hero taustakuva

Koe erikoinen elämys Transilvaniassa – maailmanpyörä maan alla suolakaivoksessa

Riikka Krenn artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Romaniassa sijaitsevan kiehtovan Transilvanian suolaluola haastaa vampyyrikohteen tunnetuimman nähtävyyden.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 06.04.2017
facebook   whatsapp

Tyhjä suolaluola nostaa Transilvanian matkailua

Romanian maaseudulla Transilvaniassa sijaitsevan Turdan suolakaivoksen uumenista on noussut aikoinaan miljoonia kiloja suolaa, joilla on pelastettu vuosisatojen mittaan lukemattomia talvisia riista-aterioita myös Suomessa.

– Transilvania kuului pitkään Itävalta-Unkarin valtakuntaan, joten valtaosa suolasta kuljetettiin esimerkiksi Wieniin tai Salzburgiin. Keskiajalla paljon vietiin myös Pohjois-Eurooppaan, jossa suola oli arvokasta kuin kulta, toteaa opas Tudor Bodea kaivosta esitellessään.

Turdan kaivoksen viimeiset suolakiteet raijattiin ylös jo vuonna 1932, ja tätä nykyä Turda pyrkii nostamaan jaloilleen Transilvanian taloutta matkailijoiden avulla. Kaivos työllistää parhaillaan satakunta ihmistä. Uusi elämä turistikohteena koitti vuonna 1992.

– Nykymuodon kaivos sai kuitenkin kunnostuksessa vasta vuosina 2008–2010, jolloin hanke sai EU:n projektitukea. Toivottavasti pidätte sijoituksestanne, Bodea virnistää suomalaiselle vierailijaryhmälleen.

Lopputulos on kieltämättä vaikuttava – harvassa paikassa pääsee isokokoisen maailmanpyörän kyytiin 120 metrin syvyydessä maan alla. Matkailijat ovat ottaneet kaivoksen vuosi vuodelta paremmin omakseen. Esimerkiksi vuonna 2015 terveelliseksi mainostettua suolaista ilmaa hengitteli yli puoli miljoonaa matkaajaa.

Se on elintärkeä asia koko alueelle, joka aloitti diktaattori Nicolae Ceausescun kukistamisen jälkeen käytännössä vuodesta nolla.

– Turda oli ollut erittäin teollistunut kaupunki, mutta vallankumouksen jälkeen 1990-luvun alussa teollisuus romahti lähes täysin.

EU-projektin lähtökohtana oli turismin kehittämisen lisäksi terveys. Suolahuoneiden hyödyt tiedetään ja sellaisia rakennetaan varta vasten, mutta Turdassa hoitomuoto on kaivoksessa valmiina kaikkialla.

– Pelkkä muutaman tunnin oleilu kaivoksessa voi auttaa astmaan, hengityselinongelmiin, keuhkokuumeen jälkihoitoon, allergioihin ja kehittämään immuniteettia etenkin lapsille ja nuorille, Bodea listaa.

Terveyden lisäksi Turdan käytävillä voi etsiskellä henkistä ilottelua: kun löytää sopivan kaivoskuilun, kannattaa sinne kokeeksi hihkaista kunnolla – kaiku vastaa usein riemastuttavan moneen kertaan.

Suomalaiselle vierailu jääkaappimaiseen lämpötilaan on varsin mukava vuodenajasta riippumatta – etenkin kun talvisin kaivoksen ovien ulkopuolella voi paukkua pakkanen ja kesällä tukahduttava kuumuus.

Paikallisille lapsille ja nuorille suolakaivoksen raikas ilma on tehty houkuttelevaksi rakentamalla maailmanpyörän lisäksi monenlaisia virikkeitä: on minigolfia, pöytätennistä, pikkuista keilarataa ja biljardia. Eikä välineiden käyttö ole aikuisiltakaan kielletty, jos ja kun sekaan mahtuu.

Teksti: Pekka Mäntylä
Kuva: Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.