Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Alankomaat

Matkaopas: Amsterdam

Roosa Hakkarainen Päivitetty: 14.03.2024
Alankomaiden pääkaupunki on pullollaan historiaa, erikoismuseoita ja vintagekauppoja, sekä urbaania ruoka- ja juhlakulttuuria vailla vertaansa.

Alankomaiden pääkaupunki on kuin kansainvälinen kylä

IJMeer-järven pohjukassa sijaitsee eurooppalainen pääkaupunki Amsterdam, jonka pyöriä parveilevan ja kanavien halkoman keskustan mukulakivikatuja reunustavat pittoreskit asuintalot.

Monet tulevat Damiksi kutsuttuun kaupunkiin ihastelemaan keväisin kukkivia tulppaanipeltoja ja maistelemaan pitkään kypsytettyjä juustoja. Sen uniikkia ja kansainvälistä tunnelmaa matkustaa tutkimaan jopa 20 miljoonaa matkailijaa joka vuosi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockHymyilevä nainen kamera kädessä katselemassa maisemia Amsterdamin Dam-aukiolla.
Amsterdam on suomalaisille helppo kohde, sillä se sijaitsee lyhyen matkan päässä.

Amsterdamilla on Alankomaiden suurimpana kaupunkina monia metropolin piirteitä, kuten sen asukkaiden kansallisuuksien kirjo, ravintoloiden loputon tarjonta ja lukuisat kulttuuritapahtumat. Amsterdamin kaupunkialueella asuukin noin 800 000 ihmistä. 

Amsterdam on tunnettu kohde myös vapaamielisyyden ja viihde-elämän keskuksena, ja monet ovatkin kuulleet Punaisten lyhtyjen alueesta tai kannabiksen tuoksuisista coffee shopeista.

Kirjavassa kaupungissa on kotoinen tunnelma, ja sinne mahtuu paljon perheystävällisiä virkistysalueita, trendikkäitä ostosmahdollisuuksia sekä laatukahviloita.

Amsterdamiin matkaavan kannattaakin unohtaa stereotypiat ja nauttia kaupungin tarjoamista lomamahdollisuuksista.

Amsterdamin ilmasto

Sää on Amsterdamissa hyvin vaihteleva, ja varsinkin syyskuusta maaliskuulle usein tuulinen, sumuinen ja sateinen. Silloin myös matkailijamassoja on joulun aikaa lukuun ottamatta kesäkautta vähemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjanmeren välitön läheisyys tekee ilmastosta leudon, eikä lämpötila juuri laske alle nollan talvisin, eikä kesälläkään ole tukahduttavan kuuma. Kaupunkiin voi siis matkustaa ympäri vuoden. 

Mukavin matkustusajankohta on kesäkuukausina, jolloin aurinkoinen lämpötila on yleensä reilut parikymmentä astetta.

Tulppaanisesongin aikaan huhti-toukokuussa voi kaupungissa olla ruuhkaisaa.

Kostea ja tuulinen sää voi tuntuu yleensä mittarilukemia kylmemmältä, joten kerrospukeutuminen on suositeltavaa, sateenvarjoa unohtamatta.

Esimerkiksi sateen- ja tuulenpitävä takki on hyvä pakata mukaan kaikkina vuodenaikoina, vaikkakin talvella mukana on hyvä olla myös lämmin päällyskerros. Lyhyet sadekuurot ovat kanavakaupungissa lähes päivittäisiä, eikä sääennusteisiin kannata luottaa sokeasti.

Hintataso Amsterdamissa

Keskimäärin Amsterdamin hintataso on samankaltainen kuin Suomessa, joskin tietyt ravintolat ja alkoholi ovat Suomen hintoja edullisempia. Katumarkkinoilta, kuten lauantaisin järjestettävältä Noordermarktilta Jordaanin alueella, voi usein ostaa niin tuliaisia kuin katuruokaa edulliseen hintaan.

ShutterstockKanaalin ylittävä silta, jonka edustalla värikkäitä taloja Amsterdamissa.
Amsterdamin hintataso voi tulla yllätyksenä, sillä se on paikoitellen kalliimpi kuin kotimaassa.

Amsterdamin hotellien hinta-laatusuhde on hyvä, ja vaihtoehtoja löytyy budjettihostelleista korkeatasoisiin luksushotelleihin. Yö keskihintaisessa kolmen tähden hotellissa maksaa noin 120 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joukkoliikenne on Amsterdamissa hieman Suomea kalliimpaa, ja päivälipun metroihin, raitiovaunuihin ja busseihin saa yhdeksällä eurolla. Junaliikenne suurimpien kaupunkien, kuten Rotterdamin, Haagin, ja Utrechtin välillä on sujuvaa, ja lippu maksaa noin 25–35 euroa.

Pyörän voi vuokrata yhdeksi päiväksi noin kymmenellä eurolla.

Valuuttana Alankomaissa toimii euro, ja yleisesti suositaan korttimaksua. Ruokakaupoissa ei voi maksaa kansainvälisillä maksukorteilla, vaan tarvitset maan oman pankin kortin tai käteistä, jota voi nostaa usein automaateista ruokakauppojen sisällä. Hyvästä palvelusta ravintolassa voi halutessaan jättää noin 10 prosentin tipin.

Amsterdamista on vaikea palata kotiin tyhjin käsin, sillä ostosmahdollisuudet ovat huikeat. Suosittuja hollantilaisia tuliaisia on useita:

 • tulppaanisipulit
 • värikkäät pienet ja suuret puukengät
 • makeat stroopwafel-vohvelit
 • pitkään kypsytetyt juustot, esim. Gouda
 • perinteiset sinivalkokirjaillut posliiniastiat
 • Tony’s Chocolonely -suklaa

Turvallisuus ja tavat Amsterdamissa

Amsterdamilaiset ovat rennon rempseää porukkaa, ja perhettä ja ystäviä tavataan usein toreilla, kadunvarsibaareissa ja puistoissa aamusta iltaan. Tyyliltään amsterdamilaiset ovat rentoja, ja monet pukeutuvatkin pusakkatakkeihin ja tennareihin tai bootseihin, ja tervehtivät halaten ja joskus poskisuudelmin. 

Hollannissa ruokaillaan Suomen tapaan aamiainen tai brunssi ennen puoltapäivää, jolloin lounasaika alkaa ja kestää yleensä kolmeen iltapäivällä. Hollantilaisessa kulttuurissa tyypillinen borrel on iltapäiväaikaan nautittu olut tai viinilasillinen, jonka seurana on usein pientä suolaista naposteltavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet hollantilaiset oluet, kuten Heineken ja esimerkiksi amsterdamilaisen panimon Brouwerij ‘t IJ:n tuottamat oluet ovat paikallisten suosiossa.

Shutterstock/Harry BeugelinkUseita polkupyöriä nojailemassa kanaalin ylittävään sillan kaiteeseen Amsterdamissa. Taustalla kanaali, jonka molemmin puolin on värikkäitä kerrostaloja ja vehreitä puita.
Suomalaismatkailija ei juuri törmää kulttuurishokkeihin Amsterdamin-loman aikana.

Illallista syödään ravintoloissa yleensä kuuden ja kahdeksan välillä, joskin monet ravintolat tarjoilevat syötävää koko päivän. Ravintoloihin on hyvä tehdä varaus etukäteen, sillä ulkona syöminen on keskeinen osa Amsterdamilaisten arkea ja juhlaa.

Alkoholia ei ole laillista nauttia eikä marihuanaa polttaa julkisilla paikoilla, ja paikallisia sekä seksityöntekijöitä kunnioittava käytös on vilkkaan yöelämän vuoksi kaupungissa ensiarvoisen tärkeää.

Amsterdam on historiallisesti aina ollut suvaitsevaisuuden syntypaikka, ja esimerkiksi LHBTIQ+-yhteisön Gay Pride -kulkue on koko kaupungin yhteinen ja näyttävä juhla. Monet baarit ja kahvilat ovatkin erityisesti yhteisölle suunnattuja.

Uskonnolla ei ole keskeistä roolia kaupungissa – esimerkiksi keskustan Dam-aukiolla sijaitseva myöhäisgoottilainen Nieuwe Kerkin kirkko on nykyisin lähinnä kulttuuri- ja musiikkitapahtumakäytössä.

Amsterdamin keskusta on pääosin turvallinen, mutta suuret turistijoukot huokuttavat taskuvarkaita. Julkisissa kulkuvälineissä ja keskustan aukioilla kannattaa siis pitää hyvä huoli omasta omaisuudesta.

Keskustan kadut sekä julkinen liikenne on suunniteltu pyöräilijöille ystävällisiksi, joten esimerkiksi pyörätuolilla liikkuminen on niillä sujuvaa. Useat museot ja nähtävyydet on rakennettu esteettömyys mielessä, ja muutamat taksiyhtiöt kuljettavat pyörätuolilla liikkuvia matkailijoita paikasta toiseen. Perinteisissä asuintaloissa on usein kapeat ja jyrkät portaat eikä hissiä, mikä on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi Airbnb-asuntoa vuokratessa.

Matkustaminen Amsterdamiin

Monet lentoyhtiöt kuten Finnair, KLM ja SAS lentävät reittilentoja Amsterdamiin useita kertoja päivittäin Helsingistä. Lennon kesto on yleensä noin kaksi ja puoli tuntia, ja suorat meno-paluu lennot maksavat 150–250 euroa. 

Air Baltic liikennöi Tampereelta suoraan Amsterdamiin. Suorat lennot kestävät kaksi ja puoli tuntia.

Matka keskustaan taittuu Schipholin lentokentältä kätevästi junalla noin 20 minuutissa ja maksaa viitisen euroa. Taksi keskustaan maksaa noin 40 euroa.

ShutterstockAuringonlaskun värjäämä palatsi tulppaanimeren taustalla.
Suomesta on hyvät yhteydet Amsterdamiin.

Vaihdollisia lentoja voi saada edullisesti esimerkiksi Tampereelta, Turusta, Kuopiosta ja Rovaniemeltä. Sesonkiaikoina myös Brysselin, Rotterdamin ja Eindhovenin lentokentät voivat olla vaihtoehtoinen saapumiskohde, sillä niistä pääsee helposti junalla Amsterdamiin.

Monet matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat, Tui ja Tjäreborg järjestävät pakettimatkoja Amsterdamiin. Valikoimassa on niin muutaman päivän kaupunkipyrähdyksiä kuin pidempiäkin lomia.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Amsterdamiin pääsee Suomesta lentämättä muutamassa päivässä. Amsterdamiin kannattaa matkustaa Tukholman ja Hampurin kautta.

Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla. Tukholman ja Hampurin välillä kulkee useita junia. Kätevin on Ruotsin valtiollisen rautatien SJ:n operoima yöjuna EuroNight Stockholm Centraalin asemalta Hamburg Hbf -asemalle. Matka-aika on 12–13 tuntia.

Hampuriin voi matkustaa myös Travemünden kautta, jonne Finnlinesin autolautta kulkee Helsingistä noin 30 tunnissa.

Hampurista Amsterdam Centraalille pääsee vähimmillään yhdellä vaihdolla 5–7 tunnissa. Erilaisia vaihtoehtoja voi etsiä esimerkiksi Saksan valtiollisen rautatien Deutche Bahnin sivuilta. Junamatkojen suunnittelussa auttaa myös englanninkielinen seat61.com -sivusto.

Majoitus Amsterdamissa

Amsterdamissa voi majoittua niin hotelleissa, Airbnb-majoituksessa kuin hostelleissakin, ja jokaiseen budjettiin löytyy sopiva majoitus. 

Edullisimmillaan hostelliyö maksaa noin 80 euroa, ja Airbnb-asunnon voi vuokrata keskustan alueella noin 200 eurolla yö. Airbnb-huone on hostellien tapaan noin 80 euroa. 

ShutterstockTyynen järven rannalla kohoaa kaksi kerrostaloa, joista toisen katolla on kattokerroksessa uloke.
Amsterdamissa majoittuminen on yllättävän kallista, joten matkabudjettiin kannattaa varata ylimääräistä sitä varten.

Asuminen Amsterdamissa on melko kallista, ja Airbnb-vuokraus suosittua, joten hotellissa majoittuminen voi olla edullisempi vaihtoehto. Yö keskihintaisessa kolmen tähden hotellissa maksaa noin 120 euroa.

Uniikkia kokemusta etsivä matkailija voi toki löytää Airbnb-asunnon esimerkiksi asuntolaivasta, jollaista perinteisempi hotellimajoitus harvoin tarjoaa.

Majoitus kannattaa varata vähintään kaksi kuukautta ennen matkaa.

Laatua etsivälle matkailijalle on Amsterdamissa suuri valikoima erilaisia hotelleja. Esimerkiksi trooppista tunnelmaa heijasteleva neljän tähden hotelli Jakarta sijaitsee aivan Central Station -juna-aseman itäisellä kyljellä. Sen kaunis sisustus, huikeat aamiaismaisemat ja allasosasto ovat melko harvinainen näky Damin hotellien joukossa.

Monet kauniit ja uniikit hotellit sijaitsevat ruuhkaisen ydinkeskustan ulkopuolella paikallisten suosimilla asuinalueilla. Esimerkiksi Oosterparkissa sijaitseva neljän tähden putiikkihotelli Hotel Arena on tunnettu kulttuuritapahtumistaan, yksilöllisistä huoneistaan ja sen paikallisesta henkilökunnasta. 

Amsterdamin keskusta-alueella on mahdollista liikkua sujuvasti jalkaisin, ja etäisyydet ovat melko lyhyitä, joten majoittua voi missä kaupunginosassa tahansa.

Liikkuminen Amsterdamissa

Kaupungissa vierailevan on helpointa liikkua keskusta-alueella kävellen tai paikalliseen tapaan pyörällä. Amsterdamissa ei ole tapana käyttää pyöräilykypärää, mutta sitäkin varovaisempi kannattaa olla pyörää lukitessa: usein pyörissä on kaksi lukkoa. 

Jos kuitenkin suunnittelet matkaa toiseen kaupunkiin tai esimerkiksi Keukenhofin kukkapelloille, auton vuokraaminen voi olla mukava vaihtoehto. Auton voi vuokrata sekä Schipholin lentokentältä että Central Station -juna-asemalta keskustasta, josta vuokraaminen voi usein olla hieman lentokenttää edullisempaa. 

ShutterstockKanaalin ylittävä silta, jonka edustalla värikkäitä taloja Amsterdamissa.
Kanavat ja sillat täplittävät Amsterdamin katukuvaa, ja paras tapa tutustua siihen on jalkaisin tai pyörällä.

Keskustan alueelle parkkeeraaminen on melko kallista, joten auto kannattaa jättää valvottuun parkkihalliin keskustan laitamille, missä sitä voi pitää yhden euron hintaan.

Myös erilaiset mobiilisovellukset, kuten ShareNow ja Sixt Share, mahdollistavat sähköauton vuokraamisen kilometriveloituksella henkilöllisyyden sähköisen todistamisen jälkeen. Myös Uber, Bolt ja taksi kulkevat Amsterdamissa sujuvasti.

Junayhteydet Hollannissa ovat erittäin sujuvat, ja bussit, metro, lautat sekä raitiovaunut kulkevat lähes kaikkialle. 

Julkiseen liikenteeseen on mahdollista ladata GVB-mobiilisovellus, mutta lipun voi ostaa myös lähes kaikilta metroasemilta tai raitiovaunusta tai bussista. Lautat Central Stationilta keskustan pohjoispuolelle halki IJ-joen ovat Amsterdamissa ilmaisia.

Ravintolat Amsterdamissa

Amsterdamin runsaasta ravintola-, kahvila- ja baarivalikoimasta löytyvät suosikit niin budjetti- kuin luksusmatkailijallekin, ja kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja löytyy lähes jokaisesta ravintolasta. Lounasruokana tyypillinen artisaanileipä erilaisine päällysteineen maksaa noin 12 euroa ja makeannälkään vastapaistettu stroopwafel-vohveli noin viisi euroa. 

ShutterstockTuore pyöreä vohveli matkailijan kädessä Amsterdamin kanaalimaisemaa vasten.
Uunituore stroopwafel-vohveli on klassikkoherkku Amsterdamin matkalla.

Uppopaistettu kibbeling-kala ja ranskalaiset majoneesilla, merenelävät kuten osterit sekä sillit ja sipulit ovat hollantilaisia herkkuja. Esimerkiksi Oud-Westin ja De Pijpin alueet ovat pullollaan viihtyisiä ravintoloita.

Nähtävyydet Amsterdamissa

Amsterdamissa on paljon erilaisia museoita ja historiaa, kuten maailman kulttuureihin keskittyvä Tropenmuseum, Van Gogh-museo, Anne Frankin kotitalomuseo tai Rijksmuseumin kansalliset kokoelmat. Myös punaisten lyhtyjen bordellit ovat tunnettu nähtävyys iltaisin.

Unescon maailmanperintökohteeksi listatut kanavaristeilyt aktiviteetteineen ovat suosittuja. Kanaaleissa seilatessaan kaupunki avautuu aivan uudesta näkökulmasta, ja veneestä käsin voi muun muassa illastaa, kalastaa roskia, nauttia stand upista tai vaikka syödä pannukakkuja.

Amsterdamin tärkeimmät nähtävyydet

 1. Amsterdamin kanaalit
 2. Anne Frankin talo
 3. Van Gogh -museo
 4. Punaisten lyhtyjen alue
 5. Iamsterdam-kyltti
 6. Amsterdamin kelluva kukkatori
 7. Rijksmuseum
 8. Vondelpark
 9. Heineken Experience
 10. Dam-aukio
 11. Tiedemuseo Nemo
 12. Jordaanin kaupunginosa
 13. Over the Edge -keinu ja A’Dam lookout
 14. Rembrandtin talo
 15. Kuninkaallinen palatsi
 16. Johan Cruijff ArenA
 17. Tropenmuseum

Lue myös: Miksi Alankomaat tunnetaan paremmin Hollantina? Tässä syy nimisotkuun

Amsterdam on ollut freelancer-kirjoittaja Roosan koti jo viiden vuoden ajan. Hän rakastaa kotikaupunkinsa rentoa, suvaitsevaista ja kansainvälistä tunnelmaa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amsterdamin tärkeimmät nähtävyydet

Amsterdamin parhaat nähtävyydet – 17 paikkaa, jotka haluat kokea

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin – KLM avaa uuden reitin joulukuussa

Amsterdam

Amsterdamin hotellit – lue vinkit erilaisille matkailijoille ja löydä oma suosikkisi

Kesäinen ja vehreä maisema Amsterdamin taloihin

Tampereen lentotarjonta monipuolistuu kerralla: seitsemän uutta Euroopan-kohdetta kesäksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja