat ja kiinnostavimmat joulumarkkinat!

Strasbourgin joulumarkkinat

Alsacen alueen pääkaupunki Strasbourg on Ranskan joulumarkkinoiden ykköskohde ja kaupunki kutsuu itseään joulun pääkaupungiksi. Joulun aikaan koko kaupunki verhoutuu joulukoristeisiin ja valoihin. Strasbourgissa yhteensä 300 kojua levittäytyy eri puolille keskustaa kaupungin joulumarkkinoille. Jokaisella näistä markkina-alueista on omat ominaispiirteensä.

Place Brogliella järjestettävät Christkindelsmärik-joulumarkkinat ovat Strasbourgin tunnetuimmat ja Ranskan vanhimmat. Niiden historia juontaa aina vuoteen 1570 asti. Markkinoilla myydään jouluherkkujen ja -koristeiden lisäksi keramiikkaa, lasikoruja ja tyypillisiä alsacialaisia leivonnaisia.

Strasbourgin joulumarkkinat
Christkindelsmärik on yksi Ranskan vanhimmista ja tunnetuimmista joulumarkkinoista.

Toinen Strasbourgin tunnetuimmista joulumarkkinoista sijaitsee kaupungin upean goottilaisen katedraalin viereisessä. Kaupungin muut joulumarkkinat ovat erikoistuneet esimerkiksi kirjoihin, perinteisiin alsacialaisiin jouluherkkuihin tai alueen pienten paikallisten tuottajien elintarvikkeisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Place Kleberillä järjestetään markkinat, joihin kokoontuu yli 90 hyväntekeväisyysjärjestöä keräämään lahjoituksia ja myymään tuotteita, joista saadut varat käytetään apua tarvitsevien hyväksi. Place Kleberiltä löytyy myös kaupungin mahtavin joulukuusi, joka kohoaa jopa 30 metrin korkeuteen.

Reimsin joulumarkkinat

Pohjois-Ranskassa sijaitsevassa Reimsin kaupungissa puiset pikkumökkit levittäytyvät Place Erlonille ja sen läheisille kaduille luoden kaupungin sisälle joulukaupungin, jonka kojut myyvät kattavasti juhlakauden tuotteita. Reimsin joulumarkkinat järjestetään 20.11.2015-3.1.2016.

Reimsin joulumarkkinoilla on mahdollista tavata joulupukki, jolla on oma mökkinsä alueella. Vierailijoita viihdyttävät musiikkiesitykset ja erilaiset näytökset. Lapsille järjestetään työpajoja, joissa tehdään joulukortteja, kirjoitetaan kirje joulupukille tai valmistetaan itse joulumakeisia. Lisäksi lapsia hauskuuttavat poniratsastus ja markkina-aluetta kiertävä joulujuna.

Lisäksi kahtena viimeisenä viikonloppuna ennen joulua, järjestetään kaupungissa Village Gourmand, jossa myydään Champagne-Ardennen alueen paikallisia elintarvikkeita. Tarjolla herkuttelijoille on muun muassa samppanjaa, etanoita, hunajaa, hilloja ja lihaleikkeleitä.

Avignonin joulumarkkinat

Etelä-Ranskassa Avignonin kaupunki ja sen joulumarkkinat keskittyvät joulun juhla-aikana erityisesti Provencen alueen paikallisiin perinteisiin. Ympäri kaupunkia pystytetään jouluseimiä, joista yksi hienoimmista on Église des Célestins-kirkon luona. Avignonin joulumarkkinat ovat avoinna 5.12.2015-3.1.2016.

Avignonin joulumarkkinoilla on jouluaiheisia paraateja ja esityksiä sekä paljon erilaisia huvituksia lapsille kuten karuselli. Kaupungin joulutunnelmaan ja markkinoihin voi tutustua myös hevosvaunun kyydissä.

Markkinoiden kojut myyvät joulukuusia, lahjojatavaroita ja tarvikkeita jouluseimen koristeluun. Lisäksi niistä voi ostaa koruja, kynttilöitä sekä puisia leluja sekä tyypillisiä jouluherkkuja kuten viiniä, nougat-makeisia, suklaata ja säilöttyjä ja kuivattuja hedelmiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lillen joulumarkkinat

Pohjois-Ranskassa lähellä Belgian rajaa Lillen kaupungissa pidetään joulumarkkinat 18.11.-30.12.2015. Lillen joulumarkkinat eroavat Itä-Ranskan pitkät perinteet omaavista joulumarkkinoista, sillä ne ovat melko uudet verrattuna maan vanhimpiin, mutta Lillen joulu on silti täynnä juhlatunnelmaa.

Lillen joulumarkkinat
Lillen joulumarkkinoilla voi markkinatunnelmaa ihastella myös yläilmoista maailmanpyörän kyydissä.

Kaupungin keskustaan nousevan joulumarkkina-alueen maamerkkejä ovat korkea joulukuusi sekä iso maailmanpyörä. Viihdykettä kuten muun muassa musiikki- ja satuesityksiä on joulumarkkinoilla on koko perheelle.

Lillen joulumarkkinoilla noin 80 kojua myyvät jouluaiheisia koristeita ja keramiikkaa. Paikallisten tuotteiden lisäksi tarjonnasta löytyy myös kojuja, jotka myyvät ulkomaisia käsitöitä esimerkiksi Puolasta, Venäjältä ja Kanadasta. Tyypilliseen tapaan kojuista saa joulun makeita ja suolaisia herkkuja kuten hanhenmaksaa, juustoja ja joulumausteista leipää, jonka ranskankielinen nimi on pain d’epices.

Montbéliardin joulumarkkinat

Ranskan itäosan Franche-Comtén hallintoalueella sijaitseva pikkukaupunki Montbéliard on kuuluisa joulumarkkinoiden lisäksi kaupungin upeista jouluvaloista. Montbéliardin pienestä koosta huolimatta kaupungin joulumarkkinat keräävät suuren kävijämäärän vuosittain. Markkinat ovat avoinna 28.11.-24.12.2015.

Jouluvaloja Montbéliardin kaupungissa
Jouluisin Montbéliardin kaupunki koristautuu upeisiin jouluvaloihin.

Montbéliardin joulumarkkinat järjestetään Saint Martinin vanhan luterilaisen kirkon aukiolla Vuonna 2015 markkinoiden kutsuvieras on Skotlanti. Parhaalla paikalla joulumarkkina-alueen ytimessä on kojuista muodostettu skotlantilainen kylä, jossa myydään skotlantilaisia joulutuotteita vierailijoille.

Joulumarkkinoiden noin 150 kojua levittäytyvät kirkon aukiolta myös ympäröiville kujille, joista monella on oma teemansa kuten alueen paikallinen keittiö, makeat herkut tai luomutuotteet. Monet kojut ovat erityisesti Franche-Comtén alueelta, mutta myös Ranskan muut alueet ovat esillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Flickr/Francois Schnell, JdelPhoto, Tristan Schmurr, harry_nl, Bastien Abadie

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja