Hyppää sisältöön

Kymmenen vinkkiä yksin matkustavalle – näin selviät ensimmäisestä matkasta yksin

Elina Venttola Päivitetty: 15.12.2023
Suunnitteletko ensimmäistä matkaa yksin? Muista nämä kymmenen asiaa!

1. Asenne ratkaisee

Jos yksin matkustaminen ei ole ensisijainen toiveesi, on ymmärrettävää, että mieli on maassa. Tappiomielialaan ei kuitenkaan ole syytä, sillä yksinkin voi tehdä unohtumattoman matkan.

Älä siis mieti, mitä menetät yksin matkustaessasi, vaan keskity siihen, mitä voit kokea ilman matkaseuraa. Muista myös, että yksin matkaan lähteminen ei välttämättä tarkoita yksinäistä matkaa – matkan varrelta voi hyvinkin löytyä uusia ystäviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nosta siis leuka pystyyn ja suuntaa kohti uusia seikkailuja!

2. Valitse kohde huolella

Kohteen valinta on tärkein askel ensimmäisellä matkalla yksin. Turvallinen ja helppo kohde on tärkeä päätös varsinkin, jos yksin matkustamista epäröi. Tiedätkö, että tunnet jossakin maassa olosi mukavaksi tai kotoisaksi? Entä oletko kuullut kohteesta, jota yksin matkustavat tuttavasi ovat kehuneet?

Matkakohteen valinnassa turvallisuuden lisäksi tärkeintä on se, mistä itse pidät. Pienet kulttuurierot voivat helpottaa matkaa, mutta jos haluat haastaa itseäsi, lähde vieraaseen kulttuuriin.

>> Lue myös: Maailman turvallisimmat maat yksin matkailevalle – 10 kohdetta, joista on helppo aloittaa

3. Vertaa majoitusvaihtoehtojasi

Suuri kuluerä yksin matkustaessa on majoitus, sillä usein hotellihuoneet on suunniteltu kahdelle hengelle. Yksin matkustaessa koko huoneen joutuu maksamaan itse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos budjetti ei salli omaa hotellihuonetta koko matkaksi, matkalla voi yöpyä osan öistä hostellissa tai Airbnb-majoituksessa. Hostellissa voi yöpyä makuusalissa muiden matkailijoiden kanssa, ja monissa hostelleissa on myös erikseen naisille tarkoitettuja makuusaleja.

Myös monissa Airbnb-majoituksissa voi vuokrata pelkän huoneen eikä koko asuntoa, jolloin majoitus tulee halvemmaksi.

>> Lue myös: Nuku mukavasti hostellissa – viisi vinkkiä, joiden avulla selviät dormimajoituksesta

4. Ole spontaani ja tutustu muihin matkalaisiin

Kun monilta yksin matkustavilta kysyy, mikä on parasta yksin matkustaessa, vastaukseksi saa usein uudet ystävät. Yksinään matkustava on avoimempi uusille kohtaamisille, kun katseen joutuu kääntämään oman lomaseurueen ulkopuolelle. Yksin matkustavat myös yöpyvät säästösyistä herkemmin paikoissa, joissa on mahdollisuus tavata muita samanmielisiä.

Juttele muille, kysele matkasuunnitelmista ja poimi parhaat vinkit – joissakin tapauksissa saatat saada matkaseuraa tai jopa uusia ystäviä!

Älä kuitenkaan pety, jos jokainen tapaamasi ihminen ei tule olemaan elinikäinen ystäväsi. Osa kohtaamisista saattaa jäädä lyhyiksi, mutta hyväntuuliset juttutuokiot kahvilan myyjän tai toisen matkailijan kanssa piristävät.

5. Matkusta kevyesti

Pidä mielessä, että yksin matkustaessa vahdit tavaroitasi aina itse, etkä voi esimerkiksi vessassa käymisen aikana turvautua kaverin apuun. Suunnittele pakkauslista sen mukaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Nainen matkalaukun kanssa
Yksin matkustaessa selviää parhaiten kevyiden kantamusten kanssa.

Jos vaihdat usein paikkaa matkan aikana, yksin matkustavan luottovaruste on rinkka tai pieni matkalaukku, joka mahtuu myös ahtaisiin tiloihin kuten ravintoloihin, wc-koppeihin ja säilytyslokeroihin.

6. Hyödynnä yksin matkustavan edut

Yksin matkustavalla on suurempi mahdollisuus saada alennushintaisia peruutuslippuja ja hajapaikkoja esimerkiksi musikaaleihin ja teattereihin. Jos olet matkalla Lontoossa, voit heittäytyä edullisen kulttuurielämyksen pyörteisiin kysymällä lipputiskiltä peruutuslippuja samalle päivälle.

Yksin matkustaessa suunnitelmien joustavuus on etu myös ravintolaan ja viime hetken majoitukseen mennessä, sillä yksi matkustaja mahtuu mukaan silloinkin, kun kaverin kanssa ei enää pääsisi sisään.

7. Mihin syömään?

Yksin matkustaessa pulmalliseksi koituvat usein ravintolat, sillä osassa ravintoloista voi tuntua jopa kiusalliselta istua yksinään.

Pulman voi ratkaista menemällä ravintoloihin, joissa on yksin istuvalle sopivia ikkuna- tai tiskipaikkoja. Tällaisia ovat usein pikaruokaravintolat, mutta myös monissa hieman kalliimmissa ravintoloissa on normaalia istua yksin kahden hengen pöydässä.

Valitse paikka ikkunan vierestä, jotta voit katsella ohi kulkevia ihmisiä tai nauti olostasi lukemalla kirjaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos et todella halua syödä yksin, kolmas vaihtoehto on kysyä hostellin muilta yksin matkustavilta, haluaako joku lähteä seuraksi syömään – todennäköisesti muut ovat miettineet samaa kuin sinä.

8. Koe ja näe mitä haluat

Uusien tuttavuuksien lisäksi toinen hyvä puoli yksin matkustamisessa on vapaus kokea ja nähdä mitä haluaa. Et joudu sovittelemaan matkasuunnitelmiasi kenenkään kanssa, etkä joudu tekemään kompromisseja muiden vuoksi.

Oletko aina halunnut kokeilla surffausta, mutta kaverisi ei ole innostunut? Tai hoputtaako kumppanisi sinua ulos kaupasta ennen kuin olet saanut kylliksesi shoppailusta? Nauti yksinäisyydestä ja toteuta asiat, jotka olet aina halunnut tehdä.

9. Huolehdi turvallisuudestasi

Kun matkustat yksin, varmista tavallista tarkemmin laitteiden akun riittävyys ja arvotavaroiden pysyminen tallessa. Yritä pysyä yhteydessä johonkuhun koko matkasi ajan ja muista myös tehdä ulkoministeriön matkustusilmoitus.

Älä myöskään jätä aivojasi narikkaan, vaan pysy tarkkaavaisena aina, kun liikut yksin.

>> Lue myös: Haluatko matkustaa yksin? Tässä 10 turvallisuusvinkkiä onnistuneelle matkalle

10. Älä pelkää kysyä

Jos eksyt tai olet muuten hukassa, älä pelkää kysyä. Lentokentillä, rautatieasemilla ja kaupungin kaduilla kulkevat ihmiset auttavat ja opastavat eteenpäin pyydettäessä. Suhtaudu kuitenkin varauksella epäilyttäviin avuntarjouksiin. Joskus vastaan saattaa tulla tilanne, jossa auttaja myöhemmin haluaakin maksun palveluksistaan.

Älä myöskään lannistu, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Yksin matkustaessasi olet vapaa muuttamaan suunnitelmiasi kuten haluat!

>> Innostuitko yksin matkailusta? Etsi lennot ja lähde matkaan!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lontoo, Iso-Britannia

Oletko sinäkin lausunut näiden suosittujen kohteiden nimet aina väärin? Et ole ainoa

Kalleimmat matkakohteet

Olisitko arvannut? Hintavertailusta selviää 10 kalleinta lomakohdetta

Halvimmat matkakohteet Top 10

Tuore hintavertailu paljastaa: nämä ovat 10 halvinta matkailumaata

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja