Hyppää sisältöön

Euroopan parhaat pyöräilykaupungit – viisi paikkaa, joissa liikut helpoiten pyörällä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.05.2018
Pyörällä on helppo tutustua uuteen matkakohteeseen, kunhan vain uskaltaa nousta satulan selkään ja lähteä polkemaan paikallisten sekaan.

1. Kööpenhamina on virallinen pyöräilykaupunki

Kööpenhamina on Pohjoismaiden pyöräilypääkaupunki, joka on voittanut lukuisia palkintoja fillarikulttuurinsa ansiosta. Yksi ensimmäisistä asioista, joihin matkailija kaupungissa kiinnittää huomiota onkin se, että kaikki bisnesmiehistä opiskelijoihin ja lapsiperheisiin tuntuvat liikkuvan pyörällä.

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Kööpenhamina on tunnettu erinomaisesta pyörätieverkostostaan.

Vuokrapyörä on myös matkailijalle mainio tapa nähdä Kööpenhaminaa. Kompaktin kokoisessa kaupungissa on helppo siirtyä nähtävyydeltä toiselle ja pysähtyä välillä nauttimaan kulinaarikaupungin antimista. Kesäkuukausina Kööpenhaminasta on helppo pyöräillä esimerkiksi viiden kilometrin päässä sijaitsevalle Amagerin rannalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Amsterdam on pyöräilijän paratiisi

Amsterdam on Euroopan ja kenties koko maailman kuuluisin pyöräilykaupunki. Kaupungin suosituin menopeli tulee Amsterdamiin saavuttaessa heti selväksi: jättimäiset pyöräparkit ovat täynnä ja kaduilla viuhtovat eteenpäin niin työmatkaansa taittavat paikalliset kuin näköalakierroksella kruisailevat turistitkin.

Amsterdamissa on pyöräreittejä yli 400 kilometrin edestä. Kaupungin mukaan pyöriä löytyy jopa enemmän kuin asukkaita!

Pyörävuokraamoja löytyy ympäri kaupunkia ja pyöräilijöille on omat ajokaistat. Pyöräilijöiden virrassa on erityisen tärkeää noudattaa liikennesääntöjä – muista antaa käsimerkkejä kääntyessäsi ja seuraa pyöräilijöille tarkoitettuja liikennevaloja.

Osa pyörävuokraamoista tarjoaa alennuksia I amsterdam -kaupunkikortilla. Muista aina lukita polkupyöräsi kiinni esimerkiksi pylvääseen tai muuhun tukevaan rakennelmaan, sillä pyörävarkaudet ovat kaupungissa yleisiä.

3. Berliinissä pyöräily on tehty helpoksi

Unohda metro ja bussit – hyvällä säällä paras tapa liikkua Berliinissä on polkupyörä. Paikallisten keskuudessa suositun menopelin ovat huomioineet myös matkailijat, ja nykyään Berliinistä löytyykin runsaasti pyörävuokraamoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockEuroopan pyöräilykaupungit
Polkupyörät ovat tuttu näky Berliinissä, missä kaksipyöräisen selkään nousevat myös monet matkailijat.

Berliinissä on yli 600 kilometrin edestä pyöräteitä, ja kaupungin laakea maasto tekee pyöräilystä helppoa. Jos omatoimisesti pyöräileminen ei houkuttele, löytyy Berliinistä runsaasti erilaisia opastettuja pyöräkierroksia esimerkiksi teemojen tai alueiden perusteella.

4. Ota pyörät alle Sevillassa

Andalusian kaunotar Sevilla saattaa saada ainakin tottumattoman turistin kiristelemään hampaitaan auton ratissa – siksi historiallinen kaupunki kannattaakin ottaa haltuun polkupyörän selästä käsin.

Euroopan pyöräilykaupungit
Sevillan kaupunkipyörät löytyvät helposti.

Sevillassa on SEVici-palvelu, jonka avulla sekä paikalliset että matkailijat voivat vuokrata pyöräparkeista polkupyöriä pientä maksua vastaan. Kaupungilla on jopa 250 SEVici-parkkia, joista löytyy 2 500 polkupyörää – vuokra-ajokkia ei siis pitäisi koskaan olla kovin hankala löytää.

Pyöräkaistoja Sevillassa on yli 120 kilometrin verran, ja kaupunki onkin viime vuosina nostanut Barcelonan ohella kovasti profiiliaan nimenomaan helppona pyöräilykohteena.

5. Vaihda auto pyörään Münchenissa

Vaikka Saksa tunnetaankin ennen kaikkea autoilumaana, voi kohteisiin kaupunkilomalla tutustua myös pyöräkyydillä. Yhtenä Saksan parhaimmista pyöräilykaupungeista pidetään Münchenia.

Münchenin kaupungin mukaan ydinkeskustassa liikkuminen on helpompaa polkupyörällä kuin autolla tai edes julkisilla kulkuneuvoilla. Münchenissa pyöräily onkin tehty helpoksi huiman 1 200 kilometrin mittaisen pyöräkaistaverkoston avulla.

Myös julkisen liikenteen ja pyöräreissujen yhdistäminen onnistuu Münchenissa helposti asemien pyöräparkkien ansiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Amsterdamin tärkeimmät nähtävyydet

Amsterdamin parhaat nähtävyydet – 17 paikkaa, jotka haluat kokea

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Aurinkoiset Kööpenhaminan rantakadut

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja