Hyppää sisältöön

Koe Romanian upeimmat luontokohteet – Tonavan suisto ja Karpaatit kiinnostavat matkailijoita

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Romania tarjoaa kurkistuksen erilaiseen Eurooppaan. Maan kaksi kiistatta upeinta luontokohdetta ovat Tonavan suistoalue ja Karpaattien vuoristo.

Tonavan suisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin

Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1991 liitetty Tonavan suisto sijaitsee Mustanmeren rannalla. Suistoalue on osittain Romanian puolella Tulcean piirikunnan alueella ja osittain Ukrainassa Odessan alueella. Paikka on Volgan jälkeen koko Euroopan toiseksi laajin suistoalue ja suojelualue kattaa sen 3 446 neliökilometrin alasta kaikkiaan 2 733 neliökilometrin osuuden.

Alueella on laskettu jopa 300 eri lintulajia, joista jopa 176 myös pesii siellä. Suisto kuuluu monien muuttolintujen reitille. Näkyvimpiä ja kuuluisimpia suiston asukeista ovat pelikaanit, jotka ovat nousseet alueen tunnuslinnuiksi. Myös haikaroita liikkuu seudulla paljon. Kasvilajeja on noin 1 200.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tonavan suisto on ollut Unesco-kohde pian kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta ensimmäinen suojelualue perustettiin jo paljon aiemmin, vuonna 1938. Suistoalueella on helppo vierailla vaikkapa päiväretkellä Romanian rantakohteissa lomaillessa. Matka vuokra-autolla esimerkiksi Mamaiasta vie reilun kaksi tuntia suuntaansa.

>> Lue lisää Romanian Unesco-kohteista

Riikka KrennVuohia Romanian maaseudulla
Romanian maaseudulla eletään edelleen hyvin perinteistä elämää. Vuohet, lampaat, lehmät, hevoset ja aasit ovat tyypillisiä vastaantulijoita.

Karpaattien vuoristossa voit kokea villin luonnon ja kiehtovat luolastot

Karpaattien komea vuoristo hallitsee Romanian länsiosaa. Maan korkein huippu Moldoveanu nousee jopa 2 544 metrin korkeuteen.

Karpaatteihin voi tutustua esimerkiksi kansallispuistoja kiertämällä. Parcul Naţional Retezat, Parcul Naţional Rodna ja Parcul Natural Bucegi tarjoavat paljon ulkoilumahdollisuuksia hienoissa maisemissa. Reitit ovat pääsääntöisesti hyvin merkittyjä ja ne sopivat monentasoisille vaeltajille. Retkimajoja ja vaatimattomia ruokapaikkoja löytyy reittien varrelta, mutta laajaa palvelutasoa Keski-Euroopan vuoristoseutujen tapaan on kuitenkin turha hakea. Paras vaelluskausi alkaa touko–kesäkuussa ja jatkuu lokakuulle saakka.

Karpaattien luonto on vehreää, metsäistä ja täynnä elämää. Euroopan mittakaavassa harvinaiset sudet ja karhut elävät täällä. Karhuja arvioidaan olevan Romanian vuoristoissa kaikkiaan noin viisituhatta. Syy suurelle määrälle on erikoinen: maata pitkään hallinneen Nicolae Ceausescun kaudella diktaattori itse oli ainoa, joka sai metsästää karhuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennMeziad-luola Romaniassa
Meziadin luolassa elää kaikkiaan 16 lepakkolajia. Luola ulottuu pitkälle vuoren syvyyksiin.

Karpaateilla on myös hienoja luolastoja, joista osa on avoinna kävijöille. Esimerkiksi Padurea Craiului -vuorilla on kaikkiaan 18 luolaa, jotka tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa vuoren sisään lepakkojen ja hyönteisten maailmaan. Näistä Mediaz-luola on näyttävä ja samalla kuitenkin helppokulkuinen paikka luolamaailmaan tutustumiseen. Sen korkeissa holveissa asuu kaikkiaan 16 lepakkolajia. Kävijä ei välttämättä näe niitä luolan hämärässä, mutta niiden säksätystä ei voi olla kuulematta eikä tuoksua haistamatta.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Albania

Kokeile jotain uutta – neljä halpaa rantakohdetta, joita et vielä tullut ajatelleeksi

Romania

Edullinen matkailumaa tarjoaa jännitystä: näe susia, karhuja ja karmeita linnoja vampyyritarinoiden Romaniassa

Olimp, Romania

Löydä tämä halpa rantakohde ennen muita – aurinkoinen Romania yllättää lomailijan

Vuoristotie Karpaateilla

Taatusti erilainen autoloma! Vinkit autonvuokraukseen Romaniassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja