Taatusti erilainen autoloma! Vinkit autonvuokraukseen Romaniassa
Matkoja kohteeseen Romania
Romania on edelleen autenttinen
Suljetun maan elämää pitkään elänyt Romania on viime vuosikymmeninä modernisoitunut nopeasti ja erot läntiseen Eurooppaan ovat kaventuneet. Tämä ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä maan sisäiset erot ovat edelleen suuria. Kaupungeissa elämä voi näyttää nykyaikaiselta, mutta maaseudulle tultaessa tilanne on toinen. Autolomailijan vinkkelistä kaksijakoisuus tarkoittaa esimerkiksi teiden jakamista hevoskärryjen ja aasivaunujen kanssa – mutta samalla ainutlaatuisia elämyksiä monelle suomalaiselle vielä vieraassa Euroopan kolkassa. Romania on yllättävän lähellä ja samalla yllättävän erilainen.
Autonvuokraus Romaniassa on edullista. Pienen auton saa kansainvälisistä vuokraamoista viikoksi noin 60 eurolla. Autonvuokaraus hoituu helpoimmin, kun teet hintavertailun ja varauksen jo kotimaassa ennen lähtöä. Tarkista paikan päällä auton kunto huolellisesti ennen kuin poistut vuokraamosta. Dokumentoi auton kunto valokuvin, jotta voit tarvittaessa todistaa missä kunnossa otit auton vastaan. Romaniassa autoillessa on suositeltavaa ottaa autoon laajennettu vakuutus – siten selviät helpommalla ja halvemmalla mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Omallakin autolla Romaniassa voi tietenkin liikkua. Omalla autolla saapuvan kannattaa varmistaa, että ajoneuvo kestää hieman kuhmuraisempiakin teitä ja ettei kuljettaja arastele sellaisilla ajamista. Selvitä ennakkoon myös vakuutusturvasi kattavuus ja maantieteellinen voimassaoloalue.
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi!
Älä ylläty nelijalkaisista vastaantulijoista
Nykyisin Romanian kaupunkiseudut ja isommat taajamat ovat täysin modernin maailman tasolla, mutta maaseudulla ja vuoristossa liikkuessa tilanne voi olla toisin. Romaniassa on meneillään maanlaajuinen projekti teiden kunnostamiseksi, mutta toistaiseksi teiden kunnon osalta voit odottaa mitä tahansa erinomaisista moottoriväylistä reunoiltaan puoliksi romahtaneisiin vuoristoteihin. Osa teistä on maksullisia ja niillä liikkumista varten on ostettava rajanylityksen yhteydessä e-lippu, josta saatava kuitti on säilytettävä todisteena maksun suorittamisesta.
Liikennesäännöt sinänsä eivät poikkea merkittävästi suomalaisista. Henkilöautojen nopeusrajoitukset ovat moottoritiellä 130 kilometriä tunnissa, moottoriliikennetiellä 100 kilometriä tunnissa, valtatiellä 90 kilometriä tunnissa ja taajamassa 50 kilometriä tunnissa. Promilleraja on 0,2 ja törkeän rattijuopumuksen raja 0,5 promillea. Alkoholin vaikutuksen alaisuudessa olevalta kuljettajalta voidaan ottaa ajokortti pois 90 vuorokaudeksi, sääntö koskee myös ulkomaalaisia. Kaikki onnettomuudet tulee ilmoittaa poliisille.
Turistina ei kannata ottaa mallia paikallisten ajotavoista. Maaseudulla hevosten tai aasien vetämät kärryt ovat edelleen täysin normaaleja kulkuvälineitä, joten älä ylläty jos osa kanssaliikkujista onkin nelijalkaisia.
Arvotavaroita ei suositella jätettäväksi autoon. Jos et voi kantaa kaikkea mukanasi, varmista ainakin että ikkunoista ei näy mitään varastamisen arvoista. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa aina suosia vartioituja pysäköintipaikkoja.
Kierrä rantakohteita ja Tonavan suistoa
Suomesta lähtevät suorat lennot vievät Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin, joten se on myös autolomailijalle luontevin Romanian-kierroksen lähtöpiste. Jotkut lentävät Unkarin Budapestiin ja aloittavat kierroksen pohjoisesta Transilvaniasta. Jos vuokraat auton Budapestista, muista varmistaa, että varausehdot sallivat sen viemisen naapurimaan puolelle.
Bukarestista on vain parinsadan kilometrin matka Mustanmeren rantakaupunkeihin, kuten Constantaan ja Mamaiaan. Romanian 275-kilometrisellä rantakaistaleella on useita lomakohteita, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin Bulgarian suositut rannat. Hintataso Romanian rantaresorteissa on hyvin edullinen, joten autolomailijan reitin varrelle on helppo valita vaikka useampi rantakaupunki tutustuttavaksi.
Mustanmeren rantaa pohjoissuunnassa kohti Ukrainan rajaa ajaessa vastaan tulee myös Tonavan suisto luonnonsuojelualueineen. Tämä Unescon maailmanperintölistalle kuuluva seutu on kiinnostava käyntikohde!
Transilvania on jännittävintä Romaniaa
Unkarin suunnalta lähestyttäessä autolomailijalla on erinomainen tilaisuus nähdä Transilvanian kiinnostavaa maaseutua ja vuoristoa.
Esimerkiksi Oradean kaupunki kannattaa valita yhdeksi etapeista – kaupungin historiallinen keskusta on täynnä kaunista art nouveau -arkkitehtuuria. Viereinen Baile Felix puolestaan tunnetaan parantavista vesistään ja kylpyläkulttuurista, jonka juuret ovat vuosisatojen takana.
Yliopistokaupunki Cluj-Napoca on myös yksi ehdoton käyntikohde Transilvaniassa. Tämän sievän kaupungin ilme on hyvin keskieurooppalainen ja nuorekas. Vieraile myös jännittävässä Turdan suolakaivoksessa.
Autoiluelämyksiä rohkeille: Transfagarasan
Jos tahdot elämyksellisen ajokokemuksen Romaniassa, ota suunta Karpaattien kahden korkeimman huipun, Moldoveanun ja Negoiun välillä kulkevalle Transfagarasan-tielle. Tämä 90-kilometrinen tie on diktaattori Nikolae Ceausescun vuonna 1970 rakennuttama ja se luotiin ajan hengen mukaisesti alkujaan puolustustarkoituksiin.
Tien korkein kohta on 2 034 metrin korkeudessa, joten maisemat ovat upeat. Tunnelit ja sillat vuorottelevat reitin varrella. Lähellä on muun muassa jäätikköjärvi Balea. Transfagarasan on avoinna vain kesäkaudella kesäkuusta lokakuuhun. Ajaminen tällä reitillä on haastavaa, sillä kurvit ovat tiukkoja ja korkeuserot suuria.
Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Riikka Krenn ja Flickr / Michai Bojin