Hyppää sisältöön

Kurkistus Perun keittiöön

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 16.08.2011
Perussa on enemmän keittoruokia kuin missään muualla maailmassa. Andien perinteet yhdistyvät espanjalaiseen keittiöön.

Perulainen ruoka on saanut vaikutteita myös useilta maahanmuuttajakansoilta. Ruoka on hyvin monipuolista ja eri ruokalajeja on valtavasti. Rikasta ruokakulttuuria on verrattu jopa kiinalaiseen ja väitetäänpä myös, että Perussa olisi enemmän keittoruokia kuin missään muualla maailmassa.

Perulaista perunaa

Suomen peruna-sana antaa ehkä olettaa, että kasvin alkuperämaa olisi juuri Peru. Lukuisat perunalajikkeet ovatkin kotoisin Andeilta ja Perussa monissa ruokalajeissa käytetään perunaa ainakin jossain muodossa. Peruna on kuitenkin alunperin kotoisin Chilen alueelta, ei nykyisestä Perusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutamat muut ruokalajikkeet ovat alkujaan Perusta ja kulkeutuivat Eurooppaan Etelä-Amerikan valloittajien mukana. Perusta ovat kotoisin esimerkiksi tomaatti, maapähkinä sekä jotkin papulajikeet. Perunan, tomaatin ja papujen lisäksi muun muassa bataattia ja maissia käytetään paljon ruuanlaitossa. Perussa suosittua juomaa chicha moradaa valmistetaan lilasta maissista.

Monet nykyisin yleisessä käytössä olevat ruoka-aineet, kuten riisi, vehnä, keittobanaani, sipuli, kaali sekä monet muut kasvikset, mausteet, hedelmät sekä porsaan- ja naudanliha tulivat Peruun vasta espanjalaisvalloittajien mukana.

Siirtomaavallan aikaan monia perinteisiä ruoka-aineita ei haluttu käyttää, mieluummin tehtiin espanjalaistyylistä ruokaa. Nykyisin perulaiset ovat kuitenkin taas löytäneet perinteiset kasvinsa, kuten esimerkiksi inkojen tärkeimmän viljelyskasvin kvinoan, ja alkaneet käyttää niitä ruuanlaitossa yhä enemmän.

Tulista kalaa ja marsua…

Yksi tunnetuimmista perulaisista ruokalajeista on ceviche, joka on limen mehulla raakakypsennetty kalaruoka. Varsinkin Tyynenmeren rannikko, erityisesti Lima, on täynnä tätä ruokaa tarjoilevia cevicherioita, mutta myös sisämaan joet tarjoavat annokseen vaadittavaa tuoretta kalaa.

Jos ceviche ei ole tulista, se ei perulaisten mielestä ole kunnon ceviche. Perussa onkin oma chililajikkeensa, jota käytetään monissa ruuissa. Rannikolla on tarjolla myös monia muita kala- sekä mereneläväruokia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monille eurooppalaisille hieman kummallisempi ruoka on marsu eli cuy. Marsut ovat kotoisin Andien alueelta ja ne kesytettiin alunperin ravinnoksi. Nykyäänkin marsu on tärkeä osa perulaisten ruokavaliota, sitä syödään varsinkin juhlien aikaan. Eurooppalaiset valloittajat toivat aikanaan marsuja Eurooppaan ja päättivät niiden soveltuvan paremmin lemmikeiksi.

…sekä paljon muita ruokia

Muita tyypillisiä perulaisia ruokia ovat causa, lomo saltado, adobo ja anticuchot. Causaan kuuluu limellä ja chilillä maustettua perunaa ja usein myös tonnikalaa. Lomo saltado on mausteista naudan sisäfilettä viipaleina ja adobo mausteinen porsaasta valmistettu pataruoka. Katujen varsilla myytävät lihavartaat ovat anticuchoja. Kannattaa kysyä, mistä lihasta anticucho on valmistettu, sillä yleisin on anticucho de corazón, joka viittaa naudan sydämestä valmistettuun vartaaseen.

Perulaiset pitävät keitoista ja niitä onkin saatavilla monenlaisia. Tarjolla on kana-, papu-, vehnä-, kala-, katkarapu- sekä lihakeittoja eri lisukkeilla ja mausteilla. Perulaiset käyttävät yleensä eläimen kaikki osat ruoanvalmistuksessa, joten kanakeitossakin saattaa olla mukana kananvarpaita.

Ulkomaisia vaikutteita

Perulainen ruoka on saanut paljon vaikutteita maahanmuuttajiltaan, yhtenä esimerkkinä tästä ovat chifat. Chifa on perulainen nimitys kiinalaiselle ruoalle sekä ravintoloille ja chifoja löytyy ympäri Perua. Monia kiinalaiseen keittiöön kuuluvia ruoka-aineita on vaikea löytää Perusta ja chifat tarjoavatkin kiinalaista ruokaa, jossa perulaiset vaikutteet näkyvät vahvasti.

Ihania mehuja

Ruoan voi huuhtoa alas lilasta maissista valmistetun chicha moradan lisäksi monilla ihanilla, tuorepuristetuilla mehuilla, jonka raaka-aineet saa yleensä itse valita. Kokeile vaikka passionhedelmä- tai melonimehua, tai niiden yhdistelmää! Tyypillinen perulainen cocktail on Pisco Sour, johon kuuluu pisco-viinaa, limeä sekä valkuaisvaahtoa.

Anniina Simula

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja