Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Varo tätä turistiansaa suositussa lomakohteessa – yllättävä “mafia” iskee ennen kuin huomaat

Flickr / Aleksandr Zykov artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Moni Balilla lomaileva matkailija joutuu samaan ansaan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 31.05.2017
facebook   whatsapp

Varo Uluwatun apinoiden kieroa peliä

Moni matkailija tunnistaa tilanteen, jossa suloiselta näyttävä apina muuttuukin yhtäkkiä röyhkeäksi varkaaksi. Apinoita valokuvaava matkailija saattaa yhtäkkiä huomata menettäneensä kameransa.

Indonesian Balilla yksi pahamaineisimmista apinoiden temmellyskentistä on Uluwatun temppeli, jossa turistit saavat todella pitää kiinni tavaroistaan vierailun aikana.

Röyhkeät apinat eivät turhaan kainostele turistien seurassa: otukset nappaavat nimittäin helposti mukaansa kaikkea aurinko- ja silmälaseista kameroihin ja jopa seteleihin. Matkailijoiden käsistä löytyvät eväät lähtevät niin ikään apinoiden matkaan jos ote herkeää hetkeksikin.

Jos omat tavarat ryöstetään apinoiden toimesta, ei toivoa kuitenkaan välttämättä tarvitse menettää – ainakaan Uluwatun temppelialueella. Paikallisten makakiapinoiden on nimittäin havaittu käyvän turistien kanssa kauppaa varastamillaan tavaroilla.

Uluwatun makakeja neljä kuukautta seurannut belgialaisen yliopiston tutkija kertoo, että apinat yrittivät jatkuvasti ryöstää tämän hattua, kyniä ja jopa tutkimuspapereita.

– Ensin apinat ryöstävät ihmisiltä tavaroita, joita ei voi syödä – esimerkiksi silmälasit. Seuraavaksi ne yrittävät tehdä vaihtokauppoja antamalla tavarat takaisin ruokaa vastaan.

Balilaista ilmiötä voidaan pitää erikoisena, sillä vastaavaa ryöstämiseen ja vaihtokauppoihin pohjautuvaa taktiikkaa ei tiettävästi ole havaittu muiden lajien keskuudessa.

– Kaupusteleminen ja vaihtokauppojen teko eivät ole tyypillisiä ominaisuuksia eläimillä. Niitä harjoittavat yleensä vain ihmiset, sanoo tutkija.

Tutkimusryhmä havaitsi, että apinalaumat oppivat pelin toisiltaan. Uudet laumat alkoivat tehdä samoja kepposia seurattuaan muiden apinoiden toimintaa.

Lähde: Daily Mail
Kuva: Flickr / Aleksandr Zykov

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Uluwatussa kuskimme Ketut meni metsään ja tuli sieltä parimetrisen kepin kanssa ja sanoi että jos apinat tulevat lähelle niin huido tällä :-) Alueella on varoituskyltit siitä että apinat varastavat kaikki mitä irti saavat, varsinkin aurinko- ja silmälasit.
    Ketutin mukaan apinat purevat lasit rikki. Ei ollut puhetta siitä että yrittäisivät vaihtaa tavarat ruokaan. Upudin Monkey Forestissa apinat ovat ystävällisempiä mutta yksi yritti viedä vaimon silmälasit. Oikeasti on syytä olla varovainen!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.