Hyppää sisältöön

Vilnan viisi tärkeintä nähtävyyttä – koe nämä Liettuan pääkaupungissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.02.2019
Matkustatko suomalaisille matkailijoille tuntemattomampaan Baltian maahan, Liettuaan? Lue paikallisoppaan vinkit pääkaupunkiin Vilnaan!

Taskukokoinen Vilna

Liettuan pääkaupunki Vilna on edullinen ja helppo kaupunkilomakohde, joka sopii hyvin viikonloppulomalle. Vilna on viihtyisä kaupunki, jossa noin puolet kaupungin pinta-alasta on puistoja.

Kaupungissa asuu reilu puoli miljoonaa asukasta, mikä tekee siitä jonkin verran pienemmän pääkaupungin kuin Helsingistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liettuan matkailutoimiston oppaan Lina Dusevičienėn mukaan kaupunki on sopivan pieni siihen, että matkailijan on kätevää liikkua kävellen. Myös oransseja kaupunkipyöriä voi vuokrata pikkurahalla, sillä ensimmäiset puoli tuntia pyörää saa käyttää täysin ilmaiseksi.

Lue paikallisoppaan vinkit Vilnaan!

1. Vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki on kaupungin sydän, joka jokaisen matkailijan on koettava matkallaan Vilnaan. Vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, joka kätkee sisälleen pieniä design-puoteja, paikallisaarteita, pienpanimoita, taideteoksia ja somia kujia, joita reunustavat matalat rakennukset.

Vilna, Liettua
Matalat rakennukset takaavat sen, että lähes jokainen Vilnan vanhankaupungin katu on kuvauksellinen. Kadun päässä näkyy Gediminaksen linnoituksen torni.

Vanhassakaupungissa voi vierailla myös Vilnan yliopistokampuksella. Vilnan yliopisto on perustettu 1500-luvun loppupuolella ja kuuluu Itä-Euroopan vanhimpiin yliopistoihin. Keskellä kampusta, Pyhän Johanneksen kirkon yhteydessä sijaitseva kellotorni kuuluu myös Vilnan vanhankaupungin korkeimpiin rakennuksiin.

68 metriä korkeaan torniin pääsee kiipeämään pientä maksua vastaan kesäaikoina, ja sieltä avautuu vaikuttava näkymä yli kaupungin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen vaikuttava näköalapaikka avautuu Gediminaksen linnalta, joka sijaitsee lähellä yliopistoa. Linnassa voi vierailla myös Liettuan kansallismuseossa.

2. Užupiksen kaupunginosa

Vilnan kiinnostavin alue, Užupiksen tasavalta, on itsenäiseksi julistautunut boheemi taitelijakaupunginosa vanhankaupungin kyljessä. Tasavallalla on oma kansallislaulunsa, perustuslakinsa, presidenttinsä, piispansa ja kirkkonsa.

Kaupunginosan keskuksessa kohoaa Užupiksen pronssienkeli, joka symboloi alueen uudelleensyntymää. Užupiksen perustuslaki on käännetty useille kielille, muun muassa suomeksi.

Užupis, Vilna
Užupiksen kaupunginosa on kiehtova kohde, josta löytää taidetta ja boheemia elämäntyyliä.

Užupis on yksi vanhimmista Vilnan kaupunginosista, ja se tunnettiin aiemmin kaupungin köyhimpänä alueena. Neuvostovallan aikana Užupis rapistui, mutta pian Liettuan irrottauduttua Neuvostoliitosta vuonna 1991 sinne muutti paljon taiteilijoita halvempien asumiskustannusten toivossa.

Nykyään kaupunginosa on Vilnan trendikkäimpiä, ja se on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja taideteoksia. Tiivis taiteilijayhteisö järjestää myös kulttuuritapahtumia, joihin matkailijakin voi törmätä, jos osuu oikeaan aikaan paikalle.

3. Subaciaus-kadun näköalapaikka

Užupiksen eteläpuolella sijaitsevalta Subaciaus-kadulta aukeaa hämmästyttävä näköala Vilnan kaupunkiin. Näköalapaikalta näkee Vilnan lukuisat kirkot, joet ja myös Užupiksen kadut, jotka levittäytyvät alapuolella.

Vilna, Liettua
Jos haluaa nähdä Vilnan korkealta paikalta, vaihtoehtoja on monia. Yksi niistä on kuumailmapalloretki kaupungin yllä.

Kukkulalta näkee Vilnan parhaimmat auringonlaskut vanhankaupungin yllä. Mäen päällä on myös kahvila, jossa voi kävelyretken jälkeen istahtaa juomaan virvokkeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikka on erityisen suosittu paikallisten keskuudessa, sillä paikalliset kokoontuvat näköalapaikalle viikonloppuisin viettämään aikaa. Kesäisin alueella järjestetään muun muassa katuruokafestivaali Open Kitchen.

4. Kauppahalli

Lähellä Vilnan rautatieasemaa sijaitseva Halės-kauppahalli on yksi parhaista paikoista tuliaisten etsimiseen. Ruskeasta tiilestä rakennetussa kauppahallissa voi tavata lukuisia paikallisia myyjiä ja ostaa paikallisia herkkuja.

Kauppahallissa toimii esimerkiksi liettualaista käsintehtyä juustoa myyvä perheyritys Roots, joka myy ainoastaan liettualaisten maanviljelijöiden tuotteita. Juuston lisäksi puodista voi ostaa paikallista hunajasimaa midusta ja pieniä herkkuja.

Läheltä kauppahallia voi löytää myös munanmuotoisen patsaan, jonka kaupunginosa osti Užupikselta. Muna sijaitsi aiemmin Užupiksen kaupunginosassa pronssienkelin paikalla, ja kauppahallin alue osti sen kuvastamaan huonomaineisen kaupunginosan uudelleensyntymää.

5. Tv-torni

Neuvostoaika on häivytetty Vilnan vanhassakaupungissa lähes täysin. Ne, jotka haluavat vielä nähdä vanhan neuvostoajan jäänteet, voivat vierailla Vilnan televisiotornissa. 326,5 metriä korkea televisiotorni on koko Liettuan korkein rakennus ja sijaitsee Karoliniškėsin kaupunginosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Televisiotorni, Vilna
Vilnan televisiotorni on koko Liettuan korkein rakennus.

Televisiotornilla on synkkä historia, sillä se oli näyttämönä neuvostoajan päättymisen tapahtumille. Tammikuussa 1991 neuvostosotilaat valtasivat tornin, ja 14 liettualaista itsenäisyyden kannattajaa kuoli. Televisiotornin juurella on aiheelle omistettu museo ja ristit kuolleiden siviilien muistolle.

>> Lue lisää vinkkejä Vilnan kohdeoppaasta!

Teksti: Elina Venttola
Lähteet: Lina Dusevičienė, Vilnan matkailusivu
Kuvat: Go Vilnius

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Koe jotain uutta Baltiassa – viisi syytä matkustaa Liettuaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja