Hyppää sisältöön

Onko tässä Euroopan yllättävin rantakohde? Ison-Britannian viisi upeinta rantaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.07.2018
Koe Iso-Britannia aivan uudella tavalla ja lähde rantalomalle! Pitkät hiekkarannat ja turkoosina välkehtivä merivesi tarjoavat vaihtelua maan perinteisimpiin matkakohteisiin.

Rantalomalle Isoon-Britanniaan

Pohjois-Euroopassa sijaitseva Iso-Britannia on suosittu matkailumaa, jonka suosituin kohde on ehdottomasti maan pääkaupunki Lontoo. Muita matkailijoiden tuntemia kohteita ovat esimerkiksi Manchester, Edinburgh ja Liverpool.

Isoon-Britanniaan matkustetaan perinteisesti kaupunki- tai autolomalle. Paikalliset nauttivat maan rannoista, mutta harva matkailija tulee ajatelleeksi, että Iso-Britannia tarjoaa myös monia hulppeita rantoja. Syy tähän on muun muassa sää: pohjoisen sijaintinsa ja melko arvaamattomien sääolosuhteiden vuoksi Iso-Britannia ei ole perinteinen aurinkolomakohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puitteet rantalomalle ovat kuitenkin kohdillaan, sillä maassa on lukuisia leveitä hiekkarantoja joista nauttia kaikessa rauhassa ilman suuria matkailijamassoja. Maan upeimmat rannat sijaitsevat selvästi Lontoon ulkopuolella, joten rannoille päästäkseen on nähtävä vaivaa ja muokattava kaupunkilomasuunnitelmia.

Rannat vakuuttavat vaativimmankin kävijän, sillä maasta löytyy näyttäviä postikorttirantoja valkoisine hiekkoineen ja turkoosine vesineen. Myös palvelut ovat erinomaiset, mutta vastaavasti Isossa-Britanniassa on myös runsaasti kauniita luonnonrantoja.

Tutustu Ison-Britannian upeimpiin rantoihin!

1. Watergate Bay, Cornwall

Ison-Britannian kaakkoisoassa sijaitsevan Cornwallin paras ranta on ehdottomasti pehmeähiekkainen Watergate Bay. Reilun kolmen kilometrin mittainen ranta on leveä, joten tilaa riittää mukavasti kesän kuumimpanakin päivänä.

ShutterstockIson-Britannian kauneimmat rannat
Cornwallissa sijaitsevalle Watergate Bay -rannalle pääsee helposti.

Ranta sijaitsee noin 15 minuutin ajomatkan tai 45 minuutin mäkisen kävelymatkan päässä Newquayn kaupungista. Hyvin varusteltu uimapaikka tarjoaa kaiken tarpeellisen onnistuneeseen rantapäivään: Watergate Bay -rannalla on wc, rantoja ja kahviloita sekä vuokrattavia aurinkotuoleja. Lisäksi rannalla päivystää hengenpelastaja toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Rannan vieressä on kaksi parkkipaikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Watergate Bay on perheiden ja surffaajien suosiossa. Rannalla on erikseen merkityt uintialueet, sillä Atlantilta iskevät komeat aallot takaavat mainiot olosuhteet surffaukselle.

2. Porthcurno, Cornwall

Niin ikään Cornwallissa sijaitseva Porthcurno on paratiisimainen valkohiekkainen ranta, joka sijaitsee suojassa kahden korkean kallion välissä. Aivan Cornwallin länsirannikolla sijaitseva palkittu ranta on suosittu kohde juuri kauneutensa vuoksi. Aurinkoisena päivänä merivesi välkkyy turkoosina, mikä luo vaikuttavan näkymän valkohiekkaiselle rannalle.

Ison-Britannian kauneimmat rannat
Turkoosi merivesi on harvinainen näky Isossa-Britanniassa, mutta Porthcurnon rannalla sen voi todistaa omin silmin.

Rannan palveluihin lukeutuu hengenpelastaja, joka on paikalla toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Aivan Portchurnon rannan tuntumassa on lukuisia majoitusmahdollisuuksia.

Rannan lähellä sijaitsevat myös monet alueen kiinnostavimmat nähtävyydet. Lyhyen kävelymatkan päässä odottavat Minack Theatre -teatteri, näyttävä 80-tonninen graniittikivi Logan Rock sekä kiinnostava Portchurno Telegraph Museum.

3. Luskentyre Sands, Skotlanti

Aivan Pohjois-Skotlannissa sijaitsevan Harrisin saaren upein ranta on saaren eteläosasta löytyvä Luskentyre Sands -hiekkaranta. Rannalle päästäkseen on nähtävä vaivaa, sillä saari sijaitsee noin kahdeksan tunnin auto- ja lauttamatkan päässä Glasgow’sta. Perillä odottava maisema on kuitenkin vaivan arvoinen.

ShutterstockIson-Britannian kauneimmat rannat
Kaukana Skotlannissa sijaitsevalle Luskentyren rannalle on vaivalloinen matka, mutta tämä näkymä on monille retken arvoinen.

Kehuttu Luskentyren ranta on kuvankaunis: valkoinen pehmeä hiekka ja sinivihreänä hohtava merivesi luovat maiseman, jota ei ensimmäisenä ajattelisi löytävänsä Skotlannin pohjoisosista. Ranta-alueella on myös hiekkadyynejä, jotka tekevät maisemasta entistä kiinnostavamman. Rannalta avautuu näkymä vastapäätä sijaitsevalle Taransayn saarelle.

Luskentyren ranta tarjoaa vaihtelua aktiiviseen Skotlannin-lomaan. Rannan ympäristössä on erinomaiset puitteet muun muassa patikkaretkille ja pyöräilyyn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Holkham Beach, Norfolk

Lontoon koillispuolella sijaitsevan Norfolkin alueen kaunein ranta on keltahiekkainen luonnonranta Holkham Beach. Ranta-alue on suuri, joten omaa rauhaa löytyy kesälläkin. Rantamaisemaa koristavat kauniit hiekkadyynit ja värikkäät rantamökit.

ShutterstockIson-Britannian kauneimmat rannat
Holkham Beach -rannalla on tunnelmallisia rantamökkejä.

Vuoroveden vaikutukset tekevät Holkham Beach -rannasta varsin näyttävän kohteen, ja ranta on kauneimmillaan juuri laskuveden aikaan.

Rannan palveluihin lukeutuu muun muassa kesäkuukausina päivystävä hengenpelastaja sekä kahvila-ravintola. Rannalla saattaa näkyä myös tavallista enemmän paljasta pintaa, sillä osa Holkham Beach -rannasta on naturistien käytössä.

5. Blackpool Sands, Devon

Ison-Britannian etelärannikolla sijaitseva Blackpool Sands -ranta on pitkä hiekkaranta, missä on helppo nauttia lämpimistä kesäpäivistä. Ranta on saanut kansainvälisen Blue Flag -tunnustuksen, joka on merkki Euroopan ympäristösäätiön tarkkojen laatuvaatimusten täyttämisestä muun muassa veden puhtauden ja rannan turvallisuuden näkökulmasta.

Ranta sijaitsee vehreän mäntymetsän reunalla ja erinomaisten uintiolosuhteiden lisäksi Blackpool Sands on myös hyvin kaunis luonnonpaikka.

ShutterstockIson-Britannian kauneimmat rannat
Blackpool Sands -ranta on suosittu ja kaunis kohde, jonka vieressä sijaitsee komea mäntymetsä.

Hyvin huolehdittu ranta on helppo vierailukohde, sillä palvelutarjonta on hyvä. Esteettömällä ranta-alueella on muun muassa ravintola, wc, suihkut, mainiot vesiurheilumahdollisuudet sekä heinäkuun alusta syyskuun alkuun päivystävä hengenpelastaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Isoon-Britanniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Sarakiniko, Milos

Tätä Kreikan saarta et ehkä vielä ole nähnyt – ranta kuin suoraan kuusta

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja