Hyppää sisältöön

Yksi asia yllättää ensikertalaisen Lontoossa – kaupungin ykkösnähtävyys on avoinna vain pari kuukautta vuodesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.03.2022
Tiesitkö, että Buckinghamin palatsin sisätilat ovat suurimman osan ajasta suljettu kävijöiltä?

Buckinghamin palatsiin pääsee vain parina kuukautena vuodesta

Lähes kaikki osaavat nimetä Lontoon nähtävyyksistä Ison-Britannian kuningasperheen virka-asunnon Buckinghamin palatsin. Jo 1700-luvun alussa valmistunut maamerkki on ollut viime vuosina erityisen paljon esillä prinssien hää- ja vauvauutisten myötä.

Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä, että vierailu kuninkaallisessa palatsissa on hankalaa suurimman osan vuodesta. Buckinghamin palatsin sisätilat valtiosaleineen ovat avoinna kävijöille vain noin kaksi kuukautta vuodesta, jolloin kuningatar Elisabet asuu Balmoralin linnassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palatsi aukeaa vieraille yleensä heinäkuun lopussa ja sulkeutuu uudelleen syyskuun loppupuolella. Jos siis haluat nähdä rakennuksen sisäpuolelta, kannattaa matka ajoittaa elo- tai syyskuulle.

Säännöissä on muutamia poikkeuksia. Buckinghamin palatsi on avoinna kävijöille tiettyinä päivinä joulu-, tammi- ja helmikuun aikana. Erikoispäivinä liput ovat kalliimmat.

Mitä Buckinghamin palatsissa voi tehdä?

Käytännössä vierailu Buckinghamin palatsissa tarkoittaa useimmille matkailijoille rakennuksen ihailua ulkopuolelta sekä vahdinvaihdon seuraamista. Punaiseen ja mustaan pukeutuneiden kivikasvoisten vahtien seremonia on Lontoo-klassikko.

Buckinghamin palatsin vahdinvaihto tapahtuu kesäkausina päivittäin. Suurimman osan vuodesta sille on kuitenkin osoitettu tietyt päivät, jotka ovat yleensä maanantai, keskiviikko, perjantai ja sunnuntai. Päivämäärät ja aikataulu kannattaa aina tarkistaa etukäteen.

Jos haluat seurata kuninkaallista vahdinvaihtoa, kannattaa Buckinghamin palatsin edustalle saapua jo hyvissä ajoin etukäteen. Parhaat paikat varataan jo viimeistään tuntia ennen seremoniaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valtiosalien sijaan Buckinghamin palatsissa voi keskittyä kuninkaallisiin talleihin, joista käytetään nimeä Royal Mews. Kuningasperheen hevoskärryihin ja muihin menopeleihin pääsee tutustumaan vuosittain helmikuun alusta marraskuun loppuun.

Buckinghamin palatsin alueella sijaitsee myös taidegalleria The Queen’s Gallery, joka on avoinna kävijöille ympäri vuoden. Galleriassa järjestetään vaihtelevia näyttelyjä.

Vaihtoehdoksi Buckinghamin palatsille voi valita Windsorin linnan, joka on niin ikään yksi kuningasperheen virka-asunnoista. Linna sijaitsee vain noin puolen tunnin junamatkan päässä Lontoon keskusta-alueelta ja on avoinna kävijöille ympäri vuoden.

Lue myös: Älä mokaa Lontoossa – näin vältät tyypilliset turistivirheet

Lähde: Royal Collection Trust, Visit London
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näihin upeisiin paikkoihin pääset helposti Lontoosta – 10 kiinnostavaa päiväretkeä

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja