Hyppää sisältöön

Koe jotain uutta Baltiassa – viisi syytä matkustaa Liettuaan

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 08.07.2020
Oletko jo nähnyt Viron pääkaupungin Tallinnan ja Latvian pääkaupungin Riian? Vaihda maisemaa ja lähde erilaiseen Baltian maahan Liettuaan!

1. Edullinen ja helppo matkustuskohde

Liettuaan lentää Suomesta alle kahdessa tunnissa. Vaikka Liettua on suomalaisille kauimmaisin Baltian maista, maahan ehtii hyvin viikonloppumatkalle.

Suoria lentoja Suomesta Liettuaan lentävät muun muassa Finnair ja Wizz Air. Finnair lentää Helsinki-Vantaan lentokentältä Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan, kun taas halpalentoyhtiö Wizz Air lentää Turusta Liettuan toisiksi suurimpaan kaupunkiin Kaunasiin. Myös Air Balticin lennoilla pääsee Helsingistä Vilnaan, jos tekee välilaskun Riiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halvimmillaan lennot Turusta Kaunasiin voi saada parillakymmenellä eurolla, ja Helsingistä Vilnaankin pääsee noin 150 eurolla.

Vilna, Liettua
Keväästä syksyyn Liettuassa voi päästä katsomaan maisemia myös yläilmoista, kun Liettuan pääkaupungista Vilnasta järjestetään kuumailmapallokierroksia.

Matkabudjettia voi säästää myös perillä, sillä Liettua on hintatasoltaan edullinen matkailumaa. Esimerkiksi kuuden ruokalajin maisteluillallisen voi saada 40 eurolla, oluen kolmella eurolla, pikaruoan vitosella ja paikallisliikenteen kertalipun eurolla.

2. Erilainen Baltian maa

Jos ajattelit jo nähneesi Baltian käytyäsi Virossa ja Latviassa, mieti uudelleen! Liettua on Baltian maista lähimpänä Keski-Eurooppaa, mikä tuo sen kulttuuriin ja ruokaperinteisiin keskieurooppalaisia sävyjä. Maa on tätä nykyä katolinen, mutta Liettua oli Baltian maista viimeinen, joka kääntyi kristinuskoon.

Vilna, Liettua
Vilna on tunnelmallinen kaupunki, joka jakautuu selvästi vanhankaupungin puoleen ja uuteen puoleen, jossa voi yhä nähdä muun muassa neuvostoaikaisia taloja.

Liettua on Baltian maista myös ainoa, jonka pääkaupunki sijaitsee sisämaassa. Kukkuloiden ympäröimä Vilna on erilainen kokemus kuin Itämeren rannalla sijaitsevat Riika ja Tallinna.

3. Viehättävät vanhatkaupungit

Liettuan pääkaupungissa sijaitsee myös Baltian suurin vanhakaupunki, joka on samalla myös Euroopan suurimpia säilyneitä vanhojakaupunkeja. Vilnan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, mutta samalla se on myös elävä asuinalue. Vanhankaupungin asukkaat pitävät alueen hyvässä kunnossa ja eloisana, mikä tekee siitä miellyttävän matkakohteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kaunas, Liettua
Kaunaksen vanhakaupunki on tunnelmallinen matkakohde Liettuan toisiksi suurimmassa kaupungissa.

Myös Liettuan kakkoskaupungissa Kaunasissa on viehättävä vanhakaupunki.

4. Herkullinen paikallinen keittiö

Liettualaiset ovat ylpeitä paikallisista erikoisuuksistaan, joiden maisteluun matkailija ei kyllästy. Liettualaisessa ruoassa ja juomassa tyypillisiä ainesosia ovat suomalaisellekin tuttu peruna, sienet, hampunsiemenet ja hunaja.

Myös Liettuassa tunnetaan jokamiehenoikeudet, minkä vuoksi maassa saa poimia metsistä tuoreita marjoja ja sieniä. Tuoretta ruokaa hakevan matkailijan kannattaakin siis suunnata Liettuaan kesällä tai syksyllä, kun tuoreita raaka-aineita on runsaasti saatavilla.

Olutmaaksi kutsutussa Liettassa on myös paljon pienpanimoita ja paikallisia oluita. Hyviä herkkuja maistettavaksi ovat myös paikallinen simankaltainen juoma midus ja ruisleivästä valmistettu gira-juoma.

5. Tekemistä moneen makuun

Liettuassa on neljä vuodenaikaa, joten jo vuodenajat tuovat vaihtelua maan matkailuun. Kesäisin Liettuan rannikolla pääsee rantalomalle ja talvisin laskettelemaan. Liettuan kesä kestää hieman pidempään kuin Suomessa, joten alkukeväällä ja myöhäissyksyllä voi nauttia Suomea korkeammista lämpötiloista.

Neringa, Liettua
Neringan ranta Liettuan rannalla käy vaativankin kesälomailijan kohteeksi, sillä sen valkoiset hiekat houkuttelevat kesäisin myös paikallisia.

Liettua sopii hyvin myös road tripin kohteeksi, sillä sen läpi kulkee suosittu autoilureitti Via Baltica.

>> Lue lisää matkavinkkejä Liettuan kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Viisi vinkkiä Vilnaan – löydä parhaat hotellit erilaisille matkailijoille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja