Hyppää sisältöön

Viinimatkailijan Champagne

Kirjoittajan oletuskuva
Kalle Päivitetty: 19.06.2012
Viinimatka Champagneen vie klassisten kuohujuomien alkulähteille.

Champagne on pakkonähtävyys, mikäli viinit, ja niistä erityisesti kuohuvat, ovat edes kohtuullisen matkan päässä sydämestäsi.

Samppanjaa vain Champagnesta

Vain Champagnen alueella tehtyä kuohuviiniä saa kutsua samppanjaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näin julistaa Ranskan viinilaki. Champagnen erityisasema ainoana samppanjan valmistusalueena on tunnustettu kaikkialla Euroopassa ja pitkälti muuallakin maailmassa.

Syynä tähän eivät ole pelkästään markkinointitemput ja imagokikat. Alueen maantieteellisistä ja ilmastollisista erityispiirteistä johtuen Champagnen viinit todella ovat ainutlaatuisia.

Champagnen pohjoinen sijainti ja verrattain kolea ilmasto yhdistettynä lämmittävän meren läheisyyteen antavat samppanjan valmistajille hyvät lähtökohdat. Rypäleet kypsyvät juuri oikeaan aikaan saavuttaen sopivan sokeripitoisuuden ennen syksyä.

Toisena merkittävänä geologisena tekijänä on Champagnen maaperä. Pehmeään, valkoiseen kalkkikiveen on helppo louhia viileitä ja kosteita luolia, jotka soveltuvat samppanjan kypsytykseen.

Kuuluisia klassikoita ja uusia tuttavuuksia

Champagnen alueella toimii monia maailmanmaineeseen nousseita viinitaloja. Moët & Chandon on Veuve Clicquot’n ohella alansa tunnetuimpia tekijöitä ja Bollingerin voi bongata vaikkapa James Bond -elokuvista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuluisimpien samppanjatalojen maine perustuu näiden kykyyn valmistaa huippulaatuisia viinejä vuodesta toiseen. Ammattitaito ja pitkät perinteet ovat ratkaisevia: kaikki samppanjat ovat eri rypälelajikkeiden sekoituksia ja juuri oikean sekoituksen, cuvéen, löytäminen on kaikki kaikessa.

Champagnessa matkailevan kannattaa kuitenkin olla ennakkoluuloton. Myös monet pienemmät ja tuntemattomammat valmistajat tekevät laadukkaita ja monesti myös hinnoiltaan huokeampia samppanjoita. Vain kokeilemalla löytää omat suosikkinsa.

Samppanjakaupungit Épernay ja Reims

Viinimatka Champagnessa kannattaa aloittaa tutustumalla alueen tunnetuimpiin kaupunkeihin. Reims on seudun suurin kaupunki noin 200 000 asukkaallaan. Épernay puolestaan on pienempi, vain 20 000 asukkaan väestökeskittymä.

Reims ja Épernay ovat kumpainenkin kuvankauniita kaupunkeja, joista etenkin ensin mainitussa riittää nähtävää muun muassa muutaman Unescon maailmanperintökohteen edestä. Épernay sen sijaan hurmaa idyllisyydellään.

Kaupunkeihin kannattaa silti suunnata erityisesti samppanjan vuoksi. Reimsistä matkailija löytää monen suuren samppanjatalon pääkonttorin. Épernayn Avenue de Champagnen varrella pääsee puolestaan maistelemaan melkeinpä kaikkia alueella tuotettuja samppanjoita.

Kaupungeista viinitilojen vehreyteen

Kun kaupunkien maistelutiskit on koluttu ja omat suosikit löydetty, on aika suunnata kohti viinitiloja.

Etukäteen kannattaa selvittää, edellyttääkö tietty valmistaja ennakkovarausta vierailulle. Yleensä suuremmat samppanjatalot eivät ilmoittautumista vaadi – toisaalta sesonkiaikaan suosituimmilla tiloilla saattaa olla ruuhkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kierros viinitilalla on unohtumaton kokemus. Horisonttiin jatkuvat köynnökset ja tilojen perinteiset maalaistalot hurmaavat kauneudellaan. Oppaan matkassa pääsee aistimaan intohimoa ja ylpeyttä, jotka ovat perusedellytyksiä laadukkaan samppanjan valmistukselle.

Viinikellareihin on syytä suunnata paitsi maistiaisten myös edullisten löytöjen perässä. Tuliaispullot saa kellarin ovelta usein halvemmalla kuin kaupungeista – Suomen monopolihinnoittelusta puhumattakaan.

Perille Pariisin kautta

Perille Champagneen pääsee helposti ja kätevästi. Lentohinnat Helsingistä Pariisiin liikkuvat usein vain noin parinsadan euron paikkeilla.

Ranskan pääkaupungista matkaa samppanjalaueelle kertyy noin 150 kilometriä. TGV-pikajunalla matka taittuu 45 minuutissa. Omalla tai vuokra-autolla perille hurauttaa runsaassa tunnissa moottoritietä pitkin.

Kalle Jokinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja