hero taustakuva

Lasten kanssa Liettuassa – 5 vinkkiä aktiiviseen lomaan

Liettua on edullinen matkakohde koko perheelle. artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Onko suunnitelmissa koko perheen lomamatka Liettuaan? Lue minne lasten kanssa kannattaa suunnata!
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 10.07.2015
facebook   whatsapp

Liettua sopii koko perheelle

Liettua on Baltian maista eteläisin ja suurin. Vajaan kolmen miljoonan asukkaan maa on monipuolinen matkailukohde, jossa voi samalla lomalla rentoutua luonnossa, hemmotella koko perhettä kylpylälomalla sekä tutustua kulttuuriin ja mielenkiintoiseen historiaan.

Ilmasto ja maisemat ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessa. Maa sopii ympärivuotiseen matkustamiseen, sillä kesällä aurinko paistaa lämpimämmin kuin pohjoisessa ja talvellakin on leudompaa.

Liettuan hintataso on suomalaiselle edullinen, joten se tekee maasta oivallisen kohteen koko perheen lomailuun. Perille maan pääkaupunkiin Vilnaan pääsee suoralla lennolla Helsingistä noin tunnissa. Matkaan voi lähteä myös omalla autolla, sillä tiet ovat hyväkuntoisia. Matka Helsingistä Tallinnan kautta Vilnaan Via Balticaa pitkin on noin 700 kilometriä.

Maan monipuolisista majoitusmahdollisuuksista löytyy kaikkea viiden tähden hotelleista leirintäalueisiin. Ympäri Liettuaa on myös runsaasti ravintoloita, joiden tarjonnassa on paikallisten erikoisuuksien lisäksi kansainvälisiä herkkuja.

Lue parhaat vinkit koko perheen Liettuan-lomaan!

Lapset
Lapset viihtyvät vesipuistoissa.

1. Vesipedot viihtyvät vesipuistossa

Liettua on tunnettu laadukkaista kylpylöistä, joissa viihtyvät etenkin vanhemmat, mutta myös perheen pienimmät.

Kylpyläpääkaupungissa Druskininkaissa sijaitsevassa Grand Spa Lietuvassa lapset voivat polskia Aquaparkissa ja laskea liukumäkeä. Vanhemmille on tarjolla erilaisia rentouttavia kylpylähoitoja. Grand Span majoitusvaihtoehdoista löytyy niin hotellimajoitusta kun huoneistojakin. Hotellin ravintolat pitävät huolen nälkäisistä lomailijoista.

Druskininkaissa sijaitsee myös 23 000 neliömetrin kokoinen täyden palvelun lomakeidas Aquapark. Aquaparkissa on aina 32 astetta lämmintä, turkooseja uima-altaita, aaltoallas, palmuja sekä 20 erilaista saunaa ja höyryhuonetta. Lisäksi sieltä löytyy kuusi erilaista sisä- ja ulkoliukumäkeä, joista pisin on hurjat 212 metriä. Lapsille on oma allasosasto ja temppurata. Lisäksi Aquaparkissa voi nauttia kylpylähoidoista, käydä kuntosalilla, katsoa 5D-elokuvia sekä keilata. Hotelli tarjoaa kolmen tähden mukavuudet ja ravintolassa voi nauttia kaikki päivän ateriat.

Vilnassa sijaitsee polynesialaiseen tyyliin rakennettu Vichy Aqua Park. Valtavaan vesipuistoon mahtuu kerrallaan jopa 1 500 asiakasta. Vichyssä on yhdeksän modernia vesiliukumäkeä, joista pisin on 115 metriä. Yhdessä liukumäessä voi saavuttaa jopa 60 kilometrin tuntivauhdin. Aaltoaltaassa voi kellua laineilla ja saunaosastolla käydä lämmittelemässä polskimisen lomassa. Neljä ravintolaa tarjoavat ruokaa aamusta iltaan ja läheisessä hotellissa nukutaan hyvät unet.

2. Seikkailupuistoissa pääsee testaamaan rajojaan

Luonnon keskelle, puihin rakennetut erilaiset seikkailuradat ovat suosittuja myös Liettuassa. Seikkailupuistoissa pääsee testaamaan rohkeutta, harjoittelemaan koodrinaatiota ja tasapainoa erilaisilla köysiradoilla, riippusilloilla ja liukumalla vaijerin varassa paikasta toiseen. Puistoissa on ratoja eri-ikäisille seikkailijoille, joten ne soveltuvat koko perheen yhteiseksi puuhaksi.

Kokeilemisen arvoisia seikkailupuistoja ovat Druskininkaissa sijaitseva One Adventure Park, jossa vierailijalla on valittavana 130 erilaista reittiä. Pisin on 600 metriä ja korkeimmillaan reitti kulkee 16 metrissä. Puistossa järjestetään myös öisiä seikkailuja.

Vilnassa sijaitsee Belmontas Adventure Park, jossa uskallustaan pääsee kokeilemaan 3D-radalla. Valikoimaa riittää, ja 82 radan kokonaispituus on 1,5 kilometriä. Korkeimmillaan radat kulkevat 16 metriä maanpinnasta, ja hurjin on 333 metrin mittainen vapaapudotus 40 metriä korkealta rinteeltä. Perheen pienimmille on omat radat.

Trakaissa sijaitseva Tonyresort Entertainment and Leisure Park tarjoaa yhdeksän rataa puissa. Lasten reitit kulkevat 2-4 metrin korkeudessa ja isommille tarkoitetut kymmenessä metrissä. Puistossa on myös 200 metrin mittainen liuku, jonka avulla voi lentää koko laakson yli. Tonyresort on muutakin kuin seikkailupuisto: siellä voi lisäksi ratsastaa hevosilla, soudella, kalastaa ja käydä tutustumassa luonnon ihmeisiin suolla. Tonyresortissa voi myös yöpyä.

Snow Arena
Snow Arenalla voi lasketella ympäri vuoden.

3. Liettuassa voi lasketella myös kesällä

Druskininkain Snow Arenalla voi lasketella ympäri vuoden. Se on ainoa Baltian maissa sijaitseva talviurheilukeskus, jossa pääsee leikkimään lumessa myös kesällä.

Snow Arenalla on kolme sisälle rakennettua laskettelurinnettä, joissa sveitsiläisvalmisteiset hissit kuljettavat väkeä ylös. Tarjolla on tuolihissejä sekä pienemmille ja aloittelijoille tarkoitettuja mattohissejä. Sisälämpötila on aina noin -2 astetta, joka takaa lumen pysyvyyden. Ulkolämpötilan laskettua alle viiden asteen avataan lisäksi yksi lumetettu ulkorinne.

Snow Arenalla, kuten muissakin hiihtokeskuksissa, on välinevuokraus ja -huoltopalvelut sekä rinneravintoloita. Aloittelijat voivat ottaa myös hiihtotunteja osaavilta opettajilta. Ylimääräiset tavarat voi laskemisen ajaksi laittaa säilytyslokeroihin. Päivän päätteeksi pääsee halutessaan myös suihkuun ja vaihtamaan vaatteet.

4. Lelumuseo Vilnassa viihdyttää kaikenikäisiä

Pääkaupungissa Vilnassa on paljon mielenkiintoista nähtävää niin isoille kuin pienille. Museot kertovat maan historiasta keskiajalta neuvostoaikaan. Esillä on myös useiden aikakausien taidetta eri muodoissa.

Lapsille sopivin museo on lelumuseo Žaislų Muziejus. Museossa on esillä laaja kokoelma leluja, joista vanhimmilla on ikää satoja vuosia. Esillä on myös neuvostoaikaisia puuleluja, nukkeja sekä laaja teddykarhukokoelma.

Lelukokoelmien katselemisen lisäksi museossa pääsee myös leikkimään ja pelaamaan eri aikakausilta olevilla leluilla. Kokeiltavana on esimerkiksi marmorikuulapelejä sekä 1300-luvun hyrrä. Museon tavoitteena on kertoa historiasta hauskasti ja opettavalla tavalla. Museo on hieman haastava löytää, joten kartan tutkimiseen ja viittojen etsimiseen kannattaa käyttää tovi.

Neringa
Neringan hiekkarannoilla viihtyy koko perhe.

5. Pyöräretki ja perhepiknik ovat yhdessäoloa parhaimmillaan

Pyöräily on erittäin suosittua Liettuassa ja ympäri maata risteileekin erimittaisia pyöräilyreittejä. Useimmissa kaupungeissa on pyöränvuokrauspalveluja, joten omaa polkupyörää ei välttämättä tarvitse raahata mukana.

Suosittu pyöräilypaikka on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Kuurin kynnäksen niemimaa, jonka kauniissa maisemissa on monta suosittua rantapaikkaa. Noin sadan kilometrin mittaisella niemimaalla sijaitsee esimerkiksi suosittu kesälomakohde Neringa, josta voi vuokrata pyörät ja ajaa rannan hiekkadyyneille syömään eväitä. Halutessaan Neringassa pyöräilyyn voi yhdistää myös melontaretken ja viettää koko perheen aktiivipäivän raikkaassa ulkoilmassa.

>> Lue lisää: Viisi vinkkiä Vilnaan – koe ainakin nämä

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto, Anni Moilanen, Anu Vaheristo

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.