Hyppää sisältöön

Aktiivilomailijan Vilna – 5 tärppiä unohtumattomaan lomaan Liettuan pääkaupungissa

Elina Venttola Päivitetty: 20.03.2019
Pikkuinen Liettuan pääkaupunki Vilna yllättää perusteellisesti – tiesitkö, että nämä kaikki aktiviteetit ovat siellä mahdollisia?

1. Laske kaupungin halki jokea pitkin

Haluatko yhdistää seikkailun ja kaupunkiloman? Mielenkiintoisin tapa tutustua Liettuan pääkaupungin Vilnan keskustaan on nousta kajakkiin ja antaa virran viedä. Vilnan halki virtaava Neris-joki on Liettuan toiseksi suurin joki, ja se tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua kaupunkiin vesiteitse.

Hitaasti virtaava Neris-joki sopii hyvin myös niille, jotka eivät ole koskaan aiemmin meloneet. Kajakin tai kanootin voi vuokrata päiväaikaan tai illalla kahdeksan jälkeen, jolloin jokireitti sopii erityisesti pariskunnille. Kajakin vuokraaminen illalla, kun kaupungin valot heijastuvat joen pinnasta, on unohtumaton tapa päättää onnistunut matkapäivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Neris-joella voi vuokrata kesäaikaan myös SUP-lautoja.

Vilna, Liettua
Vilnassa kaupunkiin ja sitä ympäröiviin alueisiin voi tutustua vuokraamalla kajakin tai kanootin.

Kokeneemmat melojat voivat varata kajakin Vilnia-joelle, joka on Neris-joen pienempi sivuhaara. Vilnia virtaa Užupiksen kaupunginosan ja Vilnan vanhankaupungin ohi. Reitti on viihtyisämpi, mutta sitä ei suositella aloittelijoille.

2. Vuokraa kaupunkipyörä

Vilna on taskukokoinen kaupunki, joka sopii loistavasti kaupunkipyöräilyyn. Sekä kaupungin uuden puolen kaupat että vanhankaupungin tunnelmalliset kujat saa haltuun pyörän selästä.

Oranssin Cyclocity-kaupunkipyörän voi vuokrata huhtikuun ja lokakuun välillä itsepalvelupisteistä ympäri kaupunkia. Pyörän voi vuokrata joka päivä ympäri vuorokauden, mikä tekee siitä myös paikallisten suosiman kulkuneuvon.

Kaupungissa voi vuokrata myös kaksipyöräisen segwayn tai moottoroidun potkulaudan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vilna, Liettua
Vilnaan on helppo tutustua pyöräillen.

Vilnan kaupungin matkailusivulta voi ladata pyöräilykartan, jonka avulla kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin tutustuminen on helppoa.

3. Näe kaupunki kuumailmapallosta

Vilnassa on useita matkanjärjestäjiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua kaupunkiin ilmasta käsin. Kuumailmapallolento on yksi vaikuttavimmista kokemuksista Vilnassa.

Lentoja kuumailmapallolla järjestetään, kun sää sen sallii. Parasta aikaa nähdä Vilna ilmasta käsin onkin siis kesä, jolloin sää todennäköisimmin suosii kuumailmapalloilua.

Vilna, Liettua
Kuumailmapallolento on unohtumaton tapa tutustua Vilnaan yläilmoista.

Keväisin, kesäisin ja aikaisin syksyllä kuumailmapallojen lennot alkavat joka aamu tunnin tai kaksi auringonnousun jälkeen. Palloja lähtee liikkeelle myös tunnin tai kaksi ennen auringonlaskua.

4. Tutustu kaupunkiin opastetulla kävelykierroksella

Koska Vilnan keskeiset nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan, perinteinen kävelykierros paikallisoppaan kanssa on tehokas tapa tutustua kaupunkiin.

Vilnassa järjestetään monia teemakierroksia, jotka esittelevät kaupunkia eri näkökulmista. Vilnaan voi tutustua muun muassa tunnettujen naisten, sodan ja rauhan historian tai paikallisten legendojen kautta. Vilnassa on myös elävää nykytaidetta, jota voi ihailla ympäri kaupunkia.

Vilna, Liettua
Vilnan kävelykierrokset kulkevat usein Aušros vartain eli aamunkoiton portin läpi.

Jos haluaa kiertää omassa tahdissaan, eikä kulkea ryhmän mukana, voi tutustua omatoimisesti Vilnan matkailusivustolla erilaisiin teemareitteihin. Osaan kaupungin patsaista on kiinnitetty myös QR-koodi, jonka skannaamalla voi kuunnella paikallisten patsaiden kertomia tarinoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Hyödynnä Vilnan urheilumahdollisuudet

Kiinnostaako golfaaminen, seikkailupuistot, ratsastus, jousiammunta tai karting? Kun kaupungin nähtävyydet on kierretty, Vilna tarjoaa paljon mahdollisuuksia urheilulliselle matkailijalle.

Vilnassa riittää tekemistä myös lapsille, sillä monet kaupungin seikkailupuistoista sopivat koko perheelle.

Myös tavallista erikoisempien aktiviteettien etsijöille Vilna tarjoaa runsaasti huveja, sillä Vilnassa voi päästä ajamaan panssarivaunulla, ampumaan kalashnikov-kiväärillä, tutustumaan neuvostoaikaan ja ajamaan rallia vanhalla Ladalla.

>> Lue lisää vinkkejä Vilnaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Go Vilnius, Shutterstock, Real is Beautiful Stock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Rukan hotellit

Missä majoittua Rukalla? Tällaisia ovat hiihtokeskuksen hotellit – 7 vinkkiä

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja