Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suunnitteletko kesälomaa Euroopassa? Katso, miten paikalliset lomailevat eri maissa ja vältä ruuhkat

Istockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Lue vinkit lomaruuhkien välttämiseen! Lomamatkan ajankohdan ja kohteen fiksu valinta auttavat välttämään matkailijoista täyttyneet lomakohteet ja varmistamaan paikallisten palveluiden aukiolon loman aikana.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 24.03.2017
facebook   whatsapp

Lomakausi alkaa pohjoisesta ja liikkuu kohti etelää

Varsinkin kesän vilkkaimpina lomakuukausina ruuhkien välttäminen lomakohteissa voi olla vaikeaa.

Yleistäen voidaan sanoa, että Pohjoismaissa kesälomakausi alkaa kesäkuun alussa ja kestää elokuun puoleen väliin, kun taas Keski-Eurooppa ja Brittein saaret lomailevat heinäkuusta elokuun lopulle tai syyskuulle asti. Kesän lomakuukausien ulkopuoleltakin löytyy muutamia ruuhkaisia lomakausia.

Yleensä suosituissa turistikohteissa pyhäpäivät eivät vaikuta suuresti aukioloaikoihin. Omatoimilomailijan on kuitenkin hyvä selvittää pienempien kohteiden käytännöt ennen matkan alkamista.

Automatkailu Keski-Euroopassa

Matkustaessa Keski-Euroopan valtateillä kannattaa varautua kesällä tehtävien tietöiden, onnettomuuksien ja lomaliikenteen johdosta syntyviin ruuhkiin.

Suurkaupunkien läheisyydessä ruuhkia syntyy myös aamun ja illan työliikenteen johdosta, joten oma reititys ja aikataulu kannattaa suunnitella siten, että suurkaupunkien ohitse selviää näiden ajankohtien ulkopuolella. Öisin moottoriteillä on hiljaisinta.

Saksassa koululaisten loma-ajat ovat osavaltiokohtaisia, joten teiden ruuhkaisuus voi olla vahvasti aluesidonnaista. Paikallinen radio kannattaa pitää auki, jos jonkun matkalaisen kielitaitoon kuuluu saksan kieli, sillä radion kautta tiedotetaan ruuhkapaikoista säännöllisesti.

Rekkaliikenne hiljenee monissa Keski-Euroopan valtioissa sunnuntaisin. Matkanteko on sunnuntaisin ja juhlapyhinä esimerkiksi lähes kaikkialla Saksassa ja Itävallassa kielletty rekoilta iltakymmeneen saakka.

Lomalla Brittien saarivaltiossa

Ison-Britannian koululaiset ottavat varaslähdön kesälomaan viikon mittaisella lomalla toukokuussa, minkä jälkeen he palaavat takaisin koulunpenkille heinäkuun loppuun asti. Hyvä aika matkustaa Isoon-Britanniaan onkin kesäkuussa ennen saarivaltion varsinaisten lomien alkamista.

Englannin etelärannikon rantakaupungit, kuten vaikkapa Brighton ja Torquay, ja Lounais-Englannin kreivikuntien Devonin ja Cornwallin hiekkarannat ovat erittäin suosittuja myös paikallisten lomailijoiden keskuudessa.

Aurinkolomailua ruuhkatta

Aurinkolomakohteet ovat tunnetusti täynnä matkailijoita koko kesälomakauden. Ruuhkia karttava lomaileekin joko aikaisin keväällä tai myöhään syksystä, kun varsinainen lomakausi on ohi. Vielä lokakuussa on monissa rantakohteissa mukavan lämmintä.

Kiireisimpinäkin aikoina rauhallinen kohde voi sijaita pakettilomakohteiden ulkopuolella. Näihin kohteisiin pääsee kätevimmin ostamalla lennot ja majoituksen erikseen. Näin lomarauhan voi löytää pienistä suosittujen turistipaikkojen ulkopuolisista kohteista.

Alpit täyttyvät keväällä

Suomalaisten hiihtolomien aikaan lomailevat myös monet muut pohjoismaalaiset. Alppien hiihtokohteet täyttyvät helmi–maaliskuussa matkailijoista, ja viisas ajoittaakin myös talvilomansa joko ennen muiden lomakautta tai vasta sen jälkeen.

Jos haaveilet myöhäisen kevään tai alkukesän hangista Alppien jäätiköillä, kannattaa ottaa huomioon helluntai, tai saksalaisittain Pfingstmontag, jolloin koko saksankielinen Eurooppa lomailee. Tällöin Alppeja halkovat tunnelit ovat aina erittäin ruuhkaisia ja matkalle kannattaa varata rutkasti aikaa, sillä tunneleiden lähistöllä liikenne saattaa pysähtyä tunneiksikin kerrallaan.

Helluntai siirtyy vuosittain pääsiäisen mukaan ja sitä vietetään viisikymmentä päivää pääsiäissunnuntain jälkeen. Tämän pitkän viikonloppuloman jälkeen seuraa vielä Fronleichnam, joka on pitkä viikonloppu Saksan katolilaisissa kantoneissa.

Rauhallisinta Alppien katveessa on elokuun loppupuolelta eteenpäin, jolloin sekä suuri Saksa että väkirikas Ranska ovat palanneet normaaliin arkeen lomien jälkeen. Tällöinkin kannattaa tosin ottaa huomioon viikonlopun lomaliikenne varsinkin tunnelien kohdalla perjantai- ja sunnuntai-iltaisin.

>> Löydä edulliset lomalennot Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Satu Vänskä-Westgarth
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.