hero taustakuva

Milloin Balille kannattaa matkustaa? Tällainen on lomasaaren ilmasto

Istockphoto artikkelin kuva
Balilla lämpö on taattu ympäri vuoden, mutta saaren sää voi tarjota matkailijalle yllätyksiä sateen muodossa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 07.02.2019
facebook   whatsapp

Trooppista lämpöä

Indonesian suosituimpiin matkakohteisiin kuuluva Bali sijaitsee hieman päiväntasaajan alapuolella, joten ilmasto on trooppinen. Kuuman ja kostean Balin lämpötilat pysyttelevät ympäri vuoden 30 asteen tuntumassa. Päivien kuumuutta tasoittavat iltojen tuulet.

Sisämaan vuorilla on usein viileämpää, mutta keskipäivän auringossa lämpötilat kohoavat sielläkin nopeasti. Sopivaa matkustusajankohtaa valitessa kannattaa ottaa huomioon saaren sadekausi, joka läheisestä Thaimaasta poiketen ajoittuu loka–maaliskuulle.

Ilmaston vaihtelua pelkäämättömälle myös sadekausi on otollinen matkustusaika: vaikka sateita on usein, kestävät ne yleensä vain tunnin verran. Turistikohteissa on sadekaudella väljempää ja edullisempaa.

Tyypillisin turistisesonki ajoittuu kuivaan kauteen, joka kestää huhtikuusta syyskuuhun. Ajoittaisiin sateisiin kannattaa varautua ympäri vuoden – Balin trooppinen lämpö kuitenkin kuivaa matkaajan nopeasti, ja kuumuuden keskellä raikas sade saattaa olla jopa tervetullutta.

Vaihtelua vuoristosta

Matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida säätilan vaihtelu saaren eri osissa. Rannikkoalueilla on kuumempaa sekä kuivempaa kuin sisämaassa, ja vuoristokylien korkeudella täytyy varautua viileisiin tuuliin. Jos kuitenkin kaipaa todellista kuumuutta, kannattaa suunnata eteläisen Kutan alueelle, joka tosin on hyvin suosittu alue matkailijoiden joukossa.

Kuuma ja kostea ilmasto sekä tuliperäinen maa takaavat kasvillisuuden väriloiston, mutta luonnonmukaisia sademetsiä löytyy kuitenkin enää vain saaren länsiosista.

Paratiisimainen Bali on Indonesian ylivoimaisesti suosituin matkakohde, joten yksityistä autiosaarta on turha odottaa. Ainutlaatuinen kulttuurialue tarjoaa kuitenkin monipuolisia elämyksiä.

Bali on myös surffaajien vakiokohteita ja kuuluisa mainioista aalloistaan. Saaren rannikkoalueet houkuttelevat harrastajia ympäri vuoden, mutta vuodenajat vaikuttavat Balin tuuliin. Parhaat aallot löytyvät kuivalla kaudella pääosin saaren länsipuolelta ja sadekaudella itäpuolelta.

Aloitteleville lainelautailijoille järjestetään kursseja, joten tyrskyihin ei tarvitse rynnätä omin päin.

Teksti: Eveliina Johansson
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.