Hyppää sisältöön

Formulamatkalla vauhti kiihtyy

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.08.2013
Monaco, Istanbul, Bahrain, Abu Dhabi - F1-kisojen hurmio toistuu yhtä mykistävänä missä tahansa maailmalla.

Edullisimmin Budapestiin

Formulamatkat eivät ole yhdestä puusta veistettyjä, vaikka tietyt lainalaisuudet toteutuvat osakilpailusta toiseen. F1-maailma avautuu erilaisesta näkökulmasta Singaporen katuradan keinovalaistuksessa kuin esimerkiksi Monacon Grand Prix’ssä.

Kisapaikalla on väliä niin tapahtuman luonteen kuin hinnankin suhteen. Halvimmillaan F1-matkalle pääsee noin tuhannen euron sijoituksella, jos matkanjärjestäjää valittaessa kriteerinä on asioiden mutkaton sujuminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suhteellisen halvoille formulamatkoille pääsee valitsemalla kohteekseen esimerkiksi Turkin Istanbulin tai suomalaisten suosiman Unkarin Budapestin.

Katurata keskellä kaupunkia

Monaco on Euroopassa ajettavista osakilpailuista hintavin matkaajalleen, laadukkaana valmismatkana noin 2 500 euroa. Tällöin peruspakettiin kuuluvat kaikki herkut useamman tähden hotelliyöpymisistä alkaen ja siirtymiset hotellilta radan varteen sujuvat kätevästi yhteiskyydityksillä.

Monacon katurata on palvellut autourheilun ystäviä vuodesta 1955 lähtien. Ruhtinaskunnan tarjoama ilmapiiri on innoittanut ylistäviä arvioita niin katsojilta kuin kuljettajiltakin.

Kaukaisimmatkin osakilpailut ovat saavutettavissa täyden kattauksen periaatteella 4000-5000 euron hintaan.

Moottorin voima tuntu vatsanpohjassa

Formulamatkan suolana toimivat radan tapahtumat, jotka käynnistyvät harjoituksista ja huipentuvat varsinaiseen kilpailuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

F1-autoista kantautuvat äänet ottavat katsojan välittömästi valtaansa. Tehokkaiden moottorien voima tuntuu katsomon ylälehterilläkin istuvan vatsanpohjassa.

Kolmensadan kilometrin tuntivauhdissa mutkaa lähestyvä F1-auto tuntuu rikkovan ihmismielen käsitystä, kun kuljettaja ottaa salamannopeasti ylimääräiset nollat pois vauhtilukemista. Toisaalta urheilufanit haluavat seurata miten nopeasti F1-autot kiihtyvät täyteen vauhtiinsa.

Formulamatkalle pakettina tai omatoimisesti

Suurin formulamatkojen järjestäjä Suomessa on Event Travel. Varteenotettavien järjestäjien joukkoon ovat luettavissa myös esimerkiksi Mr. Travel, Matka-Agentit, Matkatoimisto Saarikoski ja Matka-Jovain.

Formulamatkoille valmistautuva voi räätälöidä kisaviikonloppuunsa vaihtelevia elementtejä. Kisapaikkaa on mahdollista seurata linnun näkövinkkelistä helikopterin kyydissä tai nauttimalla hienoa ravintolaillallista Monacon tapaan samalla, kun seuraa kisan tuoksinoita.

Kokeneempi formulamatkailija voi nauttia Bahrainin ja Turkin kisoista jo senkin takia, että F1-autot kiertävät rataa normaalista poiketen vastapäivään.

Omatoimisen matkaajan on valmistauduttava reissuun huolella, jotta kisaviikonloppuun ei tule ylimääräisiä mutkia. Formulamatkan jäljiltä harva malttaa olla palaamatta uudestaan vaaraa ja tähtien loistetta huokuvan urheiludraaman syntysijoille.

Formula 1:n MM-sarjan alustava kilpailukalenteri kaudella 2013

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

15.-17.3. Australia
22.-24.3. Malesia
12.-14.4. Kiina
19.-21.4. Bahrain
10.-12.5. Espanja
23.-26.5. Monaco
7.-9.6. Kanada
28.-30.6. Iso-Britannia
5.-7.7. Saksa
26.-28.7. Unkari
23.-25.8. Belgia
6.-8.9. Italia
20.-22.9. Singapore
4.-6.10. Etelä-Korea
11.-13.10. Japani
25.-27.10. Intia
1.-3.11. Arabiemiraatit
15.-17.11. Yhdysvallat
22.-24.11. Brasilia

Jouni Lampinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Formula 1 Barcelonassa

Tällainen on Espanjan GP – katso formulavinkit Barcelonaan

Formula Rossa

Kimi Räikkönen maailman nopeimmassa vuoristoradassa – ilmekään ei värähdä

Espanjan Formula 1 -osakilpailut käydään Kataloniassa

Vauhtihullun Espanja: täällä voit seurata formuloita ja Moto GP:tä paikan päällä

Heikki Kovalainen Singaporessa

Heikki Kovalaisen vinkit formulamatkailijalle