Näin viihdyt Madeiralla ympäri vuoden – saaren 5 kiehtovinta tapahtumaa

Madeira ei hiljene koskaan, sillä erilaisia festivaaleja, karnevaaleja sekä kansanjuhlia järjestetään saariryhmällä ympäri vuoden. Rantapallo listasi eläväisen Madeiran tapahtumista viisi kiinnostavinta.

1. Vauhdikas vuodenvaihde

Madeiran uusivuosi on kokemisen arvoinen.
Madeiralla vuosi vaihtuu valtavien ilotulitusten voimin.

Vuoden vaihtuminen Madeiralla on ikimuistoinen kokemus. Pääkaupunki Funchalissa järjestetään uudenvuodenaattona yksi maailman upeimmista ilotulituksista. Madeiran uuden vuoden ilotulitus on jopa kirjattu Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimpana.

Atlantin yllä säihkyvät ja räiskyvät ilotulitteet värjäävät kaupungin tuhansin värein ja takaavat, että jokainen saarella todella tietää vuoden vaihtuneen.

2. Sambatunnelmaa karnevaaleilla

Madeiralla järjestetään helmikuussa karnevaalit.
Madeiran karnevaalien tunnelma hakee vertaistaan.

Helmikuun lopulla Madeiralla vietetään yhtä Portugalin vauhdikkaimmista tapahtumista – nimittäin karnevaaleja. Karnevaali valtaa kaupungin kadut aamusta alkaen musiikilla, tanssilla ja letkeällä tunnelmalla.

Brasilialaisia vaikutteita imenyt karnevaalihumu kestää useamman päivän, ja sen aikana pääsee ihailemaan värikkäitä tanssijoita. Sambatanssijoita näkee paitsi kaduilla, myös upeasti koristeltujen paraativaunujen kyydissä.

Karnevaalin kohokohtiin kuuluvat sambakulkueet kokoontuvat Praça do Município -aukiolle, jossa musiikki, laulu ja ilonpito jatkuvat myöhään yöhön. Pakkaa mukaan tanssikenkäsi ja ota osaa karkeloihin.

3. Kukkien juhlaa

Madeiran kukkafestivaalit täyttävät kadut ihmisillä, väreillä ja tapahtumilla.
Kevättä juhlitaan Madeiralla monipäiväisillä kukkafestivaaleilla.

Kelluvana puutarhana tunnettu Madeira on lempinimensä ansainnut. Saarella sanotaan kasvavan yli sata kukkakasvilajia, joita ei kasva missään muualla maailmassa.

Madeiralaisilla on siis syytä juhlia kevään alkamista monipäiväisillä kukkafestivaaleilla. Toukokuun alussa vietettävät kukkafestivaalit täyttävät Funchalin keskustan väreillä ja tietenkin kauniilla kukilla.

Perinteisesti lapset myös rakentavat maailmanrauhaa symboloivan “toivon muurin”, jonka jälkeen on paraatin vuoro. Koristeltujen ajoneuvojen paraati kulkee pitkin kukitettuja katuja. Festivaalit sisältävät myös upeita asuja, tanssia ja musiikkia sekä kukkatoreja, -näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

4. Viinifestivaalit

Madeiran tärkeimpiin tapahtumiin kuuluu Madeira Wine Festival.
Madeira Wine Festival on muutakuin kuin viininmaistelua.

Madeira tunnetaan erityisesti väkevästä jälkiruokaviinistään, joka on saanut nimensäkin saaren mukaan. Todellisuudessa Madeiran viinikulttuuri on huomattavasti laajempi. Elo-syyskuun vaihteessa saarella juhlitaankin paikallista viinintuotantoa moninaisin ohjelmanumeroin Madeira Wine Festivalilla.

Viinifestivaalin aikana matkailija pääsee tutustumaan viinin valmistukseen aina viljelystä ja poiminnasta asti – maistelua tietysti unohtamatta.

5. Joulu madeiralaisittain

Joulumarkkinat Madeiralla.
Markkinat ja kojut kuuluvat Madeiralla joulun odotukseen.

Madeiralaiset kutsuvat joulua yksinkertaisesti festaksi, juhlaksi. Joulua juhlitaankin Madeiralla asiaan kuuluvalla antaumukselle. Suomalaisten tapaan myös madeiralaiset juhlivat joulua tyypillisesti perheen ja ystävien seurassa, mutta joulun aika tarjoaa paljon koettavaa myös matkailijalle.

Madeiralla joulukoristeissa ei pihistellä. Saaren jouluvalot ja somisteet vetävät vertoja monien suurkaupunkien vastaaville, ja kaupungilla pääsee seuraamaan lukuisia kuorojen ja bändien esityksiä.

Joulun alla Funchalin keskustaan ilmestyy kojuja ja kaupustelijoita, joilta paikalliset ja matkailijat tekevät kilpaa ostoksiaan. Myös erilaiset seimet ja asetelmat kuuluvat Madeiran jouluun.

Lisätietoa Madeiran tapahtumista: Madeiran matkailu

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Madeiran matkailu

Päivitetty: 19.9.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia