Hyppää sisältöön

Kuinka valita lapsiperheen lomakohde? Lue vinkit onnistuneeseen matkaan!

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 13.04.2018
Minne matkustaa pienten lasten kanssa ja kuinka valita kohde, jossa viihtyy koko perhe? Lasten kanssa matkustaessa tulee huomioida monia asioita, joista ei aikuisten kesken tarvitse välittää.

Rantalomalla majoitus ratkaisee

Etelän lomamatkoilla pienten lasten kanssa tasokas majoitus on avainasemassa. Sen ei tarvitse tarkoittaa tyyristä luksushotellia, mutta harva tahtoo myöskään ilmastoimattomaan tai meluisaan halpamajoitukseen taaperoikäisten kanssa.

Rantalomakohteista lapsiperheille sopivia ovat muun muassa monet Thaimaan kohteet, Espanja, Kreikka, Turkki ja Kypros.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helpoin ratkaisu lasten kanssa majoittumiseen on väljä perhehuone, joita perhekohteiden hotelleista kyllä löytyy. Myös oman ruoanlaittomahdollisuuden tarjoava huoneistohotelli on hyvä vaihtoehto perheen kanssa matkustavalle. Hotellivaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolella jo varausvaiheessa.

Haluatko rannalle vai keskustaan?

Huomioi kohteen etäisyydet hotellia varatessa ja mieti, oletteko valmiita kulkemaan pitkiä välimatkoja vai toivotteko mieluummin majapaikan sijaitsevan keskellä kaikkea. Mieti esimerkiksi onko hotellilla oma ranta, millaisia ovat päivittäin kuljettavat matkat, jos aikaa on tarkoitus viettää muualla kuin hotellin alueella lekotellen? Entä ovatko alueen rannat lapsille sopivia?

Ota selvää myös, millaista ohjelmaa matkanjärjestäjä tarjoaa kohteessa, onko lapsille kerhoja tai ohjattua toimintaa? Tarjoaako hotelli lapsenvahtipalvelua, jos vanhemmat tahtovat vaikkapa käydä illalla yhdessä syömässä?

Autolomalle lasten kanssa

Asuntoauton tai matkailuvaunun kanssa reissaavan ei tarvitse stressata majoituksesta. Oma tuttu matkakoti kulkee aina mukana täysin varusteltuna.

Autoloma lasten kanssa vaatii väljempää suunnittelua ja rennompaa suhtautumista päiväetappeihin kuin aikuisseurueella matkustaessa. Älä ahmi kilometrejä, vaan panosta muutamaan pysähdyspisteeseen, joissa parhaassa tapauksessa viivyt rauhassa useamman päivän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPerheloman suunnittelu
Koko perheen autoloma on parhaimmillaan unohtumaton elämys.

Tutki reitin varrelta huvipuistot, eläintarhat ja muut lapsia kiinnostavat kohteet ja sijoita yöpymispisteet niiden lähettyville. Tukholman Junibacken, Gröna Lund ja Kolmården ovat vain lauttamatkan päässä. Ne ja tietenkin Tanskan Legoland ovat monen automatkailijan kesän kohokohtia.

Jos et tahdo matkustaa liian kauas, ota suunnaksi idyllinen Ahvenanmaa. Saaristoluonto ja rauhalliset puitteet sopivat erinomaisesti lapsiperheen lomanviettoon.

Keski-Euroopassa autoilevalle on tarjolla teemapuistoja laidasta laitaan Pariisin Disneylandista Asterixin kylään ja Schwarzwaldin Eurooppapuistoon. Vesipuistot, kylpylät ja merenrannat kuuluvat tietenkin helteisten päivien iloihin.

Ota lapset mukaan suunnitteluun – kohteen valinta saattaa käydä hyvinkin helposti ja nopeasti, jos perheen pienet tietävät tahtovansa mieluummin Keski-Euroopan ritarilinnoja katsomaan kuin Norjan vuonoille.

Koululaisten kanssa kaupunkilomalle

Rannalla puuhailu riittää pienten lasten lomaohjelmaksi, mutta aktiivista aikuista se saattaa pidemmän päälle turhauttaa. Taaperoiden kanssa suurkaupungeissa seikkailu ei välttämättä houkuta, mutta lasten tullessa kouluikään kaupunkilomailukin on jo antoisaa. Tiedekeskukset ja museot viihdyttävä tiedonjanoisia koululaisia ja teinit viihtyvät jo shoppailukierroksillakin seä jaksavat innostua musikaaleista tai teatterista.

Tutuista kaupunkikohteista etenkin Tukholma, Kööpenhamina ja Tallinna tarjoavat paljon kiinnostavaa tekemistä perheen kanssa liikkuville. Myös Berliinistä ja Münchenistä löytyy tekemistä kaikenikäisille.

Kaupunkikohdetta valitessa kannattaa selata lentotarjouksia ja hotellien perhehintoja tarkkaan ja tarttua tarjouksiin heti, kun sopiva tulee vastaan – matkaan saattaa päästä yllättävänkin edullisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä lapsiperheille!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Rodos lasten kanssa

Vietä riemukas matka perheen kesken – näin onnistuu loma Rodoksella lasten kanssa

Vauvan kanssa lennolla

Ensimmäinen lento vauvan kanssa – lue vinkit sujuvaan lentomatkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja