Hyppää sisältöön

Etsitkö uutta suosikkikohdetta läheltä? Nämä ovat Pohjoismaiden salaiset paratiisit!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 24.10.2014
Haikailemme usein pohjoisesta kaukomaille ja eksoottisten kokemusten pariin, mutta myös Pohjoismaista löytyy lumoavia matkakohteita. Katso, minne Pohjoismaissa kannattaa matkustaa upeiden elämysten perässä.

1. Gotlanti ja Visby, Ruotsi

Länsinaapureillamme on oma saariparatiisinsa: Gotlanti.

On mahdotonta sanoa, mikä on paras aika vierailla Gotlannissa, sillä kesäisin se on tutkitusti Ruotsin valoisin alue, mutta alkusyksystä saaren pääkaupungissa Visbyssä järjestettävä keskiaikafestivaali täyttää kaupungin historialliset kujat vuosisatojen takaisiin vaateparsiin sonnustautuneilla ihmisillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Talvella lumipeiton verhoamat maisemat puolestaan ovat kuin postikortista. Entinen kauppakaupunki Visby on myös Pohjoismaiden ehkä parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki ja Unescon maailmanperintökohde.

Bornholm
Bornholmin saarelta Tanskasta löydät jylhiä kallioita ja mielenkiintoisia maisemia.

2. Bornholm, Tanska

Kun Kööpenhaminan vilinä on nähty, uusia tuulia etsivä Tanskan-vierailija suuntaa kauas itään Bornholmin saarelle. Bornholmin idyllinen, mutta särmikäs luonto eroaa manner-Tanskasta kuin yö päivästä: tasaisten lakeuksien sijaan saarella on kukkuloita ja jylhän kallioisia rannikoita villistä luonnosta nauttiville.

Lempeää luontoelämystä hakevien kannattaa muistaa Dueodden ranta, jonka hieno, valkoinen hiekka täyttää pitkän, 30 kilometrin pituisen kaistaleen saaren eteläkärjessä.

Geiranger
Geirangervuono on yksi Norjan upeimpia paikkoja.

3. Geiranger, Norja

Harhaudu viikinkien maassa rohkeasti muuallekin kuin Oslon kaduille! Ja mitäpä olisi Norja ilman vuonoja? Kuvankaunis Geirangervuono tunnetaan yhtenä maailman näyttävimmistä luontokohteista ja Lonely Planet on valinnut sen Skandinavian parhaaksi matkakohteeksi.

Jos haluat haastaa itsesi, koe jylhät maisemat From Fjord to Summit -urheilutapahtuman yhteydessä. Kyseessä on puolimaraton ja pyöräilykisa, joka alkaa vuonon pohjalta ja päättyy 1 500 metrin korkeuteen Dalsnibba-vuoren huipulle. Kesäkuussa järjestettävä urheilutapahtuma on siinäkin mielessä eksoottinen, että kisailijat aloittavat merenpinnan tasolla lämimistä tunnelmista ja saapuvat maaliin korkeuksien viileässä ilmanalassa, jossa voi vielä kesälläkin viipyillä lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Saimaa
Kotimainen Saimaa on kohde, jossa voi helposti yhdistää luonto- ja kaupunkimatkan.

4. Saimaa, Suomi

Jos haet kotimaassa pakoa luonnon pariin, mutta haluat silti pitää kaupunkien mukavuudet suhteellisen lähellä, kohteesi on Saimaa. Maamme itä- ja kaakkoiskolkkaa peittävä, lukuisien salmien yhdistämä järviverkosto tunnetaan tuhansista pienistä saarista ja raikkaan puhtaasta luonnosta, joka on erityisen viehättävä kesäisin.

Luontoretkeily on helppo yhdistää urbaaniin ympäristöön, koska monet kaupungit ja kylät löytyvät Saimaan rannoilta. Kulttuurinnälkäiset matkaajat voivat ajoittaa järviretkensä Savonlinnan Oopperajuhlien aikaan, vaikka Olavinlinnaa kelpaa toki ihastella muulloinkin, onhan se maailman pohjoisin edelleen pystyssä oleva keskiaikainen linnoitus.

Lähde: Hotels.com
Kuvat: Flickr / *Psycho Delia*, Cola21, Guillaume Baviere, Sakke Wiik

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aurinkoiset Kööpenhaminan rantakadut

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja