Hyppää sisältöön

Ruokamatkailijan Vilna – viisi paikallista herkkua, joita on maistettava lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.10.2018
Vilnan ravintolatarjonta on monipuolinen, minkä vuoksi kaupunki sopii mainiosti kohteeksi hyvän ruoan ystäville. Maista lomamatkallasi ainakin näitä perinteisiä herkkuja!

1. Perunamykyt

Perinteinen liettualainen keittiö painottuu pitkälti perunaan ja liha-annoksiin. Liettualaiset perunamykyt, cepelinai, on perunasta ja jauhelihasta valmistettu ehkä se kaikkein tunnetuin paikallinen annos, joka kuuluu jokaisen matkailijan maistelulistalle.

Annos valmistetaan perunaraasteesta, joka täytetään jauhelihalla. Mykyt keitetään ja tarjoillaan kermaviilin sekä pekonikastikkeen kera. Kasvisversiossa liha korvataan usein maitorahkalla tai sienillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kylmä punajuurikeitto

Kylmä punajuurikeitto šaltibarščiai sopii kesäpäivään mainiosti. Keitto valmistetaan punajuuresta, kurkusta ja piimästä. Joukkoon lisätään tilliä, sipulia sekä usein myös kananmunaa. Keiton resepti on helppo, minkä takia sitä voi maistaa useimmissa ravintoloissa pelkäämättä epäonnistunutta lopputulosta. Mikäli herkkuun ihastuu, on se helppo valmistaa myös kotona.

3. Perinteinen puukakku

Perinteinen puukakku šakotis on maistamisen arvoinen makea herkku, jota tarjoillaan perinteisesti juhlissa, esimerkiksi häissä. Puun muotoa muistuttava jälkiruoka valmistetaan kananmunasta, voista, sokerista ja kermaviilistä.

Alkuperäisen ohjeen mukaan puukakku tulee paistaa avotulessa, mutta paistamistavasta on nykyisin tingitty. Muodon salaisuus kuitenkin piilee edelleen paistamistyylissä, sillä herkku paistetaan erikoisuunissa taikinaa pikkuhiljaa lisäillen ja sitä koko ajan käännellen.

4. Rahkajuusto

Liettualaisiin erikoisuuksiin kuuluu monenlaisia maidosta valmistettuja ruokia. Yksi näistä on rahkajuusto varškės sūris eli valkoinen kova juusto. Liettualaiselle rahkajuustolle on myönnetty Euroopan unionin nimisuoja, mikä tarkoittaa, että tuotteen täytyy täyttää tietyt kriteerit ja valmistaa perinteiseen tapaan.

Rahkajuustoa laitetaan tyypillisesti voileipiin, salaatteihin ja piirakoihin. Usein se kuitenkin syödään sellaisenaan hunajan kanssa. Joskus juustoon on lisätty valmistuksen yhteydessä mausteita, kuten kuminaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Liettualainen olut

Oluenvalmistuksella on Liettuassa pitkät perinteet. Perinteistä liettualaista olutta valmistetaan erityisesti Pohjois-Liettuassa, missä sijaitsee myös vanhin liettualainen panimo, jo vuonna 1686 perustettu Biržain olutpanimo. Tunnettuja liettualaisia oluita ovat muun muassa Švyturys, Utenos alus ja Kalnapilis.

Liettuassa valmistetaan myös laadukkaita pienpanimo-oluita, joiden suosio on erityisesti viime vuosina noussut. Pienpanimo-oluita on tarjolla monenlaisia erityisesti oluihin erikoistuneissa baareissa, joita löytyy esimerkiksi Vilnan vanhankaupungin alueelta.

>> Lue lisää vinkkejä Liettuaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Ruta Kaskeleviciute
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Koe jotain uutta Baltiassa – viisi syytä matkustaa Liettuaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja