Hyppää sisältöön

Botswana on vastakohtien maa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Botswanan viehätys piilee vastakohdissa.

Botswana on yksi Afrikan nykyaikaisimmista maista. Kulta, timantit ja muut kaivosteollisuuden tuotteet ovat tehneet siitä myös yhden Afrikan rikkaimmista.

Botswana sijaitsee sisämaassa. Rajanaapureina sillä ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Sambia ja Zimbabwe. Rantaviivaa maalla ei ole ollenkaan. Tämän 2,1 miljoonan asukkaan maan pinta-alasta noin 80 prosenttia aavikkoa. Botswana onkin yksi maailman harvimmin asutuimmista maista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailumaana Botswana on kehittyy kokoajan. Maa vetää puoleensa erityisesti luontomatkailijoita, sillä maalla on laajat luonnonsuojelualueet. Kalaharin aavikko yllättää matkailijan elävyydellään ja Okavangon suistoalueilla esiintyy satoja eläin- ja kasvilajeja. Choben kansallispuisto on erityisen kuuluisa elefanteistaan. Pääkaupunki Gaborone on oivallinen paikka nähdä vilaus maan kehityksen suunnasta.

Botswana-leijonat-Flickr-Benjamin-Hollis

Lämmintä ympäri vuoden

Botswanan ilmasto on puolikuiva. Sää on hyvin aurinkoinen ympäri vuoden, mutta sateita sadaan enemmän kuin aavikkoilmastoisella vyöhykkeellä.

Botswanassa sataa kesäkuukausina marraskuusta maaliskuuhun. Sateet ovat usein hyvin paikallisia ja lyhyitä. Sadekaudella ilmankosteus on suuri etenkin aamuisin. Kesäkuukausina elohopea saattaa päivisin kiivetä jopa 40 asteeseen. Kuivan kauden aikana toukokuusta lokakuuhun ei sada juuri ollenkaan. Päivälämpötila on keskimäärin +25 astetta, mutta öisin elohopea saattaa aavikolla painua alle 10 asteen.

Paras aika matkustaa on toukokuusta elokuuhun. Sadetta saadaan vähän ja lämpötilat ovat kohtuulliset. Safareilla eläimet on helppo nähdä sillä eläimet pysyttelevät juomapaikkojen lähettyvillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Botswanasta

Maa sopii hyvin luontomatkailusta kiinnostuneille. Maata hallitseva piirre on kuivuus, mutta kuivuuden keskellä on runsaasti elämää. Kasvillisuus on kuiville alueille sopeutunutta ja aroilla, suistoilla ja aavikoilla elää muun muassa Afrikan viisi suurinta villieläintä, sekä kirahveja, krokotiilejä ja flamingoja.

Botswanan yleinen turvallisuustilanne on hyvä. Rikollisuutta esiintyy vähän, mutta normaalia varovaisuutta on silti syytä noudattaa. Pimeällä liikkumista etenkin autolla on hyvä välttää. Vaarana ovat teillä nukkuvat aasit, lehmät ja muut villieläimet. Autoillessa on myös hyvä huomioida, että välimatkat ovat pitkät ja tiet huonosti viitoitettuja. Karttaa ja GPS-laitetta on suositeltavaa kuljettaa mukana varapolttoineen ja veden lisäksi. Botswanassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Maa kuuluu malariariskialueeseen, joten lääkitys on suositeltavaa. Rokoteturva on hyvä tarkistaa ennen matkallelähtöä. Jos on oleskellut keltakuumealueella ennen saapumista Botswanaan, vaaditaan todistus keltakuumerokotteesta.

Ennen matkusta Botswanaan on hyvä tutustua Ulkoministeriön ajantasaiseen matkustustiedotteeseen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BOTSWANASSA

Botswana-okavango-delta-Flickr-Athena-Leo

Kauas on pitkä matka

Botswanaan ei Suomesta ole suoria lentoja. Omatoimimatkailija voi lentää pääkaupunkiin Gaboroneen Euroopan suurimpien kenttien kautta. Matkustusajaksi tulee keskimäärin 20 tuntia. Konetta joutuu vaihtaamaan yleensä kaksi kertaa. Lennot maksavat 900-1200 euroa.

Kaukomatkoihin erikoistuneet matkatoimistot järjestävät safari- ja kiertomatkoja myös Botswanaan. Osalla matkanjärjestäjistä on tarjolla myös suomen kielisiä opaspalveluja, mutta useat safarit tehdään yhteistyössä paikallisten oppaiden kanssa. Tarkista opaspalvelut matkanjärjestäjältäsi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Botswanan majoitustarjonta

Botswanasta on runsaasti keskihintaista majoitustarjontaa. Lisäksi valittavana on erilaista luksusmajoitusta etenkin safarikohteiden ympäristössä. Nämä täyden palvelun teltta- ja mökkikylät tarjoavat matkailijoille palveluja ravintoloista retkiin ja oppaista kampaamoihin. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan.

Pienemmällä budjetilla matkustavalle löytyy myös joitain majoitusvaihtoehtoja, mutta hinta on usein sama sesongista riippumatta. Majoittuminen leirintäalueella omassa teltassa on budjettimatkailijalle edullisin vaihtoehto.

Maalla on käytössä erityinen ekosertifikaatti, joka myönnetään ehdot täyttäville leirintäalueille. Sertifikaatti on kansainvälisesti tunnustettu ja se on myönnetty viidelletoista toimijalle.

Liikkuminen Botswanassa

Paras tapa matkustaa ympäri Botswanaa on vuokrata auto. Auton vuokraaminen on melko kallista, mutta se kannattaa sillä välimatkat ovat pitkiä. Julkinen liikenne on varsin kehittymätöntä ja busseja kulkee vain suurempien kaupunkien välillä. Maassa on yli 800 kilometriä rautatieverkkoa, mutta kiskoilla liikkuu vain tavaraliikenne.

Kaupungeissa matkaa voi taittaa taksilla ja hinnat ovat kohtuullisia. Maassa myös liftataan paljon. Kuljettajalle on tapana maksaa bussimatkaa vastaava korvaus kyydistä. Liftatessa tulee noudattaa varovaisuutta, vaikka maa on yleisesti ottaen melko turvallinen.

Botswana Air lentää maan sisäisiä lentoja Gaboronen, Francistownin, Maun ja Kasanen välillä. Kansainvälisiin kohteisiin kuuluvat Johannesburg ja Kapkaupunki Etelä-Afrikassa, Lusaka Sambiassa ja Harare Zimbabwessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

BOTSWANAN MATKAKOHTEET

Botswana-Tsadilo-Flickr-Charles-Koffey

Ihaile elefantteja Choben kansallispuistossa

Vuonna 1968 perustettu Choben kansallispuisto on Botswanan ensimmäinen luonnonsuojelualue. Sen alueella elää valtava määrä elefantteja, joita voi nähdä etenkin kansallispuiston pohjoisosassa Chobe-joen rannoilla. Kuivan kauden aikana joella saattaa olla juomassa jopa satoja elefantteja kerrallaan. Puistossa elää myös muita villieläimiä kuten puhveleita, kirahveja, leijonia ja erilaisia apinoita. Lintujen tarkkailuun paras alue on Savutin suoalue, jossa voi sadekauden aikana nähdä jopa yli 400 lintulajia.

Puistoon voi tutustua omatoimisesti vuokraamalla maasturin. Alueelle järjestetään safarimatkoja autoilla ja veneillä, joissa mukana on asiantuntevat oppaat.

Majoittuminen tapahtuu leirintäalueilla, joista löytyy etenkin erilaisia luksusvaihtoehtoja. Myös edullisempaa majoitusta on tarjolla, mutta lähinnä telttailun muodossa. Mikäli vierailee puistossa sadekaudella, malarialääkkeet ja hyttysverkot on syytä pakata mukaan.

Hämmästy Kalaharin autiomaassa

Kalaharin nimi tulee tsawan kielestä ja tarkoittaa kirjaimellisesti “suuri jano”. Kalaharista noin 52 000 neliökilometriä sijaitsee Botswanassa ja sen keskellä on Central Kalahari Game Reserve eli eteläisen Afrikan syrjäisin ja suurin suojelualue.

Kuivuudesta huolimatta Kalaharin aavikolla on elämää. Sen puut, pensaat ja heinät sekä eläimet ovat sopeutuneet selviämään alueella, jossa vesi ja ravinto on vähäistä. Siellä elää muun muassa kalaharinleijonia, nelisormimangusteja sekä keihäsantilooppeja.

Autiomaan alueella on myös Tsodilo Hillsin pyhä alue, jossa on yli 4 000 kalliomaalausta. Alueelta on löydetty merkkejä asutuksesta 100 000 vuoden takaa. Tsodilo kuuluu Unescon maailmaperintökohteisiin.

Kalahariin pääsee tutustumaan erilaisilla safareilla. Alueeseen on mahdollista tutustua myös itsenäisesti vuokraamalla auton. Ennen matkaa autiomaahan on hyvä tutustua alueeseen ennakkoon ja varata mukaan ruokaa ja vettä yllättävien sattumien varalle. Myös auton varaosat on hyvä tarkistaa ennakkoon. Perushuoltotaidot sekä ensiaputaidot on myös hyvä kerrata. Yksin matkustamista autiomaahan ei suositella.

Alueelta löytyy muutamia leirintäalueita, joissa osassa on mökkimajoitusta ja osassa voi yöpyä omassa teltassa. Kalaharissa telttaillessa kannattaa nukkumaan menoa venyttää hieman, sillä öinen tähtitaivas on henkeä salpaavan kaunis.

Okavango on maailman suurin suistoalue

Okavango joki ei laske mereen vaan muodostaa Botswanan luoteisosaan maailman suurimman suistoalueen. Suisto on jatkuvassa muutoksessa: vanhat joen uomat ja saaret katoavat samalla kun uusia muodostuu. Suiston elämä vilkastuu sadekaudella.

Suistoalue on moninaisuutensa vuoksi suosittu kohde. Sen alueella elää yli tuhat kasvilajia sekä yli sata nisäkäslajia. Suisto on myös lintubongarin unelmakohde sillä suistossa tavataan noin 460 lintulajia. Alueella elää esimerkiksi 38 erilaista haukkaa. Suisto on myös Botswanan suurin kalastusalue.

Suistoon järjestetään runsaasti yksilöityjä safarimatkoja, mutta alueeseen on mahdollista tutustua myös pienemmällä budjetilla. Yöt vietetään leirintäalueilla, joissa majoitutaan hyvin varustelluissa mökeissä ja luksusteltoissa.

Helpoiten Okavangon luonnonpuistoon pääsee Maun kaupungista, joka on Botswanan turismin keskus. Kaupungista voi vuokrata auton tai valita mieleisensä safarijärjestäjien joukosta.

Okavangon suistoalue on lisätty vuonna 2014 Unescon maailmanperintoköhteisiin.

Pääkaupunki Gaborone

Maan kaakkoisosassa sijaitseva Gaborone on kulttuurien yhteensulautumisen keskus. Afrikkalaiset, intialaiset, kiinalaiset ja eurooppalaiset vaikutteet näkyvät kasvavan kaupungin katukuvassa.

Monelle Gaborone on vain nopea pysähdyspaikka ennen siirtymistä maan muihin kohteisiin. Kaupungin ostoskeskuksissa voi täydentää safarivarusteita ja tutustua maan historiaan kansallismuseossa. Kaupungissa on myös paljon musiikkitapahtumia, joissa on edustettuna niin paikallista kuin musiikkia muualta maailmasta.

Kasvava Francistown

Francistown on yksi Botswanan vanhimmista kaupungeista, joka on perustettu Afrikan ensimmäisen kultakuumeen aikaan 1800-luvulla. Kaupungin ympärillä on edelleen vanhoja hylättyjä kaivoksia. Alueen historiaan voi tutustua myös Supa-Ngwaon kulttuuri- ja historiamuseossa, jossa on myös laaja taidenäyttely.

Francistown kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Uusia ostoskeskuksia ja asuinalueita rakennetaan ja palvelujen kirjo kasvaa. Monelle matkailijalle kaupunki on pysähdyspaikka ennen suuntaamista luontokohteisiin.

Francistownissa on kansainvälinen lentokenttä, josta pääsee lentämään Etelä-Afrikan Johannesburgiin.

BOTSWANAN PARHAAT

Botswana-Kirahvi-Flickr-Angela-Huxham

Koe nämä Botswanassa

  • Safari Kalaharissa
  • Veneajelu perinteisellä Mokorolla Okavangon suistossa
  • Tarkastele Tsodilon luolamaalauksia
  • Bongaa elefantteja Choben kansallispuistossa

    BOTSWANAN MIINUKSET

  • Ei suoria lentoja Suomesta
  • Huono julkinen liikenne
  • Korkea malariariski

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Benjamin Hollis, Angela Huxham, Njambi Ndiba, Athea Leo, Charles Koffey

Botswanan turismisivut