Kurkistus Perun keittiöön

Perulainen keittiö on yhdistelmä perinteisiä Andien alueen ainesosia ja espanjalaista ruokakulttuuria.

Perulainen ruoka on saanut vaikutteita myös useilta maahanmuuttajakansoilta. Ruoka on hyvin monipuolista ja eri ruokalajeja on valtavasti. Rikasta ruokakulttuuria on verrattu jopa kiinalaiseen ja väitetäänpä myös, että Perussa olisi enemmän keittoruokia kuin missään muualla maailmassa.

Perulaista perunaa

Suomen peruna-sana antaa ehkä olettaa, että kasvin alkuperämaa olisi juuri Peru. Lukuisat perunalajikkeet ovatkin kotoisin Andeilta ja Perussa monissa ruokalajeissa käytetään perunaa ainakin jossain muodossa. Peruna on kuitenkin alunperin kotoisin Chilen alueelta, ei nykyisestä Perusta.

Muutamat muut ruokalajikkeet ovat alkujaan Perusta ja kulkeutuivat Eurooppaan Etelä-Amerikan valloittajien mukana. Perusta ovat kotoisin esimerkiksi tomaatti, maapähkinä sekä jotkin papulajikeet. Perunan, tomaatin ja papujen lisäksi muun muassa bataattia ja maissia käytetään paljon ruuanlaitossa. Perussa suosittua juomaa chicha moradaa valmistetaan lilasta maissista.

Monet nykyisin yleisessä käytössä olevat ruoka-aineet, kuten riisi, vehnä, keittobanaani, sipuli, kaali sekä monet muut kasvikset, mausteet, hedelmät sekä porsaan- ja naudanliha tulivat Peruun vasta espanjalaisvalloittajien mukana.

Siirtomaavallan aikaan monia perinteisiä ruoka-aineita ei haluttu käyttää, mieluummin tehtiin espanjalaistyylistä ruokaa. Nykyisin perulaiset ovat kuitenkin taas löytäneet perinteiset kasvinsa, kuten esimerkiksi inkojen tärkeimmän viljelyskasvin kvinoan, ja alkaneet käyttää niitä ruuanlaitossa yhä enemmän.

Tulista kalaa ja marsua…

Yksi tunnetuimmista perulaisista ruokalajeista on ceviche, joka on limen mehulla raakakypsennetty kalaruoka. Varsinkin Tyynenmeren rannikko, erityisesti Lima, on täynnä tätä ruokaa tarjoilevia cevicherioita, mutta myös sisämaan joet tarjoavat annokseen vaadittavaa tuoretta kalaa.

Jos ceviche ei ole tulista, se ei perulaisten mielestä ole kunnon ceviche. Perussa onkin oma chililajikkeensa, jota käytetään monissa ruuissa. Rannikolla on tarjolla myös monia muita kala- sekä mereneläväruokia.

Monille eurooppalaisille hieman kummallisempi ruoka on marsu eli cuy. Marsut ovat kotoisin Andien alueelta ja ne kesytettiin alunperin ravinnoksi. Nykyäänkin marsu on tärkeä osa perulaisten ruokavaliota, sitä syödään varsinkin juhlien aikaan. Eurooppalaiset valloittajat toivat aikanaan marsuja Eurooppaan ja päättivät niiden soveltuvan paremmin lemmikeiksi.

…sekä paljon muita ruokia

Muita tyypillisiä perulaisia ruokia ovat causa, lomo saltado, adobo ja anticuchot. Causaan kuuluu limellä ja chilillä maustettua perunaa ja usein myös tonnikalaa. Lomo saltado on mausteista naudan sisäfilettä viipaleina ja adobo mausteinen porsaasta valmistettu pataruoka. Katujen varsilla myytävät lihavartaat ovat anticuchoja. Kannattaa kysyä, mistä lihasta anticucho on valmistettu, sillä yleisin on anticucho de corazón, joka viittaa naudan sydämestä valmistettuun vartaaseen.

Perulaiset pitävät keitoista ja niitä onkin saatavilla monenlaisia. Tarjolla on kana-, papu-, vehnä-, kala-, katkarapu- sekä lihakeittoja eri lisukkeilla ja mausteilla. Perulaiset käyttävät yleensä eläimen kaikki osat ruoanvalmistuksessa, joten kanakeitossakin saattaa olla mukana kananvarpaita.

Ulkomaisia vaikutteita

Perulainen ruoka on saanut paljon vaikutteita maahanmuuttajiltaan, yhtenä esimerkkinä tästä ovat chifat. Chifa on perulainen nimitys kiinalaiselle ruoalle sekä ravintoloille ja chifoja löytyy ympäri Perua. Monia kiinalaiseen keittiöön kuuluvia ruoka-aineita on vaikea löytää Perusta ja chifat tarjoavatkin kiinalaista ruokaa, jossa perulaiset vaikutteet näkyvät vahvasti.

Ihania mehuja

Ruoan voi huuhtoa alas lilasta maissista valmistetun chicha moradan lisäksi monilla ihanilla, tuorepuristetuilla mehuilla, jonka raaka-aineet saa yleensä itse valita. Kokeile vaikka passionhedelmä- tai melonimehua, tai niiden yhdistelmää! Tyypillinen perulainen cocktail on Pisco Sour, johon kuuluu pisco-viinaa, limeä sekä valkuaisvaahtoa.

Anniina Simula

Päivitetty: 16.8.2011

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (16 votes, average: 4,31 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Antonio, maybe because is more easy to write than to investigate. Potatoes are originary fom the peruvian andeas and that is the reason we have more than 3,500 varieties of potatoes. Some times I ask myself if is too difficult to read abouit it.

Vanhin perula löydetty on ollut Titicacan järvin ympärillä eli Peru / Bolivian seudussa. Perulaisten sivilisaation keramikan ja muita vihjetä viittaa siitä että peruna on olllut hallitsevasti alkiperäinen Perusta. Millä perustella artikelin tekija kertoo että on alkuperäinen Chilesta ?

In the Peruvian cuisine we use the “aderezo” which give an special flavor to all foods: tomatoes, onions (both cut into cubes), garlic, pepper, cumin, all fried on little part of oil. After this and adding another different local ingredients we get differents an special flavours. We are lovers of good taste. Our food is regional: from the North, south, Andean and jungle, and each one of them have their own different cuisine.
Moi Finland!