Hyppää sisältöön

Suomalaisbussin hullu maailmanympärimatka jatkuu: “Vaikka traktorin kanssa Sudaniin”

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.08.2014
Pikavuoro maailman ympäri -bussiseikkailun etappi Afrikassa alkaa joulukuussa 2014 Etelä-Afrikan Kapkaupungista. Tavoitteena on taittaa matka halki koko mantereen.

Pikavuorokipparin odotukset korkealla

Pikavuoro maailman ympäri starttaa joulukuussa 2014 kauan odotetun Afrikan-etappinsa. Maailmanympärimatkaa taittava suomalaisseurue on kiertänyt jo Euroopasta Aasiaan sekä Australiaan, ja pian vuorossa on uuden ja erityisen jännittävän mantereen korkkaus.

Pikavuoron oma ajoneuvo, Ajokki Royal -bussi, laivataan Afrikan-etappia varten nykyisestä olinpaikastaan Malesiasta Singaporen kautta Etelä-Afrikan Durbaniin, ja virallisesti etappi alkaa Kapkaupungista 1. joulukuuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pikavuoron kipparille Jani Laineelle matka läpi Afrikan on koko projektin huipentuma ja ensimmäinen visiitti kyseiselle mantereelle.

– Itse odotan eniten safareita ja Victorian putouksia. Tottakai Afrikassa haluaa nähdä kaikki safareiden eläimet. Tämä reissu on suuri unelmani. Tässä on jotain sellaista meininkiä, että tästä voi tulla jopa parempi kuin Pikavuorosta Bangkokiin, jolloin ajoimme maateitse koko matkan Suomesta Thaimaahan, Laine hehkuttaa.

Ajokin kyytiin vielä paikkoja jäljellä

Reitti kulkee kolmen kuukauden aikana koko mantereen läpi kymmenen eri maan kautta. Kapkaupungista reitti jatkuu Namibian, Botswanan, Zimbabwen, Sambian, Malawin, Tansanian, Kenian ja Etiopian kautta Sudaniin.

– Matkan perusrunko on kasassa, mutta suunnittelemme mukaan lähtevien kanssa tarkemmin sitten tien päällä. Eikä pidä suunnitella liikaa, niin tulee yleensä parempi tulos, pikavuorokippari toteaa.

Pikavuoro maailman ympäriJani Laine
Pikavuoron reittisuunnittelua Thaimaassa. Joulukuussa Jani Laine suuntaa kohti Afrikkaa.

Afrikkaan mukaan on lähdössä sekä aiemmilta Pikavuoron reiteiltä tuttuja kasvoja että uusia tulokkaita, jotka ovat odottaneet nimenomaan Afrikan-etappia. Uusia lähtijöitäkin matkalle mahtuu vielä mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Reissulle on ilmoittautunut jo mukavasti porukkaa, mutta vielä viitisen henkeä mahtuu mukaan. Kaksikymmentä henkeä on mukaan lähtevän ryhmän maksimikoko, sanoo Laine.

Reittisuunnitelma valmiina: vaikka traktorin kanssa Sudaniin

Suunniteltuun reittiin ei muutoksia voi kovin paljoa tehdä, sillä reitti on Laineen mukaan lähestulkoon ainoa mahdollinen. Yhteensä ajokilometrejä kertyy Afrikan-etapilla 10 000 – 12 000.

– Kuulemani mukaan reitin tiet ovat ainakin paikoitellen hyvässä kunnossa. Sain aika paljon lisää itseluottamusta juteltuani erään kokeneen Afrikan-kävijän kanssa. Kävimme yhdessä läpi reitin ja sen varrella olevat raja-asemat, Laine kertoo.

Matkailu Afrikassa ei ole aina täysin mutkatonta, mutta hyvä valmistautuminen pitää pikavuorokipparin mielen rauhallisena. Takana ovat jo Kazakstanin hyytävät pakkaset, Kiinan eksoottinen maaseutu ja Thaimaassa yllättäneet tulvat, joten matkalaisten ongelmanratkaisutaitoa on koeteltu moneen otteeseen ja kaikesta selvitty.

– Kaikki lähtijät tietävät tällaisen matkan riskit. Uskon, että reissusta tule hyvä. Itse teen kaikkeni ja hinaan vaikka traktorin kanssa Ajokin Sudaniin.

Ajokki Thaimaassa
Ajokilla on aikaisemmin ajeltu muun muassa Thaimaan teillä. Afrikan-etapin jälkeen tulevaisuus on vielä auki.

Syksyllä ohjelmassa myös Pohjois-Amerikka

Pikavuoron tulevaisuus Afrikan jälkeen on vielä suuri kysymysmerkki, mutta ennen Afrikkaa vuorossa on tulevan syksyn aikana kuitenkin vielä Pohjois-Amerikka, jossa etappi tehdään vuokra-autolla. Tämän etapin kaikki matkustajapaikat ovat jo täynnä, mutta menoa seurataan Rantapallon blogissa koko matkan ajan.

Talven Afrikka-seikkailu päättyy Sudaniin, josta Ajokki laivataan Istanbuliin. Pikavuoron tulevaisuus helmikuun lopussa päättyvän etapin jälkeen on vielä auki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Afrikan jälkeen todennäköisesti tämän bussivanhuksen osalta seikkailut on seikkailtu. Sitten tulevat reissut tehdään jollain muulla kulkuneuvolla.

– Paljon on tullut kyselyjä, mitä tapahtuu vuosina 2015 ja 2016. Ihmiset ajattelevat, että Pikavuoro jatkuu loputtomiin, mikä ei tietenkään ole mahdottomuus. Etelä-Amerikka kiinnostaa, ja sitten on tietysti vielä esimerkiksi Uusi-Seelanti ja Japani, kippari pohtii.

>> Seuraa Pikavuoron etenemistä ja kuulumisia Pikavuoro maailman ympäri -blogista

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Jani Laine, Kalle Jokinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Pikavuorokippari Jani Laine

Pikavuoro maailman ympäri -bussin kuljettajalle positiivisuuspalkinto

Ympyrä on sulkeutunut – Pikavuoro onnellisesti kotona!

Pikavuoro Thaimaassa

Uskomaton seikkailu loppusuoralla: 38 maata kiertänyt bussi palaa Suomeen huomenna!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja