Hyppää sisältöön

Tätä palvelua olet saattanut ihmetellä hotellissa ennen nukkumaanmenoa – mitä tarkoittaa turndown service?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 24.01.2024
Tasokkaissa hotelleissa huone valmistellaan yökuntoon.

Luksushotelleissa on turndown service ennen nukkumaanmenoa

Varasitko hotellihuoneen, jonka palveluihin kuuluu turndown service? Tai törmäsitkö termiin paikan päällä hotellissa tietämättä, mitä sillä oikein tarkoitetaan?

Monelle termi on vieras, mutta kyseessä on yleinen käytäntö tasokkaissa hotelleissa. Turndown service tarkoittaa sitä, että huone ja sänky valmistellaan asiakkaalle nukkumaanmenoa varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertaisimmillaan turndown serviceen kuuluu sängyn avaaminen: ylimääräiset tyynyt, peitot ja muut tekstiilit poistetaan. Peitto jätetään auki siten, että väsynyt hotellivieras voi sujahtaa suoraan vuoteeseen. Huoneeseen saatetaan jättää himmennetyt valot.

Turndown-palvelun hoitavat hotellin huonesiivoojat. Samalla henkilökunta tarkistaa, että huone on siisti, eikä esimerkiksi roskakori vaadi tyhjennystä päivällä tehdyn siivouksen jälkeen. Yleensä palvelu hoidetaan illallisaikaan vieraiden ollessa syömässä.

Usein hotellivieraille jätetään turndown servicen yhteydessä esimerkiksi pieni suklaamakeinen tai joku muu yllätys. Hotellista riippuen sängyn viereen saatetaan asettaa aamutossut tai yöpöydälle vesipullo. Mitä hulppeampi hotelli, sitä enemmän vastinetta voit odottaa rahoillesi.

Englanninkieliselle termille “turndown service” ei ole olemassa vakiintunutta suomennosta. Monet suomalaishotellit puhuvat kuitenkin huoneen laittamisesta yökuntoon.

Jos majoitut tasokkaassa hotellissa, mutta et halua kenenkään tulevan huoneeseesi illalla, kannattaa oveen kiinnittää älä häiritse -kyltti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Matkailija, hämmentävätkö hotellitermit? Katso selitykset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman kuuluisimmat hotellit

Kuinka monta tunnet? 10 legendaarista hotellia, joissa haluat yöpyä salaperäisen menneisyyden takia

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Benidorm, Espanja

Varaatko sinäkin hotellin tähtien perusteella? Usein ne johtavat harhaan – tässä syyt

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja