Hyppää sisältöön

Älä mokaa viiden tähden hotellissa – asiantuntijan 10 vinkkiä ensikertalaiselle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.04.2018
Lue kymmenen neuvoa, jotka haluat kuulla ennen ensimmäistä lomaa luksushotellissa.

1. Saavu itsevarmana

Suurimmalle osalle matkailijoista viiden tähden hotellissa yöpyminen on harvinaista herkkua, jolla saatetaan juhlistaa esimerkiksi häämatkaa tai merkkipäivää. Ensimmäinen kerta luksushotellissa voi jopa hermostuttaa. Toimivatko asiat samalla tavalla kuin budjettihotellissa?

Brittiläinen etikettineuvoja William Hanson kehottaa Daily Mailin haastattelussa luksushotelleihin tottumattomia matkailijoita säilyttämään malttinsa hotelliin saapuessaan ja astelemaan sisään itsevarmoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Älä anna silmiesi laajentua ja leukasi loksahtaa. Käyttäydy itsevarmasti kuin oma kristallikruunusi kotona olisi suurempi kuin hotellissa, neuvoo Hanson.

2. Vastaanottotiskiä ei välttämättä ole

Hansonin mukaan ei kannata hämmästyä, jos hotellin aulasta ei löydykään vastaanottotiskiä. Jotkut luksushotellit ovat luopuneet perinteisestä vastaanotosta, ja saapumismuodollisuudet saatetaan hoitaa suljettujen ovien takana erillisessä huoneessa. Joskus vieraat voidaan jopa ohjata suoraan huoneeseen.

3. Kohtelias etäisyys henkilökuntaan

Luksushotellissa henkilökunnan tehtävänä on pitää asiakkaat tyytyväisinä. Työnkuvaan ei kuitenkaan kuulu sen perusteellisempi kaveeraus tai henkilökohtaisten asioiden jakaminen. Luksushotellissa kohtelias etäisyys henkilökuntaan muodostaa Hansonin mukaan selvemmän rajan kuin esimerkiksi matkaoppaan tai kantakuppilan baarimikon kanssa rantalomakohteessa.

4. Älä jahtaa julkkiksia

Jos satut bongaamaan laatuhotellista julkisuuden henkilön, jätä tämä rauhaan. Myöskään vastaanotosta ei kannata mennä tivaamaan, onko kyseinen henkilö vieraana hotellissa. Jokaisen hotellin ensimmäinen sääntö on kunnioittaa kaikkien vieraiden yksityisyyttä.

5. Miten huonetyypit eroavat toisistaan?

Hotellien huonetyypit saattavat aiheuttaa päänvaivaa. Mikä on executive-huone? Pitäisikö valita superior– vai deluxe-huone? Nimet voivat olla hämmentäviä, sillä esimerkiksi superior-huone on nimestään huolimatta usein yksinkertaisin huonetyyppi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hansonin mukaan sviittejä lukuun ottamatta huoneet eroavat toisistaan varsin vähän. Jos olet luksushotellissa, on mikä tahansa huone todennäköisesti riittävän hyvä.

6. Pitääkö luksushotellissa jättää tippiä?

Tipin jättäminen hotellin henkilökunnalle kuuluu monissa maissa asiaan. On kuitenkin olemassa käsitys, jonka mukaan luksushotellit olisivat juomarahan jättämisen yläpuolella, sillä työntekijät ansaitsevat jo tarpeeksi hyvin. Hansonin mukaan uskomus ei pidä paikkaansa, vaan tippiä on kohteliasta jättää myös tasokkaassa hotellissa.

7. Älä kerjää huoneluokan korotusta

Jos olet varannut hotellista edullisimman huonetyypin, älä yritä tavoitella messevämpää huonetta pyytämällä vastaanotossa ilmaista huoneluokan korotusta. Hansonin mukaan onneaan voi toki kokeilla kertomalla esimerkiksi häämatkasta tai muusta lomalle osuvasta merkkipäivästä.

8. Hyödynnä conciergen palveluja

Luksushotellissa vieraiden käytössä on myös concierge-palvelu, mikä saattaa helposti unohtua. Conciergen tehtävänä on auttaa hotellivieraita kaikenlaisissa tilanteissa oli sitten kyseessä pöydän varaaminen suositusta ravintolasta tai esimerkiksi lippujen hankkiminen tiettyyn tapahtumaan.

9. Jätä matkalaukkujen kantaminen henkilökunnalle

Kun saavut luksushotelliin, ottaa henkilökunta matkatavarasi vastaan ja kuljettaa ne huoneeseen. Mutta tiesitkö, että sama palvelu on käytössäsi myös lähtiessäsi hotellista?

Hanson kehottaa matkailijoita soittamaan vastaanottoon noin varttia ennen lähtöä ja pyytämään henkilökuntaa hakemaan laukut.

10. Rajoita selfieiden ottamista

Kukapa ei haluaisi kuvata loman jokaista käännettä, kun on kerrankin tullut panostettua kalliiseen hotelliin? Hanson neuvoo matkailijoita kuitenkin pitämään jonkinlaiset rajat selfieiden ja drinkkien kuvaamisen kanssa. Loputtoman pituiset kuvaussessiot paljastavat ensikertalaisen ja saattavat ärsyttää muita hotellivieraita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Daily Mail
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja