Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Loistoa ja luksuselämää Ranskan Rivieralla

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Côte d’Azur eli Ranskan Riviera on ollut vuosikymmeniä rikkaiden ja kuuluisien lomanviettopaikka.

CÔTE D’AZUR MATKAKOHTEENA

Minijuna Nizzassa

Aurinkoa ja sinistä merta

Côte d’Azur sijaitsee suositun Ranskan etelärannikolla Italian rajalta länteen. Alueen tunnetuimpia kaupunkeja ovat Nizza, Cannes, St Tropez, Antibes, Menton sekä itsenäinen ruhtinaskunta Monaco.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Välimeren rannikkoalue on tunnettu paitsi loisteliaana lomakohteena, myös henkeäsalpaavan kauniista maisemistaan. Alue on vehreää ja vaihtelevaa eivätkä Alpitkaan ole kaukana.

Côte d’Azur kuuluu Provenceen, joka on tunnettu muun muassa laventelipelloistaan. Laventelin tuoksu ja kukat näkyvätkin kaikkialla. Alueelta tulee myös erinomaista oliiviöljyä. Ruokakulttuuri tarjoaa hienoja makuelämyksiä, ja kun rannikolla ollaan, kannattaa kokeilla etenkin mereneläviä.

Lomailuun Côte d’Azurin alueella kuuluu ennen kaikkea auringosta, rannoista, merestä sekä hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen.

Kesä paras matkustusajankohta

Parhaimmillaan Côte d’Azur on kesällä. Alueen ilmasto on välimerellinen ja kesällä lämpötila on helteinen. Meri ja tuulet helpottavat kuitenkin pahinta paahdetta.

Talvet ovat leutoja ja mikäli auringonotto ja rantaelämä eivät kiinnosta, voi alue olla mielenkiintoinen kohde myös kesäsesongin ulkopuolella, jolloin muita turisteja on selvästi vähemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintatasoltaan Côte d’Azur on melko kallis, mutta edullistakin majoitusta ja ruokaa kyllä löytyy. Ranskan kielen taidosta on paljon apua, mutta englannilla pärjää ainakin suurimmissa kaupungeissa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CÔTE D’AZURILLA

Lentäen Nizzaan

Côte d’Azurin alueelle tehdään Suomesta valmismatkoja ainakin Nizzaan ja Cannesiin. Suomesta pääsee suoralla lennolla Nizzaan. Kätevintä onkin lentää Nizzaan ja jatkaa sieltä autolla, junalla tai bussilla haluttuun kohteeseen.

Nizzan lentokenttä sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä kaupungista ja sieltä pääsee keskustaan bussilla tai taksilla.

Majoitusta Côte d’Azurin alueelta löytyy paljon. Hotellien hintataso on melko korkea, mutta myös hostelleja löytyy hyvin. Luksushotellien tarjonta on omaa luokkaansa. Myös huviloiden ja erikokoisten loma-asuntojen tarjonta alueella on laaja, ja se voi etenkin perheen kanssa tai suuremmalla joukolla matkustavalle olla hotellia miellyttävämpi majoitusratkaisu.

Autoillen rannikolla

Rannikkoa pitkin kulkee sekä juna että useita busseja, mutta kätevin tapa liikkua alueella on kuitenkin autonvuokraus.

Rannikkoa pitkin kannattaa matkustaa edes jonkin matkaa, sillä maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit. Kaupungeissa liikkuminen sujuu parhaiten omin jaloin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisilla ja alueellisilla linja-autoilla liikkuminen on erittäin edullista. Esimerkiksi Nizzassa ja sen ympäristössä yksi bussimatka maksaa vain euron.

CÔTE D’AZURIN NÄHTÄVYYDET

Nizzan sininen ranta

Nizza – rosoa ja luksusta

Nizza on yksi Côte d’Azurin suosituimmista lomakohteista ja kaupungissa saakin kulumaan aikaa helposti useita päiviä.

Nizzan rannat ovat pikkukiveä, joten jos haluat maata hienolla hiekalla, kannattaa Nizzassa keskittyä muuhun kuin rantaelämään.

Ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset. Hyvien ravintoloiden määrä tekee ruokapaikan valinnan vaikeaksi ja vilkas elämänmeno kaupungin kaduilla vetää mukaansa.

Nizza on monipuolinen kaupunki, jossa Promenade des Anglais -rantakadun loisto vaihtuu parin korttelin päässä vanhankaupungin sokkeloisiin pikkukujiin. Vanhankaupungin laidalla kohoava Parc du Château tarjoaa hienot puitteet vaikka piknikille ja kukkulan laelta on hienot näkymät yli Nizzan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungista löytyy myös runsaasti museoita kulttuurinnälkäisille. Esimerkiki modernin taiteen museon kokoelmat ovat maailmanluokkaa. Kaupungissa asuneisiin taiteilijoihin kuuluvat muiden muassa Marc Chagall ja Henri Matisse, joilla kumpaisellakin on Nizzassa omat nimikkomuseonsa.

Cannes – filmijuhlien loistoa

Cannes tunnetaan elokuvajuhlistaan, jotka tuovat kaupunkiin vuosittain suuren määrän elokuvamaailman tähtiä ja muita julkisuuden henkilöitä. Loistohotellit ja hiekkarannat tarjoavat upeat puitteet lomailuun.

Cannesin rannat ovat usein maksullisia ja hotellivieraiden käytössä, mutta kaupungissa on myös joitakin maksuttomia rantoja.

Vaihtelua sisämaasta ja pikkukylistä

Nizzan ja Cannesin lisäksi Côte d’Azurin alueella lomaillessa kannattaa vierailla myös ainakin St Tropezissa, Mentonissa, Antibesissa, Monacossa sekä ympäristön pienemmissä kaupungeissa ja kylissä. Niistä jokaisessa on oma tunnelmansa, mutta kaikille on yhteistä meri ja aurinko.

Sisämaahan päin mentäessä voi tutustua muun muassa alueen viinitiloihin ja oliivinviljelyyn sekä ihailla sinisenvioletteina hehkuvia laventelipeltoja. Alueelta löytyy myös paljon hienoja luontokohteita.

Lisätietoa

Côte d’Azur tourisme

Suvi Huttunen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Nizza, Ranska

Air Balticin aloitti lennot Tampereelta Nizzaan ja Milanoon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja