Hyppää sisältöön

All inclusive -hotellien plussat ja miinukset – 4 parasta ja 4 pahinta asiaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 01.03.2024
Harkitsetko varaavasi ensimmäistä kertaa all inclusive -loman? Huomioi nämä asiat.

All inclusive -hotellien plussat

ShutterstockAll inclusive on helppo lapsiperheille
All inclusive tekee lapsiperheen lomasta helpon.

1. Helppous ja rentous

Ehdottomasti yleisin syy valita all inclusive -hotelli on konseptin helppous. Ruuhkavuosia eläville perheille voi olla helpotus päästä lomakeskukseen, jossa mistään ei tarvitse huolehtia itse. Ruokaa, juomaa ja tekemistä löytyy aina kaikenikäisille saman alueen sisältä.

Myös isommille seurueille ja kolmen sukupolven perhematkoille all inclusive on toimiva konsepti. Jokainen voi tehdä päivän aikana itselle mieleisiä asioita ja kokoontua sitten yhteisille aterioille. Omaan porukkaan törmää ilman jatkuvaa viestittelyä ja tapaamisten sopimisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

All inclusive -hotellissa vältytään myös tilanteilta, joissa yritetään löytää kaikkien makuun sopivaa ravintolaa. Arjessa stressaantunut mieli pääsee lepäämään, kun ei tarvitse olla koko ajan tekemässä pieniä päätöksiä.

2. Budjetti kontrollissa

All inclusive -paketin ostanut matkailija voi jo ennen matkaa arvioida, kuinka paljon lomalla tulee keskimäärin menemään rahaa. Reissu on saatettu maksaa jo hyvissä ajoin ennen lähtöä, mikä tarkoittaa sitä, että kohteessa voi vain keskittyä nauttimaan lomasta. Budjetti pysyy hallinnassa, eikä kohteen hintataso pääse yllättämään.

Kun ruokaa ja juomaa on lähes aina tarjolla, pääsee all inclusive -matkailija myös kerrankin laittamaan herkuttelut överiksi luvan kanssa. Voit unohtaa hintojen kyttäämiset ja pään sisällä käydyn kamppailun siitä, meneekö alkuruokien ja jälkiruoan tilaaminen törsäämiseksi.

ShutterstockAll inclusive -hotellin turvallisuus
Dominikaaninen tasavalta on esimerkki kohteesta, jossa monet valitsevat all inclusive -hotellin.

Erityisesti lapsiperheille parasta on usein se, että lompakon voi jättää hotellihuoneen tallelokeroon. Kun yksi perheenjäsen haluaa ruokaa ja toinen jäätelöä, voi kukin käydä nappaamassa haluamansa välipalan ilman, että kenenkään tarvitsee toimia maksumiehenä.

3. Turvallisuus

All inclusive -hotellit ovat suosittuja erityisesti kohteissa, jotka osa matkailijoista saattaa kokea hieman turvattomiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi Meksiko, Dominikaaninen tasavalta, Jamaika ja Egypti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Isoissa resorteissa on yleensä tiukat turvatoimet, ja vain hotelliasukkaat ja työntekijät pääsevät suljetulle alueelle. Pienten lasten kanssa matkustavat vanhemmat voivat huoletta jättää jälkikasvun esimerkiksi hotellin tarjoamaan puuhakerhoon.

4. Aktiviteetit ja lisäpalvelut

All inclusive on muutakin kuin ruokaa ja juomaa. Hotellin tarjontaan saattaa kuulua esimerkiksi ohjattuja liikuntatunteja, lasten aktiviteetteja, lastenvahtipalveluja, kokkikursseja, kauneushoitoja ja taidetuokioita. Tärkeimmille nähtävyyksille järjestetään usein ilmaisia shuttle-kuljetuksia.

Täyden palvelun resortissa tekemistä on todennäköisesti niin paljon, että halutessaan koko loman voi viettää hotellin alueella. Kun huomioi kaiken, mitä pakettiin kuuluu, on all inclusive -loma usein hyvää vastinetta rahalle.

All inclusive -hotellien miinukset

ShutterstockRuoka all inclusive -hotelleissa
All inclusive -paketin ostaneet matkailijat nauttivat yleensä kaikki ateriansa hotellissa.

1. Ruoan laatu on yllätys

All inclusive -hotellin varaava lomailija sitoutuu käytännössä syömään kaikki ateriansa paikassa, jonka ruoan tasosta ei ole etukäteen mitään takeita. Jos ruokatarjonta osoittautuu pettymykseksi, voi koko lomasta jäädä paha maku suuhun. Myös notkuvien buffetien eettisyys ja ruokahävikki saattaa mietityttää monia.

Muista, että all inclusive -hotelleja on olemassa kaiken tasoisia. Jos hinta on kovin halpa, ei tarjoiluiltakaan ole lupa odottaa liikoja. Selvitä etukäteen, kuuluuko pakettiin vain buffet-ruokailu vai onko resortin alueella muita hintaan kuuluvia ravintoloita.

Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea huolellisesti arvosteluja ja katsoa hotellivieraiden julkaisemia kuvia buffetista tai all inclusive -pakettiin kuuluvista ravintoloista.

2. Sidottu hotelliin

Kun ateriat on maksettu etukäteen, on all inclusive -matkailija monella tapaa sidottu hotelliin. Kaupunkikierrokselta tulee ehkä lähdettyä takaisin hotellille syömään. Kiinnostavan näköiset illallisravintolat jäävät testaamatta. Samalla lomakohteeseen ei ehkä tule tutustuttua kovin syvästi, kun lomapäiviä rytmittävät ateriat ja aktiviteetit hotellilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Yllättävät lisämaksut

Kun varaat matkan, selvitä huolella, mitä tilaamaasi pakettiin kuuluu. Termi all inclusive voi nimittäin olla harhaanjohtava. Hotellien yleisimmät lisämaksut liittyvät juomapaketteihin, retkiin sekä premium-tason illallisiin ja alkoholijuomiin.

ShutterstockMitä huonoja puolia all inclusive -hotelleissa on?
Ennen matkan varaamista kannattaa punnita all inclusive -hotellin hyvät ja huonot puolet.

Tietyistä aktiviteeteista kuten golfista, sukelluksesta ja vesiskoottereista peritään yleensä erillinen maksu, vaikka hotelli tarjoaisikin niitä. Muista myös selvittää, millainen tippikäytäntö lomakohteessasi on.

Yhdysvalloissa ja Karibian kohteissa kannattaa aina tarkistaa, lisätäänkö hotellihintaan päivittäinen resort fee. Kiusallinen lisämaksu nostaa loman hintaa yllättävän paljon.

4. Voiko all inclusive -lomalla kokea kohteen aidosti?

Moni sattaa miettiä ennen lomaa, onko all inclusive -hotellissa mahdollista kokea lomakohteen aito puoli. Fakta on se, että resortissa matkailija on melkoisessa kuplassa. Onneksi sieltä pääsee halutessaan poistumaan vaikka joka päivä.

All inclusive -hotellit saavat kritiikkiä siitä, että niissä majoittuvat matkailijat eivät tuo tuloja paikallisille yrittäjille. Isot resortit ovat usein kansainvälisten jättiketjujen omistuksessa, eikä niissä käytetty raha näy paikallisten taskussa – paitsi tippien ja palkan muodossa.

All inclusive -lomalla voi tehdä tietoisen päätöksen lähteä ainakin muutamana päivänä pois hotellin alueelta tutustumaan paikalliseen elämänmenoon. Matkamuistot kannattaa ostaa hotellin lahjatavarakaupan sijaan paikallisten yrittäjien kojuista ja liikkeistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Tiesitkö, miten all inclusive -hotellit syntyivät? Alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Grand Hansa, Helsinki

Historialliseen kortteliin aukesi uusi hotelli Helsingissä – tältä näyttää Grand Hansa

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja