Hyppää sisältöön

Autolla Englannista Skotlantiin – näin toteutat onnistuneen road tripin Isossa-Britanniassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.12.2018
Ajaminen eteläisestä Englannista pohjoisen Skotlantiin on unohtumaton matka, joka paljastaa pienen maan monipuolisuuden. Lue vinkit onnistuneeseen road tripiin Isossa-Britanniassa!

Muutakin kuin Lontoo

Lontoo on monen matkailijan suosikkikohde, jonne voi matkustaa useita kertoja vuodessa. Kun Lontoo on käyty, voi karistaa sen tomut kengistään ja lähteä pohjoiseen, sillä Iso-Britannia on muutakin kuin pääkaupunkinsa.

Vuokraamalla auton ja ajamalla Englannista Skotlantiin saa Ison-Britannian monimuotoisuudesta paljon enemmän irti, sillä tiet vievät hengästyttäviin luontokohteisiin ja somiin pieniin kaupunkeihin. Jos aikaa jää, matkalla pohjoiseen voi tehdä koukkauksen länteen ja vierailla Walesissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue vinkit Ison-Britannian road tripiin!

Vuokraa auto lentokentältä

Kun vuokraa autoa Isossa-Britanniassa, matkaan kannattaa lähteä lentokentältä. Lontoon lentokentistä esimerkiksi Gatwick sijaitsee niin kaukana Lontoon keskustasta, että Lontoon kiertäminen road tripille lähdettäessä on yksinkertaista. Auton voi vuokrata kätevästi Rantapallon vuokra-autohaun avulla.

Kun vuokraa Isossa-Britanniassa auton, siihen voi yleensä ostaa joko minimivakuutuksen tai täyden, omavastuuosan poistavan vakuutuksen. Lisäksi hieman yli kymmenen puntaa maksava tuulilasin vakuutus myydään usein erikseen, mikä on hyvä ottaa huomioon kustannuksissa.

Lähtiessä on hyvä suunnitella myös se, ajaako autoa yksi vai useampi matkaseurueen jäsen, sillä lisäkuljettajista pitää maksaa erikseen.

Auton saa useimmiten käyttöönsä tankki täynnä, ja se pitää myös palauttaa tankki täynnä vuokrauspisteeseen. Muista ottaa kuva autosta sekä lähtiessä että palatessa. Erityisesti palauttaessa kannattaa ottaa kuva, jotta voi myöhemmin todistaa palauttaneensa auton ajoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varo näitä vasemmanpuoleisessa liikenteessä

Moni arastelee Ison-Briannian vasemmanpuoleista liikennettä, koska Suomessa ajetaan oikealla.

Haastavimman vasemmanpuoleisesta liikenteestä tekevät risteykset, sillä väistämisvelvollisuuden kääntäminen peilikuvaksi vaatii totuttelua. Tästä ei kuitenkaan Isossa-Britanniassa tarvitse murehtia juuri lainkaan, sillä suurin osa risteyksistä on kiertoliittymiä eli liikenneympyröitä. Liikenneympyrät kierretään kuitenkin päinvastaiseen suuntaan kuin Suomessa, eli vastapäivään.

Vaikka kiertoliittymät tekevätkin liikenteestä sujuvampaa ja turvallisempaa, ne eivät välttämättä ole yksikaistaisia eivätkä edes pyöreitä. Liikenneympyrässä navigoiminen vaatii pitkiä hermoja, valmiutta ajaa harhaan ja mieluusti matkaseuran, joka auttaa valitsemaan oikean kaistan.

Swindon, Iso-Britannia
Swindonin kiertoliittymä tunnetaan nimellä The Magic Roundabout, mutta liikenneympyrään sattuvalle suomalaiselle liikennejärjestely ei ole erityisen maaginen. Jos mahdollista, erikoisimmat liittymät kannattaa Ison-Britannian-kiertomatkalla välttää.

Vasemmalla puolella ajaessa kannattaa myös kiinnittää huomiota auton vasempaan reunaan, sillä auton ulottuvuuksien hahmottaminen peilikuvana vaatii harjoittelua.

Hyvä tieverkosto pohjoiseen asti

Jos haluaa ajaa Englannista Skotlantiin, on hyvä muistaa, että Iso-Britannia on melko pitkä maa, ja matkaan voi olla viisasta varata vähintään muutama päivä. Ajomatka Lontoosta Edinburghiin kestää yhteensä lähes kahdeksan tuntia.

Ison-Britannian suurimmat tiet ovat hyvässä kunnossa pohjoiseen saakka. Maalla tiet ovat kapeampia ja toisinaan huonokuntoisempia. Moottoriteiden korkein rajoitus Ison-Britannian teillä on 70 mailia tunnissa, mikä vastaa Suomessa lähes 120 kilometriä tunnissa. Liikenne on moottoriteillä enimmäkseen sujuvaa ja matka taittuu jouhevasti. Suurimmilla teillä ja erityisesti Skotlannissa on syytä varoa nopeuskameroita.

Edinburgh, Iso-Britannia
Edinburgh on hyvä pohjoinen päätepysäkki lyhyelle road tripille Isossa-Britanniassa. Jos aikaa riittää, Edinburghista voi jatkaa vielä pohjoisempaan Skotlantiin.

Kaupunkeja lähestyttäessä säästää sekä rahaa että hermoja, kun etsii majoituksen kaupungin laitamilta ja liikkuu ydinkeskustaan paikallisliikenteellä. Liikennemäärät ovat suurempia kuin Suomessa, ja monesti myös majoitus on halvempaa ydinkeskustan ulkopuolella. Hyvä tie esimerkiksi Lontoon kiertämiseen on kehätie M25, joka kiertää koko kaupunkialueen ympäri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkiretkiä matkan varrella

Ison-Britannian road tripille lähdettäessä on hyvä pohtia pysähdyspaikat etukäteen, ja mahdollisesti myös varata hotellit ennalta esimerkiksi Rantapallon hotellihausta.

Pohjoiseen johtaa kaksi suurempaa tietä, joten halutessaan saarella voi matkustaa toista puolta pohjoiseen ja toista puolta takaisin etelään. Mikäli ei ole varma vasemmalla puolella ajamisesta suurissa kaupungeissa, pysähdyspaikat voi suunnitella pienempiin kaupunkeihin, joissa liikkuminen on helpompaa. Päätiet ovat kuitenkin verrattain yksitoikkoisia, joten on kannattavaa ajaa myös pienempiä teitä.

Kun ajaa Lontoosta Skotlantia kohti, keskikokoiset brittiläiskaupungit ovat helpoimpia lyhyille pysähdyksille. Esimerkiksi Oxford on helppo kaupunki poiketa autolla, sillä se on maltillisen kokoinen ja nähtävyydet saa otettua haltuun päivässä. Pysäköintipaikkojen sijainnit näkee helposti Oxfordin kaupungin verkkosivuilta.

Oxford
Oxfordin kaupunki sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Lontoosta. Se sopii hyvin pysähdyspaikaksi road tripille, koska kaupunki on helppo nähdä päivän aikana.

Myös viihtyisä Chesterin kaupunki Pohjois-Englannissa on hyvä vaihtoehto suurelle Manchesterille. Chester on kaunis kaupunki erityisesti keväisin. Kaupungista löytää Ison-Britannian ainoan ehjän roomalaisaikaisen kaupunginmuurin, jonka päällä kävellen voi kiertää historiallisen kaupunginosan ympäri.

Pysähdy kansallispuistoissa

Ison-Britannian piilotettu aarre ovat sen lukuisat kansallispuistot. Kansallispuistoihin ei useinkaan ole mahdollista matkustaa ilman omaa autoa, joten road trip on mainio tilaisuus nähdä saaren luontoa.

Pohjoiseen matkustaessa matkalle osuvat muun muassa Peak Districtin ja Lake Districtin kansallispuistot. Lake Districtin kansallispuisto on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2017. Hyvä pysähdyspaikka Englannin järviseudulla on idyllinen Windermeren kylä, joka sijaitsee laaksossa järven rannalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Peak District -kansallispuisto
Peak District -kansallispuisto on oivallinen paikka päivän vaellusretkelle, jos haluaa ajamisen lomassa päästä jaloittelemaan.

Kansallispuistojen tiet ovat useimmiten hyvin kapeita, mutta se ei juuri paikallisia kuljettajia haittaa. Nopeusrajoitukset kapeilla teillä ovat suhteellisen korkeat, ja moni paikallinen ajaa maalaisteillä niin kovaa kuin rajoitus sallii. Liikennekulttuuriin tottumattoman kannattaa siis noudattaa varovaisuutta ajaessaan jyrkkiin mutkiin.

Matkan varrella rannalle tai linnaan

Iso-Britannia ei ole arvaamattoman säänsä vuoksi monen rantalomailijan mielessä, mutta kesäaikaan lämpötilat saattavat etenkin Etelä-Englannissa nousta hellelukemiin. Helteisen autossa istumisen tauottamiseksi voi suunnitella matkan varrelle myös lyhyen rantaloman, sillä Isosta-Britanniasta löytyy monia mykistäviä rantoja.

Ranta Isossa-Britanniassa
Erityisesti kesän road tripillä voi ajaa Ison-Britannian rantaa ja pysähtyä tarvittaessa uimarannalle.

Maa on myös täynnä monenkirjavia linnoja, joita vauraat suvut ovat vuosien saatossa omistaneet. Esimerkiksi Edinburghissa kaupunkikuvaa hallitsee Edinburghin linna.

Karunkaunis Skotlanti

Skotlanti on loistava road trip -määränpää monesta syystä. Tiet ovat usein autioita vapaaseen ajamiseen, ja karunkauniit maisemat ovat jotakin, mitä ei kaupunkilomalla voi kokea. Kumpuileva maisema ja karu luonto käyvät nähtävyydestä jo itsessään, ja teiden varsilla tulee tasaisin väliajoin taukopaikkoja lepäämiseen.

Lepotauot kannattaa myös pitää, mistä muistuttaa monien moottoriteiden varsilla oleva kyltti: Tiredness can kill – väsymys voi tappaa.

>> Lue lisää vinkkejä Ison-Britannian kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja