Hyppää sisältöön

Pikavuoron Afrikan-etappi viimein maalissa – takana 17 100 kilometriä ja 11 maata

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.04.2015
Suomalaisbussin neljä kuukautta kestänyt matka Afrikan halki on saatu menestyksellä päätökseen.

Neljä kuukautta Afrikan teillä

Etelä-Afrikasta mantereen halki Egyptiin kulkenut Pikavuoron Afrikan-etappi on päättynyt. Lähes neljä kuukautta kestänyt matka 26-vuotiaalla Ajokki Royalilla käsitti 11 maata ja 17 100 ajokilometriä.

– Tunteet matkan päättymisen jälkeen ovat sekavat. Päällimmäisenä on uskomaton voitontunne, sillä epäilijöitä reissun onnistumisesta riitti. Seuraavana nousee ihmetys, mitä kaikkea matkan aikana oikein tapahtui ja kolmantena helpotus, kun matka on nyt ohi. Afrikan-etappi oli rankin reissu minkä olen koskaan tehnyt, sanoo Afrikan-etapin reportterina toiminut Anu Vaheristo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaheristo kirjoitti koko seikkailun ajalta blogia osoitteessa www.rantapallo.fi/pikavuoro. Kokonaisuudessaan matka kesti 115 päivää, ja bussivanhus Ajokki Royalin kyydissä matkusti tuona aikana 26 matkustajaa.

Pikavuoro Afrikassa
Viihdepäällikkö Tuomas ja pikavuorokippari Jani turistikierroksella Lalibelan kirkkoalueella Etiopiassa.

Ihmiset tekivät Pikavuoron

Bussivanhus saavutti Afrikan-etapin viimeisen kohteen Egyptin Aleksandrian perjantaina 6. maaliskuuta 2015. Viimeisten päivien aikana tunnelmat bussissa olivat Vaheriston mukaan uupuneet, mutta varsin rauhalliset. Pitkä matka vie veronsa.

– Kaikki olivat henkisesti ja fyysisesti väsyneitä, ja todellisuus matkan päättymisestä oli myös vahvasti käsillä. Jokainen varmasti pohti tahoillaan kaikkea tapahtunutta. Samalla kun matkan päättymistä odotettiin, sitä ehkä myös pelättiin, sillä pitkän reissun päättyminen ja paluu arkeen tuntuvat aina ahdistavilta, vaikka jollain tavalla myös helpottavilta, kuvailee Vaheristo.

Matkan aikana pikavuorolaiset tulivat hyvin toimeen. Parhaimmillaan bussissa matkusti samanaikaisesti 23 ihmistä.

– Parasta reissussa olivat ihmiset, sillä he tekevät Pikavuoron. Sain matkan aikana uusia ystäviä, joiden kanssa koin uskomattomia asioita. Onnellisuus ja matkamuistot syntyvät siitä, että on ihmisiä joiden kanssa jakaa asiat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkatovereiden lisäksi myös Pikavuoron kulkuneuvo Ajokki Royal tuli matkustajille tutuksi, ja se toimikin tukikohtana koko Afrikan halki.

– Jatkuva bussissa matkustaminen oli ihanaa ja samalla rasittavaa. Noin neljän kuukauden jälkeen Ajokista tuli tavallaan koti. Siellä matkustettiin, syötiin, juotiin, nukuttiin, itkettiin, naurettiin, ihastuttiin ja tapeltiin. Välillä oli pakko ottaa aikalisä ja painua ulos potkimaan kiviä. Ajokki toimi välillä myös turvapaikkana, ja sinne saattoi paeta ympäröivää maailmaa, sanoo Vaheristo.

Pikavuoro Afrikassa
Pikavuoro on saavuttanut Gizan!

Matkalla ikimuistoisia kokemuksia ja pieniä vastoinkäymisiä

Lähes neljän kuukauden mittainen matka Afrikan halki 26-vuotiaalla bussivanhuksella sisälsi monenlaisia kokemuksia, ja bussin kulku pysähtyi ensimmäisen kerran jo alkumetreillä, kun Ajokin rengas rikkoutui matkan toisena ajopäivänä. Pahinta vastoinkäymistä Vaheristo ei osaa kuitenkaan nimetä.

– Toki niitäkin oli: sattui pieni tulipalo, muutama matkustaja menetti rahansa ja osalle tuli ruokamyrkytys. En kuitenkaan ajattele niitä vastoinkäymisinä vaan kokemuksina, jotka rikastavat elämää ja kuuluvat matkusteluun. Jos koettuja asioita ajattelee vastoinkäymisinä, asiat saavat negatiivisen sävyn ja jäävät kaihertamaan mieltä. Kokemuksina ne ovat parempia muistoja.

Neljä kuukautta Afrikassa jättää väistämättä jälkensä. Usein parhaita kotiinviemisiä ovat muistot pienistä yhdessä koetuista hetkistä.

– Yksittäisiä parhaita muistoja ovat muun muassa nuotioyö namibialaisella aavikolla, hylkeet Skeleton Coastilla sekä itsensä ylittäminen Victorian putouksilla eli benjihyppy 111 metristä, Vaheristo listaa.

Afrikan-etapin aikana Vaheristo vieraili 11 maassa ja näki paljon. Kohteena Afrikka on hänen mielestään haastava, ja reitin alussa sijainneet Etelä-Afrikka ja Namibia olivatkin reportterin mukaan länsimaalaisuutensa vuoksi reitin helpoimpia maita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Mitä pohjoisemmas reitti eteni, sitä haastavammaksi ja vaikeammaksi kaikki muuttui. Teiden puolesta Kenia taisi olla vaikein, Etiopiassa taas oli maistuvinta ruokaa. Sudan oli matkan kehittymättömin maa, Malawissa ja Botswanassa puolestaan luonto oli kaunein.

Pikavuoro palaa kotiin vapuksi

Nyt kun matka Afrikassa on ohitse, on Pikavuoron maailmanympärimatkaa jäljellä enää Euroopan-etapin verran. Sitä ennen bussivanhus matkaa Aleksandriasta meriteitse ensin Istanbuliin, ja sen jälkeen Euroopan halki Suomeen. Bussi matkustajineen palaa suunnitelmien mukaan vappuna takaisin matkan lähtöpisteessä Salon torille.

Seuraavana reportterin saappaisiin astuu kokenut pikavuorolainen Tomi Tölli, joka on kulkenut Pikavuoron mukana jo neljällä mantereella aina ensimmäisestä, vuonna 2011 Salosta startanneesta, etapista alkaen.

>> Lue lisää Afrikan-etapin vaiheista sekä tulevasta seikkailusta Euroopassa Pikavuoron blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Anu Vaheristo

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Pikavuorokippari Jani Laine

Pikavuoro maailman ympäri -bussin kuljettajalle positiivisuuspalkinto

Ympyrä on sulkeutunut – Pikavuoro onnellisesti kotona!

Pikavuoro Thaimaassa

Uskomaton seikkailu loppusuoralla: 38 maata kiertänyt bussi palaa Suomeen huomenna!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja