Hyppää sisältöön

Koe lomallasi jotain aivan uutta – näe Romania ja vieraile maan kiinnostavimmissa kohteissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Tahdotko saada Romaniasta kaiken irti? Ota nämä kolme erikoista ja kiinnostavaa kohdetta listallesi!

Mitä etsit Romaniasta?

Varsinainen massaturismi ei ole vielä toistaiseksi valloittanut Romaniaa, mutta suunta on selvä: tämä persoonallinen ja kiehtova maa kiinnostaa yhä useampia matkailijoita. Myös suomalaisista uteliaimmat ovat jo löytäneet tiensä Transilvaniaan, Bukarestiin ja muihin Romanian matkakohteisiin.

Unescon maailmanperintölistalle kuuluu Romaniassa kaikkiaan seitsemän kulttuurikohdetta ja yksi luontokohde. Kaikki nämä ovat tavalla tai toisella näkemisen arvoisia, ja jos mietit minne mennä omalla matkallasi, on Unescon lista hyvä apu suunnitteluun. Poimimme Romanian maailmanperintökohteiden joukosta kolme kiinnostavinta – valitse näistä oman lomasi määränpäät!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Sighișoaran historiallinen keskusta

Sighișoaran keskiaikaista vanhaakaupunkia ympäröivät tukevat muurit, jotka ovat suojanneet asukkaita jo satojen vuosien ajan. Transilvaniassa maan keskiosassa sijaitsevan Sighișoaran alueella on ollut asutusta jo noin vuodesta 300 eaa alkaen. Ensimmäiset virallisemmat maininnat paikasta ovat peräisin 1200-luvulta, jolloin saksalaiset käsityöläiset ja kauppiaat perustivat varsinaisen kaupungin. Sighișoarassa on paljon saksalaisen kulttuurin vaikutteita ja se kuului pitkään myös Itävalta-Unkarin hallintaan. Osaksi Romaniaa Sighișoara siirtyi vuonna 1920. Unesco listasi vanhankaupungin maailmanperinnöksi vuonna 1999.

Vain noin 32 000 asukkaan Sighișoara on suosittu matkailukohde, jossa monet Dracula-tarinoiden jäljillä Romaniaa kiertävät reppureissaajat ja autolomailijat vierailevat. Dracula-hahmon esikuva Vlad Tepes nimittäin on tiettävästi syntynyt juuri Sighișoarassa. Hänen synnyintalonsa sijaitsee muurien suojaamassa vanhassakaupungissa. Rakennuksessa toimii nykyisin Dracula-teemainen ravintola.

Sighișoaran kirjavan värikäs, pastellinen vanhakaupunki edustaa täkäläistä arkkitehtuuria ja yleisilmettä toisaalta tyypillisimmillään, mutta toisaalta myös nykyisin jo hieman turistisempaan tyyliin siirtyneenä. Kaikissa Transilvanian pikkukaupungeissa ei suinkaan ole näin laajaa palvelutarjontaa matkailijoille.

Dracula-teema on nykyisin Sighișoaran matkailun kenties kantavin voima, mutta kaupungissa on toki muutakin nähtävää. Kiinnostaviin käyntikohteisiin kuuluvat muun muassa hieno 64-metrinen kellotorni, komea ortodoksikirkko, asemuseo sekä erikoinen kidutusmuseo. Vanhankaupungin muurin alkuperäisistä neljästätoista tornista yhdeksän on edelleen jäljellä.

2. Transilvanian linnoitetut kirkot

Transilvanian eteläisen maaseudun pikkukylien erikoisuuksiin kuuluvat jykevät linnoitetut kirkot, joita seudulla on lukuisia. Seitsemän niistä on liitetty osaksi Unescon maailmanperintölistaa. Kirkot ovat peräisin keskiajan vuosisadoilta, jolloin vahvat muuri olivat tarpeen oman kylän suojelemiseksi. Transilvanian pienillä paikkakunnilla ei ollut varaa rakentaa koko kylän mittaista muuria kuten rikkaammilla seuduilla, joten usein vain kirkko linnoitetiin ja kirkon yhteyteen rakennettiin varastotiloja, joissa voitiin säilyttää tarvikkeita pidemmänkin piirityksen varalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluvat seitsemän kylää ovat Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor ja Viscri. Kyseessä ovat toisistaan täysin erilliset paikkakunnat, jotka on vain niputettu yhdeksi Unesco-kohteeksi. Vaikka kaikki ovat tietenkin kiinnostavaa nähtävää, visiitti yhdessä tai kahdessa riittää ja kaikkia seitsemää ei tarvitse kiertää tutustuakseen konseptiin.

3. Tonavan suisto

Tonavan suisto sijaitsee Mustanmeren rannalla osittain Romanian puolella Tulcean piirikunnan alueella ja osittain Ukrainassa Odessan alueella. Tonavan suisto on Volgan jälkeen koko Euroopan toiseksi laajin suistoalue. Sen 3 446 neliökilometrin alasta jopa 2 733 neliökilometriä on suojeltua.

Luontokohteena koko maailman mittakaavassa merkittäväksi luokiteltu Tonavan suistoalue liitettiin vuonna 1991 osaksi Unescon luetteloa. Alueen arvo ymmärrettiin tietenkin jo paljon aikaisemmin ja ensimmäinen suojelualue tänne perustettiin kuitenkin jo vuonna 1938.

Tonavan suiston luontoarvot ovat merkittävät. Omaa kieltänsä puhuu esimerkiksi se, että alueella on laskettu jopa 300 eri lintulajia, joista jopa 176 pesii täällä. Suisto kuuluu myös monien muuttolintujen reitille. Kasvilajeja on noin 1200. Kuuluisimpia suistoalueen asukeista ovat pelikaanit, jotka ovat nousseet paikan tunnuslinnuiksi. Myös erilaisia haikaroita näkyy runsaasti.

>> Lue lisää vinkkejä Romaniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Albania

Kokeile jotain uutta – neljä halpaa rantakohdetta, joita et vielä tullut ajatelleeksi

Romania

Edullinen matkailumaa tarjoaa jännitystä: näe susia, karhuja ja karmeita linnoja vampyyritarinoiden Romaniassa

Romania, Karpaatit

Koe Romanian upeimmat luontokohteet – Tonavan suisto ja Karpaatit kiinnostavat matkailijoita

Olimp, Romania

Löydä tämä halpa rantakohde ennen muita – aurinkoinen Romania yllättää lomailijan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja