Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 31.07.2020
Onko suunnitelmissa koko perheen lomamatka Liettuaan? Lue, minne lasten kanssa kannattaa suunnata!

Liettua sopii koko perheelle

Liettua on Baltian maista eteläisin ja suurin. Vajaan kolmen miljoonan asukkaan maa on monipuolinen matkailukohde, jossa voi samalla lomalla rentoutua luonnossa, hemmotella koko perhettä kylpylälomalla sekä tutustua kulttuuriin ja mielenkiintoiseen historiaan.

Ilmasto ja maisemat ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessa. Maa sopii ympärivuotiseen matkustamiseen, sillä kesällä aurinko paistaa lämpimämmin kuin pohjoisessa ja talvellakin on leudompaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liettuan hintataso on suomalaiselle edullinen, joten se tekee maasta oivallisen kohteen koko perheen lomailuun. Perille maan pääkaupunkiin Vilnaan pääsee suoralla lennolla Helsingistä noin tunnissa. Matkaan voi lähteä myös omalla autolla, sillä tiet ovat hyväkuntoisia. Matka Helsingistä Tallinnan kautta Vilnaan Via Balticaa pitkin on noin 700 kilometriä.

Maan monipuolisista majoitusmahdollisuuksista löytyy kaikkea viiden tähden hotelleista leirintäalueisiin. Ympäri Liettuaa on myös runsaasti ravintoloita, joiden tarjonnassa on paikallisten erikoisuuksien lisäksi kansainvälisiä herkkuja.

Lue parhaat vinkit koko perheen Liettuan-lomaan!

1. Vesipedot viihtyvät vesipuistossa

Liettua on tunnettu laadukkaista kylpylöistä, joissa viihtyvät etenkin vanhemmat, mutta perheen pienemmät vesipedot löytävät mielekästä tekemistä vesipuistoista. Liettuassa on useita monipuolisia kylpylöitä, jotka tarjoavat rentouttavia hetkiä aikuisille ja vauhdikkaampaa menoa lapsille.

Kylpyläpääkaupungissa Druskininkaissa sijaitsevassa Grand Spa Lietuvassa lapset voivat polskia Aquaparkissa ja laskea liukumäkeä. Vanhemmille on tarjolla erilaisia rentouttavia kylpylähoitoja. Grand Span majoitusvaihtoehdoista löytyy niin hotellimajoitusta kun huoneistojakin. Hotellin ravintolat pitävät huolen nälkäisistä lomailijoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Druskininkaissa sijaitsee myös 30 000 neliömetrin kokoinen täyden palvelun lomakeidas Aquapark. Yli 30 asteen lämpötila, turkoosit uima-altaat ja korkeat palmut luovat kylpylään trooppista tunnelmaa. Aquaparkissa on 20 erilaista saunaa ja höyryhuonetta sekä kuusi erilaista sisä- ja ulkoliukumäkeä, joista pisin on hurjat 212 metriä. Lapsille on oma allasosasto ja temppurata. Lisäksi Aquaparkissa voi nauttia kylpylähoidoista, käydä kuntosalilla sekä keilata. Hotelli tarjoaa kolmen tähden mukavuudet ja ravintolassa voi nauttia kaikki päivän ateriat.

Vilnassa sijaitsee polynesialaiseen tyyliin rakennettu Vichy Aqua Park. Vichyssä on yhdeksän modernia vesiliukumäkeä, joista pisin on 115 metriä. Yhdessä liukumäessä voi saavuttaa jopa 60 kilometrin tuntivauhdin. Aaltoaltaassa voi kellua laineilla ja saunaosastolla käydä lämmittelemässä polskimisen lomassa. Neljä ravintolaa tarjoavat ruokaa aamusta iltaan ja läheisessä hotellissa nukutaan hyvät unet.

2. Seikkailupuistoissa pääsee testaamaan rajojaan

Luonnon keskelle, puihin rakennetut erilaiset seikkailuradat ovat suosittuja myös Liettuassa. Seikkailupuistoissa pääsee testaamaan rohkeutta, harjoittelemaan koodrinaatiota ja tasapainoa erilaisilla köysiradoilla, riippusilloilla ja liukumalla vaijerin varassa paikasta toiseen. Puistoissa on ratoja eri-ikäisille seikkailijoille, joten ne soveltuvat koko perheen yhteiseksi puuhaksi.

Kokeilemisen arvoisia seikkailupuistoja ovat Druskininkaissa sijaitseva One Adventure Park, jossa on jopa 130 erilaisesta aktiviteettia, jotka muodostavat erilaisia seikkailuratoja. Puistossa on 30 puiden väliin viritettyä vaijeriliukua, joista pisin on 600 metriä. Puiston yksi huikeimmista kokemuksista on 400 metriä pitkä vaijeriliuku Niemen-joen yli.

Belmontas Adventure Park sijaitsee vain noin 10 minuutin ajomatkan päässä Vilnan keskustasta, joten se on helppo kohde yhdistää kaupunkilomaan Vilnassa. Seikkailupuistossa on eri ikäisille lapsille eri tasoisia ratoja, jotka koostuvat esimerkiksi silloista ja erilaisista esteistä. Puistossa on myös 333 metriä pitkä vaijeriliuku, joka kulkee yli Vilnia-joen.

Trakaissa sijaitseva Tonyresort Entertainment and Leisure Park tarjoaa yhdeksän rataa puissa. Lasten reitit kulkevat 2-4 metrin korkeudessa ja isommille tarkoitetut kymmenessä metrissä. Puistossa on myös 200 metrin mittainen vaijeriliuku, jonka avulla voi lentää koko laakson yli. Tonyresort on muutakin kuin seikkailupuisto: siellä voi lisäksi ratsastaa hevosilla, soudella, kalastaa ja käydä tutustumassa luonnon ihmeisiin suolla. Tonyresortissa voi myös yöpyä.

ShutterstockLapsiperheen loma Liettuassa
Seikkailupuistot tarjoavat hauskaa tekemistä perheen pienille hurjapäille.

3. Liettuassa voi lasketella myös kesällä

Druskininkain Snow Arenalla voi lasketella ympäri vuoden. Se on ainoa Baltian maissa sijaitseva talviurheilukeskus, jossa pääsee leikkimään lumessa myös kesällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Snow Arenalla on kaksi sisälle rakennettua laskettelurinnettä, joissa sveitsiläisvalmisteiset hissit kuljettavat väkeä ylös. Tarjolla on tuolihissejä sekä pienemmille ja aloittelijoille tarkoitettuja mattohissejä. Sisälämpötila on aina noin -2 astetta, joka takaa lumen pysyvyyden. Ulkolämpötilan laskettua alle viiden asteen avataan lisäksi yksi lumetettu ulkorinne.

Snow Arenalla, kuten muissakin hiihtokeskuksissa, on välinevuokraus ja -huoltopalvelut sekä rinneravintoloita. Aloittelijat voivat ottaa myös hiihtotunteja osaavilta opettajilta. Ylimääräiset tavarat voi laskemisen ajaksi laittaa säilytyslokeroihin. Päivän päätteeksi pääsee halutessaan myös suihkuun ja vaihtamaan vaatteet.

4. Lelumuseo Vilnassa viihdyttää kaikenikäisiä

Pääkaupungissa Vilnassa on paljon mielenkiintoista nähtävää niin isoille kuin pienille. Museot kertovat maan historiasta keskiajalta neuvostoaikaan. Esillä on myös useiden aikakausien taidetta eri muodoissa.

Lapsille yksi kiinnostavimmista museoista on lelumuseo Žaislų Muziejus. Museossa on esillä laaja kokoelma leluja, joista vanhimmilla on ikää satoja vuosia. Esillä on myös neuvostoaikaisia puuleluja, nukkeja sekä laaja teddykarhukokoelma.

Lelukokoelmien katselemisen lisäksi museossa pääsee myös leikkimään ja pelaamaan eri aikakausilta olevilla leluilla. Kokeiltavana on esimerkiksi marmorikuulapelejä sekä 1300-luvun hyrrä. Museon tavoitteena on kertoa historiasta hauskasti ja opettavalla tavalla. Museo on hieman haastava löytää, joten kartan tutkimiseen ja viittojen etsimiseen kannattaa käyttää tovi.

ShutterstockLapsiperheen loma Liettuassa
Neringan rannoilla viihtyy koko perhe.

5. Pyöräretki ja perhepiknik ovat yhdessäoloa parhaimmillaan

Pyöräily on erittäin suosittua Liettuassa ja ympäri maata risteileekin erimittaisia pyöräilyreittejä. Useimmissa kaupungeissa on pyöränvuokrauspalveluja, joten omaa polkupyörää ei välttämättä tarvitse raahata mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittu pyöräilypaikka on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Kuurin kynnäksen niemimaa, jonka kauniissa maisemissa on monta suosittua rantapaikkaa. Noin sadan kilometrin mittaisella niemimaalla sijaitsee esimerkiksi suosittu kesälomakohde Neringa, josta voi vuokrata pyörät ja ajaa rannan hiekkadyyneille syömään eväitä. Halutessaan Neringassa pyöräilyyn voi yhdistää myös melontaretken ja viettää koko perheen aktiivipäivän raikkaassa ulkoilmassa.

Lue lisää vinkkejä Liettuaan Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti: Anu Vaheristo ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja